Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Borderlands 3 är äntligen utannonserat
Så som ryktesvågen förutspådde för några veckor sedan har nu utvecklarna hos Gearbox officiellt utannonserat lootshooter-seriens nästa upplaga. Borderlands 3 avslöjades via utvecklarnas panel vid PAX East och ackompanjerades av en saftig trailer. Vi vet fortfarande inte någonting om eventuella plattformar eller lanseringsdatum, men trailerns tillhörande videotext ber oss snällt besöka spelets hemsida den 3 april för mer information. Dessutom fick vi veta att en upphottad version av det första Borderlands till nuvarande generation samt grafiska uppdateringar till Borderlands: The Handsome Collection och PC-versionen av Borderlands 2 kommer till oss i nästa vecka. Detta rapporterar Eurogamer.

Apple vill också vara med i gänget – utannonserar Apple Arcade
Under föregående vecka kunde vi berätta om Googles alldeles färska streamingtjänst för spel under namnet Stadia, nu kan vi skriva om ännu en teknikjätte som gått och blivit med speltjänst. Detta rapporterar Eurogamer. Apple Arcade verkar vara något att likna med Xbox Game Pass där konsumenten betalar en fast månadssumma för att få tillgång till ett gäng med spel till sin iOS-enhet såväl som Mac-dator och Apple TV. Bland spelen som kommer inkluderas i tjänsten hittar vi Abzu-makarnas kommande spel The Pathless som utannonserades tidigare under året. Apple Arcade lanseras i mer än 150 länder under hösten.

ALEXANDER SPEKULERAR: Fick Apple Arcade The Pathless att byta väg?

Det mesta från veckans State of Play
Tidigare under veckan sändes det första avsnittet av State of Play, Sonys skamlösa kopia av Nintendo Direct. Vi bjöds inte direkt på några atombomber rent avslöjandemässigt även om några intressanta titlar visades upp. Playstation VR fick sig en del kärlek med bland annat Iron Man VR, Blood & Truth och kommande VR-stöd för No Man’s Sky. Dessutom bjöds vi på lite nytt material från kommande Days GoneMortal Kombat 11 och Concrete Genie varav den sistnämnda fick sig ett nytt lanseringsfönster under hösten. Är du intresserad av vilka fler titlar som visades upp kan du se hela programmet i klippet nedan.

Nya indies till Xbox Game Pass
Även Xbox bjöd på en liten nyhetsuppdatering under veckan som gick. Programmet, som gick under namnet ID@Xbox Game Pass, avslöjade bland annat Oxenfree-uppföljaren Afterparty och The Good Life, en korsning mellan en vanlig stadsbyggare och kriminalare. Inget av spelen som avslöjades hade något lanseringsdatum att skylta med, men vi kan vara säkra på att titlarna kommer inkluderas i Xbox Game Pass samma dag som de släpps. Detta skriver Eurogamer.

De månatliga spelen från Xbox Live Gold och Playstation Plus är här
En ny månad ligger vid horisonten vilket innebär nya spel för de som prenumererar på de respektive onlinetjänsterna från Xbox och Playstation. I och med utträdet av spel från Playstation 3 samt Vita från uppställningen bjuds vi denna månad på två spel från Playstation Plus i form av överlevnadsspelet Conan Exiles såväl som det Souls-inspirerade sci-fi-spelet The Surge. Detta via Playstation-bloggen. På Xbox-sidan är de något mer generösa gällande kvantitet. Till Xbox One kan prenumeranter ladda hem actionrollspelet The Technomancer och äventyrsspelet Outcast: Second Contact. Från de äldre generationerna bjuds vi på Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 samt (det riktiga) Star Wars: Battlefront 2, båda titlarna är fullt spelbara på Xbox One. Detta avslöjar Major Nelson.

E3-surr från Bethesda och Ubisoft
Jag har goda och dåliga nyheter. De goda nyheterna är att Ubisoft nu bekräftat sin medverkan vid årets E3 (för det är visst en grej numera) genom att avslöja att deras presskonferens kommer äga den den 10 juni.  Jag skulle gärna spekulera i all evighet om vad som kommer visas upp, men det lämnar jag för en annan artikelserie. Vad vi däremot kan bekräfta är att vi inte kommer få se är något nytt från varken The Elder Scrolls VI eller Starfield, de två kommande spelen från Bethesda Game Studios. Detta avslöjade Todd Howard själv via en panel vid PAX East som rapporteras av Gamespot. Howard menar att de både spelen är för långt borta för att kunna visas upp under Bethesdas E3-konferens i sommar.

Nytt Sagan om Ringen-spel kommer ha Gollum i huvudrollen
Den tyska studion Daedalic har avslöjat sitt nästa projekt: ett Sagan om Ringen-spel med den förtjusande Gollum i huvudrollen. Spelet har en planerat lansering någon gång under 2021 och kommer släppas till PC samt ej namngivna konsoler (vilket definitivt indikerar att kommande generation kommer vara utrullad vid det laget). Handlingen sägs utspela sig innan Frodo och gänget kom in i bilden, mycket mer än så vet vi inte i nuläget. Detta rapporterar Eurogamer.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Chocobo’s Mystery Dungeon Every Buddy!

Nytt från Shovel Knight-studion
Yacht Club Games, studion bakom Shovel Knight har avslöjat sitt nästa projekt. Cyber Shadow, som spelet heter, har utvecklats under det senaste decenniet av Aarne Hunziker med lite hjälp från Yacht Club Games under det senaste året, detta via studions Twitter-konto. Cyber Shadow ser ut som ett klassisk retro-plattformspel och du kan se spelets annonseringstrailer här nedan.

Darksiders Warmastered Edition – 2 april
När apokalypsens fyra ryttare ska ut på äventyr men deras pappor fick bestämma namnet. Släpps nu till Nintendo Switch.

Dance of Death: Du Lac & Fey – 5 april
Jaga en välbekant seriemördare i detta mångfacetterade peka-och-klicka-äventyr. Släpps till PC.

Veckans hyllning
Marknadsföringsnivån för Avengers: Endgame har verkligen skruvats upp till max nu när filmens premiär närmar sig med stormsteg. Under veckan har de olika filmernas sociala medier publicerat bilder på (spoiler) de som tragiskt gick bort under Avengers: Infinity War med bildtexten ”Avenge the fallen”. Nu undrar ni ju såklart vad sjutton detta har med tv-spel att göra. Det var nämligen så att det inte tog lång tid innan spelinternet tog tillfället i akt och hyllade en annan bortgången kämpe.

Veckans farmor
För några veckor sedan kunde vi läsa om en namninsamling för att få Shirley ”Grandma Skyrim” Curry förevigad som en datorstyrd karaktär i det kommande The Elder Scrolls VI. Nu har den önskan blivit verklighet. I en video från Bethesdas närvaro vid PAX East kan vi se en Shirley Curry i full mocap-mundering tillsammans med en imponerande detaljerad digital version av allas favoritfarmor. Vi ser fram att träffa Curry när spelet släpps om sisådär 18 år.

Veckans pojkband
The Beatles? Släng er i väggen. Backstreet Boys? Ni kan gå hem igen. Jag ger er Khajitles, kattfolkets nya musiksensation. Med hits som ”Skooma Broke My Heart” och ”Take A Look At My Wares” kommer de inte lämna någon oberörd.

LÄS MER: Fem lovande VR-upplevelser till Playstation 4

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!