Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Nästa GTA kommer introducera spelseriens första kvinnliga protagonist
I takt med att 2018 års Red Dead Redemption 2 försvinner i backspegeln börjar det bli dags att på allvar blicka framåt mot det oundvikliga GTA VI. Veckans information kommer via Jason Schreier och Bloomberg som bland annat rapporterar att det nya spelet kommer låta dig spela som seriens första kvinnliga protagonist. Enligt uppgifter är huvudkaraktären av latinamerikanskt ursprung och kommer slå följe med en manlig kompanjon i en Bonnie och Clyde-inspirerad berättelse. Rapporten från Bloomberg beskriver vidare att spelet kommer utspela sig i en Miami-inspirerad karta (något som även Vice City gjorde) även om den inledningsvis var tänkt att inkludera stora delar av både Nord- och Sydamerika. Dessutom skriver Bloomberg att utvecklingen av GTA VI går långsammare än planerat, dels på grund av pandemin men även en omfattande förändring inom företaget. Bland annat ska Rockstar ha gått från en plats full av drickande, bråk och turer till strippklubbar till en snällare och lugnare arbetsplats. Andra förändringar inom studion inkluderar mer jämställd lönesättning sett till kön, tillsättning av fler producenter för att bättre hantera arbetsbördan och möjligheten att få ut extrajobb i ledig tid.

GTA V släpptes för första gången under 2013, vilket innebär att det med största säkerhet kommer hinna gå mer än tio år mellan det femte och sjätte spelet i den ikoniska serien.

Ett Black Panther-spel sägs vara under utveckling hos EA
Vi fortsätter på ryktesspåret och kan meddela att ett öppen värld-spel med självaste Black Panther i huvudrollen är under produktion borta hos EA och deras nya Seattle-studio, åtminstone om vi ska tro på den meriterade Jeff Grubb under hans Game Mess Morning-program. Spelet sägs vidare var helt och hållet single-player och ska försöka rida vidare på framgångsvågen från Respawns Jedi: Fallen Order och den kommande uppföljaren Jedi: Survivor. Enligt Grubb kommer spelet inledas med bortgången av en äldre Black Panther och spelarkaraktären kommer sedan genomföra ett gäng utmaningar för att anta den hjältemodiga titeln. Spelet sägs fortfarande befinna sig i ett väldigt tidigt skede av utvecklingen, så ett officiellt avslöjande är säkerligen fortfarande en bra bit bort.

FLER MARVEL-SPEL: Marvel’s Guardians of the Galaxy

Stämningsfull gameplay-premiär för Return to Monkey Island
Det har gått många år sedan Guybrush Threepwood och hans zombifierade ärkefiende LeChuck senast mötte varandra i stridens hetta, men nu är det snart dags igen. Return to Monkey Island har fortfarande inget fast lanseringsdatum även om det är tänkt att lanseras till Nintendo Switch och PC senare i år, men nu har vi däremot en första gameplay-titt på det kommande äventyret. Trailern hittar du såklart här nedan.

Yakuza och Tony Hawk tar täten i månadens Playstation Plus-bjudning
Det har blivit snäppet svårare att rapportera om nya Playstation Plus-spel sedan tjänstens senaste utveckling. Något som däremot förblir oförändrat är spelen som varje månad erbjuds till prenumeranter som valt Essential-nivån eller högre. Nu är det dessutom officiellt vilka spel det handlar om i sommarens sista månad. Från och med den 2 augusti kommer Plus-prenumeranter kunna plocka hem en trio bestående av Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 (PS4, PS5), Yakuza: Like A Dragon (PS4, PS5) och Little Nightmares (PS4). Spelen kommer finnas tillgängliga till och med den 5 september. Detta meddelar Playstation-bloggen.

PlayStation Plus Monthly Games for August: Yakuza: Like A Dragon, Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, Little Nightmares 

På tal om Yakuza kan vi även meddela att hela åtta ytterligare delar av den populära spelserien är påväg till spelbiblioteket som finns tillgängligt för Playstation Plus Extra- och Premium-prenumeranter. Redan nu i augusti kommer Yakuza 0, Yakuza Kiwami och Yakuza Kiwami 2 träda in i spelkatalogen medan Yakuza 3 Remastered, Yakuza 4 Remastered, Yakuza 5 Remastered och Yakuza 6: The Song of Life kommer senare under året. Även detta via Playstation-bloggen.

8 Yakuza games coming to PlayStation Plus in 2022, starting this month

Remaken av Knights of the Old Republic är försenat tillsvidare
Den efterlängtade remake-versionen av det klassiska Star Wars-spelet Knights of the Old Republic ser ut att vara i farozonen, detta enligt en rapport från Bloomberg. Enligt rapporter ska utvecklarna Aspyr ha presenterat en så kallad ”vertical slice” (ett liten demo som är tänkt att representera spelets slutgiltiga form) för Sony och Lucasfilm, något som resulterade i att både studions art director Jason Minor och design director Brad Prince avskedades från Aspyr. Den interna målsättningen var att lansera spelet redan i år, men anställda hos Aspyr menar nu att en lansering under 2025 är mer realistiskt. Dessutom ska anställda hos Aspyr fått höra att studion letar nya projekt och att Knights of the Old Republic kan vara påväg någon annanstans. Originalversionen av Knights of the Old Republic släpptes 2003 från Bioware och fick en uppföljare bara året därpå, då med självaste Obisidan vid rodret.

Mängder med spel från årets Annapurna Interactive Showcase
Den andra delen av showcase-sommaren 2022 sparkades igång i veckan med 25 minuter från självaste Annapurna Interactive. Under programmet fick vi uppdateringar från alla möjliga spelmakare runtom i världen. Bland annat fick vi se mer från det färgsprakande Thirsty Suitors som nu dessutom har ett gratis demo ute på Steam. Vidare fick vi veta att Hindsight släpps redan den 4 augusti, att folket bakom Kentucky Route Zero jobbar med ett nytt projekt, att What Remains of Edith Finch precis fått en Playstation 5- och Xbox Series X/S-patch och att Outer Wilds kommer få detsamma den 15 september. Dessutom fick vi se ett gäng helt nya spel som roadtrip-äventyret Forever Ago, co-op-liret Flock: Gather Your Friends och det nagelbitande dinosaurie-spelet The Lost Wild. Du kan kolla in dessa spel och många fler via videon här nedan.

FIFA-seriens svanesång får omfattande gameplay-genomgång
Snart är det dags för sista rycket innan den legendariska spelserien FIFA går i graven och ersätts av det aningen mindre slagkraftiga EA Sports FC. Troligtvis kommer spelen inte ändras dramatiskt utöver namnbytet, men den smällen tar vi när den kommer. I nedanstående genomgång får vi bland annat veta mer om spelets HyperMotion2-teknologi, damklubbar och mycket annat fotbollsnörderi. FIFA 23 släpps den 30 september.

LÄS MER: Hur många kommer köpa fel FIFA?

Veckans luring
Vi och ni är såklart kloka nog att inte begränsa sig till spel som känns ”tjejiga” eller ”grabbiga”, alla spel är givetvis till för alla. Däremot är det inte omöjligt att nedanstående logotyp lurar en och annan spelintresserad att kliva in genom dörren och kolla in den mer feminina versionen av det legendariska spelet.

Veckans alternativa universum
En värld där Mario inte hade något smaskigt bakverk som väntade på honom kanske ändå var en betydligt lugnare värld än den som krävde 70 stjärnor och tre separata boss-strider innan fikat. Var det kanske den delikata tårtan som lockade ondskefulla Bowser till prinsessans slott till att börja med?

LÄS VÅRA RECENSIONER: Endling – Extinction is Forever

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.