Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Resident Evil 4, Stray, Final Fantasy XVI och alla andra stora rubriker från veckans State of Play
Veckans största nyhetshändelse utspelade sig under natten till fredagen i form av en fullspäckad State of Play. Även om Playstation egna utvecklare för det mesta lös med sin frånvaro bjöds vi på en rejäl uppvisning med intressanta och kommande spel. Playstation Studios var dock inte helt frånvarande då vi fick ta ännu en titt på det Playstation VR2-exklusiva Horizon Call of the Mountain. Trailern ger oss en försmak på hur det kommer vara att faktiskt spela spelet samt en första titt på vår protagonist Ryas. Call of the Montain har i nuläget inget lanseringsdatum men planeras släppas i samma veva som VR2.

En av programmets största avslöjanden kom i form av Resident Evil 4 i sin omtalade remake-variant. Spelet kommer dock inte vara sig helt likt i form av sin handling då den omarbetats även om själva essensen i berättelsen finns där. Capcom förklarar att nyversionen kommer kännas bekant för fans men samtidigt ge en fräsch känsla. Spelet släpps till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC den 24 mars.

Vidare fick vi ännu en spinnande trailer från mysiga Stray. Som om inte det var nog har vi nu även ett lanseringsdatum. Spelet släpps till Playstation 4, Playstation 5 och PC redan den 19 juli. Dessutom skriver Eurogamer att spelet kommer ingå i Playstation Plus Extra samt Premium samma dag som det släpps.

Vi fick också en ny trailer från det minst sagt fantasy-betonade Final Fantasy XVI såväl som ett lanseringsfönster i form av sommaren 2023. För dig som är nyfiken finnes mängder med saftiga detaljer i ett nytt inlägg på Playstation-bloggen, dessutom hittar du trailern här nedan.

Dead Space-skaparen Glen Schofield och hans minst sagt Dead Space-doftande The Callisto Protocol ville också visa upp sig och hade dessutom tagit med sig ett lanseringsdatum. Spelet släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC den 2 december. Du hittar en aningen ruggig gameplay-trailer här nedan.

Det hinns med en hel del på en halvtimme. Utöver ovanstående nyheter fick vi även veta att Marvel’s Spider-Man släpps till PC den 12 augusti, att No Man’s Sky har en PSVR2-version under utveckling, att det coola Rollerdrome släpps den 16 augusti, att anime-action- och datingsimulator-spelet Eternights släpps tidigt nästa år, att Street Fighter 6 släpps nästa år, att det omtyckta Tunic släpps till Playstation den 27 september och att det läckra Season: A letter to the future släpps i höst. Du hittar programmet i sin helhet här nedan.

Chorus och Assassin’s Creed tar tätens i sommarens första Game Pass-nyheter
Vi är bara några dagar från sommarens stora showcase från Xbox och Bethesda, men det innebär inte att alla Game Pass-nyheter hålls till dess. Bland annat så är den utomordentliga rymdskjutaren Chorus påväg till tjänsten tillsammans med 2017 års Assassin’s Creed Origins. Den sistnämnda kommer dessutom tillsammans med en kostnadsfri patch som låter Xbox Series X/S-versionen köra spelet i 4K och 60 bilder i sekunden, uppdateringen är även ute för Playstation 5. Vidare hittar vi även For HonorNinja Gaiden: Master Collection, Disc Room och Spacelines from the Far Out. Alla spelen förutom For Honor och Ninja Gaiden: Master Collection (som är tillgängliga nu) dyker upp på Game Pass den 7 juni. Allt är dock inte frid och fröjd då ett gäng spel snart försvinner från tjänsten, däribland Greedfall, Limbo och Dungeons & Dragons: Dark Alliance. Du hittar hela listan på försvinnande spel samt läser mer om de diverse tillskotten borta på Xbox Wire.

Xbox Game Pass - Coming Soon - March 2022 Hero Image

LÄS RECENSIONEN: Chorus

Playstation Plus-spelen för juni har avslöjats
Inte nog med att Sony och Playstation bjöd på en stabil State of Play i veckan, de har dessutom avslöjat vilka spel som kommer ingå i Playstation Plus för juni månad. Mest noterbart här är troligtvis 2018 års God of War (PS4) vars uppföljare sägs vara nära lansering fastän spelet ännu inte fått något fast datum. Vidare hittar vi fightingspelet Naruto to Boruto: Shinobi Striker (PS4) och det nästan lika våldsamma men aningen snällare Nickelodeon All-Star Brawl (PS4, PS5). Samtliga spel kommer finnas tillgängliga mellan 7 juni och 4 juli. Har du fortfarande inte plockat hem föregående månads bjudning med FIFA 22 i spetsen är sista dagen för detta imorgon den 6 juni. Detta skriver Playstation-bloggen.

PlayStation Plus Monthly Games for June: God of War, Naruto to Boruto: Shinobi Striker, Nickelodeon All-Star Brawl

Sonic Frontiers får en första och väldigt öppen-världig gameplay-trailer
I veckan fick vi äntligen ta en titt på den blå igelkottens allra första öppen värld-spel (eller öppen zon som spelets utvecklare så karaktäristiskt beskriver det). I samband med trailern kunde vi även läsa att Sonic Frontiers kommer vara i fokus under juni månads IGN First-rapportering, så ni som är sugna på mer kommer inte behöva vänta särskilt länge. Spelet planeras lanseras till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch och PC, exakt när det väntas släppas är ännu inte avslöjat.

Destroy All Humans! 2 får remake-behandling
Vi fortsätter vidare på trailer-spåret och berättar att Destroy All Humans-remakes visst inte vara någon engångsföreteelse nu när det andra spelet i den utomjordiska serien släpps på nytt. Nyversionen går under namnet Destroy All Humans! 2 – Reprobed och är likt remake-versionen av första Destroy All Humans uppbyggd från grunden i Unreal Engine 4. Spelet släpps den 30 augusti till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC. Detta via spelets officiella hemsida.

En andra titt på nya Pokémon Scarlet och Violet
Ett nytt Pokémon-spel är på ingång och den här gången kan du ta med dig upp till tre ytterligare kompisar på ditt äventyr. Dessutom kommer spelet låta oss fritt utforska den öppna världen och inte låta handlingen bestämma vart vi beger oss. I nuläget verkar det endast som att co-op kommer fungera via nätet och inte lokalt på samma konsol. Spelen, som går under namnen Pokémon Scarlet och Pokémon Violet släpps till Nintendo Switch den 18 november.

Livstecken och ett officiellt namn från nya Dragon Age
Det är den tiden på året igen då Bioware påminner oss om att ett nytt Dragon Age faktiskt är under utveckling. Även om påminnelsen inte kommer i form av en ny trailer har den klassiska spelstudion åtminstone enats om ett namn: Dragon Age: Dreadwolf. Titeln syftar till spelets blivande antagonist Solas som alla Dragon Age-veteraner känner till väl. Spelet kommer föga förvånande inte släppas under 2022 men Bioware lovar oss fler nyheter senare under årets gång. Detta via utvecklarens egna hemsida.

Veckans boss-strid
Det här med boss-strider är en anrik och ofta pulshöjande aktivitet i spel. Oftast handlar det om onda demoner, andar, spöken eller monster, men för våra engelsktalande vänner kan det också betyda chefen på arbetsplatsen. Av den anledningen kanske inte nedanstående tweet från Xbox Game Pass var den smartaste, å andra sidan verkar arbetsplatsmiljön borta hos rollspellsstudion inXile blivit betydligt mer intressant.

Veckans besvikelse
Vi har alla spelat spel med utstickande mekaniker så mycket att vi till slut letar efter densamma ute i den riktiga världen. För mig personligen handlar det ofta om att leta klättervägen på byggnader à la Assassin’s Creed, andra upplever den mytomspunna Tetris-effekten och några går tydligen ut i skogen och hoppar på svampar.

Veckans läcka
Läckor är alltid tråkiga. Inte minst för utvecklaren eller utgivaren som planerat storslagna överraskningar. Dessutom försvinner en del av det roliga även för oss spelare som hade flugit av datorstolen när vårat mest efterlängtade spel avslöjades. Nu visade sig visserligen nedanstående läcka vara aningen påhittad, men tänk vilken överraskning som förstördes om den skulle ha varit sann.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Source of Madness

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.