Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Mängder med specifikationer och ett sprillans nytt Horizon-spel till Playstation VR2
Sony har på nytt avslöjat den kommande uppföljaren till Playstation VR tillsammans med en rejäl dos ny information. Apparaten kommer föga förvånande gå under namnet Playstation VR2 och blir betydligt mer kraftfull än sin föregångare. Bland annat stoltserar Sonys nya VR-headset med OLED-skärmar i 4K-upplösning (2000 x 2040 per öga), integrerad kamera som eliminerar behovet av den externa Playstation-kameran och ögonspårning för mer livfulla interaktioner. Maskinen kommer dessutom med ett par sprillans nya handkontroller samt inbyggd vibrationsteknologi i hjälmen som sägs föra spelaren ännu närmare spelvärlden. PS VR2 kommer inte vara trådlös som tidiga rykten pekade mot, men till skillnad från första PSVR kommer den nya upplagan endast kräva en sladd mellan headset och konsol. Detta via Playstation-bloggen.

Ny hårdvara i all ära, men den är inte mycket att hänga i granen utan tillhörande spel. Som tur är fick vi även ta en första titt på nästa spel i Horizon-serien som utvecklas från grunden till PS VR2. Spelet utvecklas av Guerrilla tillsammans med Firesprite och går under namnet Horizon Call of the Mountain. Du hittar en första trailer för spelet här nedan.

Rainbow Six Extraction kommer till Xbox Game Pass vid lansering
Nästa del i den populära Rainbow Six-serien är i skrivande stund bara dagar från lansering. Tänkte du dessutom samla ihop kompisarna mot det utomjordiska hotet på Xbox har jag goda nyheter. Det är nämligen så att Rainbow Six Extraction kommer till Microsofts omtalade prenumerationstjänst från dag 1 till både konsoler och PC när det släpps den 20 januari. Detta skriver Xbox Wire. Ubisoft avslöjade även att deras egna prenumerationstjänst Ubisoft+ är på ingång till Xbox någon gång i framtiden. Tjänsten ger användaren tillgång till över 100 olika Ubisoft-spel för en samlad månadskostnad. Något exakt lanseringsdatum för tjänsten finns inte i skrivande stund. Detta via Ubisofts officiella hemsida.

Mass Effect: Legendary Edition tar täten bland de senaste nytillskotten i Xbox Game Pass
Det är fortfarande en bit kvar till den 20 januari, trots det har vi ett helt gäng med nya titlar du kan spela via din Game Pass-prenumeration redan nu eller inom de närmsta dagarna. Det mest iögonfallande nytillskottet är utan tvekan Mass Effect Legendary Edition som inkluderar den definitiva versionen av den otroligt omtyckta rymdtrilogin. Andra titlar som letat sig in i biblioteket inkluderar The Pedestrian, Olija och Outer Wilds. Dessutom kan du plocka hem det utmanande och charmiga Spelunky 2 från och med den 13 januari. Vi har även ett gäng spel som försvinner från tjänsten inom kort, däribland Desprerados III, Kingdom Hearts III och Mount & Blade: Warband. Du läser mer om alla nytillskott och utträden via Xbox Wire.

Fantomtjuvar, rymddvärgar och skitiga racingbilar står på menyn i månadens Playstation Plus-bjudning
Vi är redan en bra bit in i årets första månad, vilket innebär att samtliga tre av månadens Playstation Plus-spel redan blivit tillgängliga för prenumeranter. Du som prenumererar kan nu utan extra kostnad ladda hem det färgsprakande Persona 5 Strikers (läs recensionen), det samarbetsfokuserade och actionpackade Deep Rock Galactic och det skitiga men fartfyllda Dirt 5. Alla spel finns tillgängliga till och med den 1 februari. Detta skriver Playstation-bloggen.

En achievement-lista verkar ha avslöjat ny Goldeneye 007-port
Om du fick ett plötsligt sug efter ett klumpigt FPS-äventyr med en brittisk hemlig agent i huvudrollen har jag nyheten för dig. Det ser nämligen ut som att det klassiska Goldeneye 007, som lanserades till Nintendo 64 under sommaren 1997, är påväg att portas över till Xbox. Nyheten kommer via en achievement-listan borta hos TrueAchievements som inkluderar 55 achievements värda 1000 gamerscore. Anledningen till att detta är iögonfallande är att listan kommer från Microsofts egna servrar vilket höjer dess trovärdighet markant. Varken Microsoft eller de ursprungliga utvecklarna Rare har kommenterat en potentiell kommande port. Detta rapporterar Eurogamer.

LÄS VÅRA RECENSIONER: The Gunk

Årets E3 fortsätter på det digitala spåret
I takt med att restriktioner lättades upp världen över satt många säkert och längtade efter nya fysiska evenemang, men på grund av den nya Omnicron-varianten av coronaviruset har många delar av världen tvingats stänga ner ånyo. Detta påverkar inte minst 2022 års E3 som återigen blir helt digital. Detta skriver organisatörerna ESA i ett uttalande till GamesBeat. Som ett direkt svar på nyheten avslöjade även Geoff Keighley att Summer Game Fest, hans tappra försök att samla alla digitala presskonferenser och livesändningar under ett och samma tak, kommer återvända även det här året.

Veckans Wordle
Jag har fortfarande ingen aning om vad det här Worlde är för något. Trots det är jag övertygad om att Nathan Drake hade hoppat på det här tåget först av alla och troligtvis även utklassat allt motstånd, om det nu är så Wordle funkar. Det kanske är en skattjakt som leder till en uråldrig pelare av guld och smaragder, vilket också hade passat Nathan rätt hyfsat.

Veckans soundtrack
Musikunderhållning är ofta en viktig punkt när någon högt uppsatt person kommer på besök. Landets bästa sångerska plockas in för att underhålla drottningen, världens skickligaste pianist ombeds spela ett klassiskt stycke för kungen och musiken från Undertale spelar huvudrollen när påven hälsar på. Nog sitter han och stampar lite subtilt med foten?

LÄS MER: Veckans spelmelodi: Undertale – Megalovania

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!