Det är inte helt lätt att utse sina favoritspel för året som gått då det onekligen släpptes mängder av grymma spel 2018. Favoritspel behöver inte alltid vara de som är extremt bra på allt eller ens de jag själv gav höga betyg, utan spelen som jag fastnade för och inte kunde sluta spela eller som verkligen gjorde ett bestående intryck på mig.

Let the show begin!

 

1. Detroit: Become Human

Lite av ett drömspel handlingsmässigt för mig, då jag älskar androider, framtidsskildringar och när en historia vävs ihop av flera huvudpersoners öden. Gillar verkligen Quantic Dreams tidigare spel men de hölls ändå tillbaka en bit av bristen på grafisk kapacitet hos PS3:an, men Detroit: Become Human tänjer verkligen gränserna på hur bra grafiken kan bli i ett tv-spel. När man då kombinerar det med otroligt välskriven dialog, kraftfull övergripande tema, mängder av meningsfulla val som verkligen gör skillnad och ett flödesschema som efter varje avklarat kapitel i detalj beskriver hur dina handlingar ledde till just den utgången av historian, då blir det ren magi för mig.

LÄS MIN RECENSION: Detroit: Become Human

 

2. GRIS

Ända sedan jag såg de första skärmdumparna från spelet så har jag längtat efter att få uppleva det. Hade förväntat mig ett vackert spel med ”helt ok” spelmekanik, men oj vad jag bedrog mig. GRIS är i mina ögon ett av de vackraste spelen någonsin där minsta detalj blir till en njutning för ögat. Conrad Rosets sensuella målningar är naturligtvis en stor del av upplevelsen, men musiken kommer inte långt efter och ramar in det visuella på ett mästerligt sätt. Resultatet är en ögon- och öronbedövande symfoni av konst, känslor och konflikter. Spelmekaniken är genomtänkt och de pussel som man måste lösa är väldigt tillfredsställande utan att kännas krystade. En indiepärla av stora mått.

LÄS ANDREAS RECENSION: Gris

 

3. Super Smash Bros. Ultimate

Det var på håret, men den 7 december släpptes äntligen ett helt nytt och från grunden omgjort Super Smash Bros. Spelet är ett smörgåsbord av läckerheter, där du aldrig kommer att prova allt, men du tänker ändå försöka. Med 76 olika spelbara huvudkaraktärer, 103 olika banor och 850 olika musikstycken kunde man kanske tro att det är kvantitet före kvalitet! Men när du väl spelar det inser du snabbt att det är en ren kärleksförklaring till genren och alla de olika spelfigurer som är en del av spektaklet. Varje gång jag starta spelet lyser mina ögon upp som ett barn på julafton: Vad ska jag låsa upp denna gången, vilka banor kommer jag att lära känna och när ska jag ens hinna spela själva storyn med så mycket att göra och så lite tid.

 

LÄS FLER LISTOR: Niklas bästa spel under 2018

 

4. Dead Cells

Roguelike-spel är sällan något jag uppskattar, men det finns undantag. Dead Cells är ett sådant och det beror främst på två saker: En spelkänsla av guds nåde där varje vapen, rörelse och effekt har tyngd och precision. Ett smart permanent uppgraderingssystem som gör att man hela tiden känner att man gör framsteg. Att den moderna pixelgrafiken gör det till ett av det årets snyggaste retrospel skadar inte heller. Det sprutar pixelfyrverkerier och magiska ljuseffekter mest hela tiden, ständigt ackompanjerat av bombastisk musik och fräna ljudeffekter. Dead Cells gör inget nytt, men det gör allt rätt!

 

LÄS FLER LISTOR: Andreas favoritspel från 2018

 

5. Octopath Traveler

Som fan av 3DS-serien Bravely Default och klassiska turbaserade rollspel var Square Enixs storsatsning till Nintendo Switch en given hit. Mycket fokus har lagts på den coola grafiska stilen där allt känns som ett klassiskt retrospel uppbyggt i diorama-stil med modern ljussättning. Men den stora highlighten för mig var den underbara musiken och det djupa stridssystemet, kombinerat med en uppsättning intressanta historier med en mer vuxen ton än som är standard för genren. Visst kan det bli lite repetitivt ibland, men då Octopath Traveler handlar om flera olika personers öden och hur de delvis vävs samman blir det ändå en hel del omväxling i både hur du spelar och själva handlingen. Musiken är ett mästerverk och kan lätt ta plats bland de bästa Final Fantasy-kompositionerna och det är banne mig inget dåligt betyg.

 

Andra höjdarspel 2018:

Sushi Striker: The Way of Sushido, Pokemon Let’s Go, Hollow Knight, Into the Breach, The Messenger, Windjammers, WWE 2K19 och SoulCalibur VI.