Att sätta ihop en personlig lista över de hundra bästa spelen någonsin kanske låter som ett riktigt nördigt initiativ, men det har sina uppenbara fördelar, som jag ska berätta om nu. Tänk dig att en kompis har köpt en Gamecube och frågar vilka spel som måste införskaffas till denna. ”Gamecube… Gamecube… Det var länge sedan jag spelade på min Gamecube…” Nej, det är bara att blicka igenom din lista över de hundra bästa spelen, och på fem minuter har du en liten guide över de bästa spelen som finns till Gamecube till din vän.

Speltwittrare ställer alla möjliga frågor för att få igång en diskussion. En dag frågar någon vilket favoritspel du har till var och en av de fyra generationerna av Playstation. Det tar en god stund att minnas tillbaka och tänka igenom alla de bästa spelen till alla fyra konsolerna och det är verkligen lätt att du råkar glömma något självklart – eller så kollar du igenom din lista över de hundra bästa spelen och på två minuter har du twittrat ditt svar.

Att listan ska innehålla så många som hundra spel är för att du ska kunna svara på vilken fråga som helst som någon kan tänkas fråga dig om – bästa japanska rollspelet till Playstation 2, bästa Zelda-spelet i 2D, bästa svenska spelet, de tre mest underskattade spelen – listan har (nästan) alltid ett svar.

LÄS ÄVEN: Martins 10 favoritspel som han spelade 2019

En annan praktisk nytta man har av listan är när man ska betygsätta ett spel när man skriver en recension. Att hitta den där rätta siffran kan vara något av det knepigaste med att recensera ett spel. Jag gillar verkligen Cities: Skylines (PC), men är spelet värt en sjua, åtta eller nia? Varför sitta och vrida och vända på det problemet i det oändliga? Jag kollar bara in min topp hundra för att se var spelet borde hamna. Måste jag välja spelar jag nog hellre Cities: Skylines än vad jag spelar den trevliga 2D-Minecraft-klonen Terraria (Playstation 4), men jag tycker inte att det är riktigt lika spelvärt som det första Super Mario Bros (NES), så spelet hamnar på plats 65. Det här visar sig vara mitt bland 8-spelen (för Terraria och Super Mario Bros är 8/10-spel såklart), och jag har således ett betyg att klistra in i min recension. Och dessutom har jag fått ett nytt spel på min lista över de hundra bästa spelen!

Nu i december var det många som slet sitt hår när det var dags att lista årtiondets bästa spel. Det är svårt nog att lista årets bästa spel, men tio års bästa spel! För mig tog det två minuter att få ihop min lista över decenniets tio bästa spel. Det vill säga den tid det tog att kopiera de tio högst rankande spelen från det gångna årtiondet på min topp hundra. Så nog är det nördigt att sätta ihop sin egen topp hundra, men vill du vara sällskaplig inom spelvärlden så kan din personliga lista ge dig svaren som drar igång massor av diskussioner, oavsett vad dina spelande IRL-vänner eller internetbekanta frågar dig om.