Välkomna ner till Helvetet!

Häng med Nate in på hans kontor på Sin Inc. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Trots att Nate är ”demonen av dålig smak” blir han själv uppringd av Satan som ber honom hjälpa kocken med att ordna ingredienser till hans födelsedagspaj. Självklart är det en ära att få vara med att ta fram denna paj, så vi ger oss ut på äventyr genom en hel del olika miljöer. Allt mellan himmel och helvete – ja, bokstavligen.

Hell Pie är ett klassiskt plattformsspel fast med lite annorlunda tema. Det är ganska barnslig humor: nazistbajskorvar, penisteckningar i kopiatorn och mycket annat omoget. Även om allt ser gulligt och roligt ut så kan man fråga sig vem spelet vänder sig till, då det kanske ibland är lite väl våldsamt för barn. Jag satt allt och fnittrade en hel del, så uppenbarligen funkar den för vuxna i alla fall.

Om du hittar altare kan du offra söta enhörningar och låsa upp horn till Nate. Växlar han mellan hornen får han nya förmågor som att t.ex. bli snabbare eller starkare. För att få ytterligare hjälp har Nate köpt Nugget. Nugget är en tillfångatagen ängel i en kedja som kan användas för att svinga sig fram i luften likt Spindelmannen eller varför inte som ett vapen. Svinga runt med honom och slå ner fienderna. Med tiden kan du låsa upp extra förmågor till både dig själv och Nugget såsom dubbelhopp, fler svingningar i luften eller extra hälsa. Med dessa nya förmågor blir gamla utforskade områden aktuella att återvända till.

Spelet är faktiskt relativt lätt. Om det finns något som troligtvis kommer skada dig hittar du oftast liv direkt efter. Dör du, vilket du kommer göra mycket, kommer du tillbaka väldigt nära där du dog. Så Hell Pie känns därmed ganska förlåtande. Du låser också upp portaler längsmed utforskandet och kan därmed med enkelhet hoppa runt mellan områden.

FRÅN ETT HELVETE TILL ETT ANNAT: Cursed Golf

Såklart finns det flera olika saker att leta upp och samla till din egna fördel: poäng, enhörningar och burkmat. Trots att vissa föremål är svårtillgängliga är spelet så snällt att om du lyckas plocka saken men dö på kuppen så får du ändå behålla den. Det är vi tacksamma för, annars hade jag vart flint idag.

Jag har ibland svårt för 3D-spel där man hoppar mycket mellan objekt och att man måste landa rakt på. Visst, någon gång misstolkade jag det s.k. 3D-djupet men i överlag tyckte jag det gick mycket bra i detta spel.

Eftersom trots allt ”demonen av dålig smak” så passa på att låsa upp nya kostymer och klä dig därefter. Vissa plagg ligger gömda i väskor ute i världen medan resten säljs av vandrande försäljare som du får leta upp. Det kan vara kul att veta att poängen du samlar endast används för att låsa upp kostymer. Så du behöver inte spara ifall det kommer något annat, för det gör det inte.

NÖJET JAG FÅR UT AV DETTA SPEL FÅR MIG ATT TÄNKA PÅ: Ori-spelen

Hell Pie har mycket att utforska, flera småspel och pussel, men framförallt alla lustiga karaktärer man stöter på. Spelet kommer definitivt inte vinna ”Bästa manus eller berättelse”, men det kan absolut bli en utstickande klassiker och ta hem ”Årets plattformsspel”. Det känns på något sätt fel att sätta stämpeln ”Världsklass” på ett pruttspel som detta, men det levererade ändå i slutändan. Jag hade kul rakt igenom och jag vet inte riktigt vad det hade kunnat göra bättre. Jag ser redan fram emot Hell Pie 2, om det kommer något sånt.