”Inför E3 2019” är en tillfällig artikelserie som kommer ta plats varje lördag fram till dess att E3 2019 inleds. Varje upplaga kommer djupdyka ner i de respektive utgivarna som bekräftat sitt deltagande vid mässan och vi kommer spekulera kring vad de kan tänkas visa upp. Vi passar även på att ta en titt i spåkulan innan vi avrundar varje artikel för att kunna lägga fram några personliga önskningar eller förutsägelser.

När jag satt och komponerade fjolårets utgåva av denna artikelserie förklarade jag att Microsoft då var mässan hetaste deltagare på förhand. Såhär i efterhand kanske de inte infriade alla mina förväntningar, men de satte åtminstone ribban för årets presskonferens. För ett år sedan behövde Xbox spel och svarade med att annonsera införskaffandet av ett helt gäng spelstudios, som nu haft ännu ett år på sig att koka ihop ett häftigt E3-demo. Dessutom kommer Microsoft inte få sällskap av den största konsolkonkurrenten Sony. Detta innebär att alla tredjeparter som inte hör hemma hos någon av de stora namnen kommer flockas i Microsofts bakgård för en minut i rampljuset. Vi kan även räkna med en ny inblick i några av fjolårets stora avslöjanden. Och då har vi inte ens nämnt möjligheterna till en inblick i nästa Xbox-generation samt det högintressanta arbetet med streaming och Project xCloud. Spänn fast säkerhetsbältena för nu åker vi.

Under E3 2018 avslöjade Microsoft att inga mindre än Undead Labs (State of Decay), Playground Games (Forza Horizon), Ninja Theory (Hellblade: Senua’s Sacrifice) och Compulsion Games (We Happy Few) officiellt anslutit till Xbox Game Studios-familjen. Dessutom presenterades en helt nystartad Xbox-studio som fått namnet The Initiative. Som om inte det var nog slog man dessutom till med två ytterligare nyförvärv i form av rollspelsgiganterna Obsidian Games och inXile Entertainment i samband med deras XO18-evenemang i höstas. Med tanke på Microsofts begäran att pumpa ut allt fler högkvalitativa spel skulle jag inte heller bli förvånad om ytterligare en eller två spelstudior utannonserar sin flytt till Xbox-sidan i samband med årets presskonferens.

Men vad pågår i alla dessa spelverkstäder? Vi vet till exempel att Obsidian har fullt upp med The Outer Worlds som sägs lanseras i år men ännu inte fått ett datum. Troligtvis får vi ett lanseringsdatum under E3. Dessutom är Wasteland 3 från inXile tänkt att släppas under året, ett lanseringsdatum är en möjlighet även där. Några av utvecklarna (Undead Labs och Compulsion Games) har nyligen släppt spel och vi kan därför knappast räkna med några vidare nyheter där. Nystartade The Initiative har haft väldigt lite surr kring sig och lär inte heller visa upp något omfattande från sitt projekt. Min gissning är att det blir en kort teaser-trailer på sin höjd, mest för att påminna världen om studions existens.

LÄS MER: Inför E3 2019: Square Enix

Om vi tar en titt genom rykteslinsen sticker både Playground och Ninja Theory ut ordentligt. De sistnämnda skeppade ut det kritikerrosade Hellblade: Senua’s Sacrifice under sommaren 2017 och sägs ha något spännande att visa upp under årets E3. Utvecklarna ryktas även ha ansökt om ett varumärkesskydd för namnet Bleeding Edge för bara några dagar sedan, vilket mycket väl kan vara namnet på studions nya spel. När det gäller Playground har det länge florerat ett saftigt rykte om en omstart av Fable-serien. Jag ska försöka att inte begrava er i min omåttliga entusiasm angående ryktet i fråga, men jag skulle gladeligen välkomna detta avslöjande. Fable var även beryktat inför fjolårets mässa, men det känns som att det verkligen är dags nu. Det har gått nio år sedan spelserien fick en ordentlig uppföljare och medan Playground är experter på bilkörning snarare än hjältemodiga bravader är de knappast några nykomlingar när det gäller att skapa en fyllig öppen värld.

Medan det är spännande att spekulera kring vad alla nytillskott arbetar med får vi inte heller glömma titlarna som visades upp i olika utsträckningar under E3 2018. Den stora dragkraften för många är givetvis en ny titt på det kommande Halo Infinite. Spelet avslöjades för ett år sedan och 343 Industries har bekräftat av man kommer berätta mer om spelet under E3. Vi har fortfarande inte sett hur spelet faktiskt ser ut, Så det kanske är dags nu? Det vore inte heller någon omöjlighet att Halo Infinite är en av pionjärerna för kommande generation och får ett lanseringsfönster under andra halvan av 2020.

Några ytterligare aktörer i form av Gears 5, Battletoads och Ori and the Will of the Wisps bör också återvända för årets presentation. Alla tre titlar sägs rullas ut under 2019 men vi vet fortfarande inte riktigt när. Vi kan vänta oss en uppdatering från åtminstone några av dessa, om inte alla tre. Vidare har vi ett spel som jag nästan hade glömt bort: Session. Spelet, som anses vara en spirituell uppföljare till Skate-serien visades upp under Microsofts presentation under E3 2018 och ska enligt spelets Kickstarter-sida lanseras via Steam Early Access och Xbox Game Preview under 2019 års andra kvartal. Kan vi möjligen få en så kallad ”shadow drop” och få tillgång till spelet redan samma kväll? När det gäller Forza-serien är det nästan två år sedan Turn 10 Studios lanserade Motorsport 7. Trots det bekräftade studion i våras att det åttonde spelet i serien endast befinner i startgroparna, vilket innebär att vi inte lär se det under 2019. En expansion till fjolårets Horizon 4 som får en trailer under årets E3 känns istället mer trolig.

Vi får heller inte glömma det påstådda samarbetet mellan Dark Souls-skaparna FromSoftware och George R.R. Martin, mannen bakom Game of Thrones-böckerna. Martin har själv bekräftat att han utfört konsultarbete för ett spel i Japan. Dessutom pekar rykten på att spelet kommer utspela sig i en öppen värld, går under det tillfälliga namnet GR och ska avslöjas under Microsofts presskonferens.

LÄS MER: Inför E3 2019: Ubisoft

Jag hade utan tvekan kunnat stanna här och ändå vara intresserad av att klicka mig in till Microsofts E3-konferens om några veckor. Men det finns fortfarande en hel del mer vi kan vänta oss. Jag nämnde tidigare att Sonys frånvaro från mässan säkerligen gjort att fler utgivare än vanligt försökt boka in sig under föreställningen för att ytterligare belysa sina kommande projekt. Här är det såklart svårt att spekulera, men jag vill påstå att Dying Light 2Cyberpunk 2077 (som redan är bekräftat att närvara vid E3), ControlBorderlands 3Star Wars: Jedi Fallen Order, The Surge 2 och årets Call of Duty bara är några av de potentiella titlarna som har en chans att dyka upp. Electronic Arts kör ingen traditionell presskonferens eller Direct-liknande föreställning (och kommer av den anledningen inte inkluderas i denna artikelserie) vilket gör att Microsoft möjligen har en färsk trailer för Jedi Fallen Order i sitt förvar. Jedi Fallen Order kommer såklart visas upp av EA själva, men Microsoft kan mycket väl ha snackat till sig något slags exklusivt innehåll och en egen trailer att visa upp under presskonferensen.

För ungefär en vecka sedan publicerade en självutnämnd insider vid Microsoft en detaljerad beskrivning av företagets kommande E3-presentation. Vissa av mina påståenden är baserade på eller styrkta av denna påstådda läcka. Ni bör såklart ta det mesta jag skriver med en rejäl nypa salt, men kanske extra mycket här. Enligt läckan (som du kan undersöka i sin helhet här) kan vi vänta oss några mer oväntade avslöjanden om några veckor. Bland annat sägs Age of Empires 4 vara en del av föreställningen och Microsoft ska även vara i färd med att köpa upp utvecklarna Relic Entertainment. Även Capcom sägs ha något nytt att visa upp. Kanske ett nytt Dead Rising? Enligt läckan finns det också en liten chans för en omstart av Perfect Dark, något vi också spekulerade kring i fjol.

Vi sätter nu punkt för de mjuka delarna av presskonferensen och ställer istället in siktet på hårdvara, eller kanske molnvara (nytt ord från och med nu). Det finns nämligen en hel del som pekar mot att kommande generation kommer få ett första avslöjande under årets E3. Sony gick nyligen ut och bekräftade de första detaljerna kring vad som säkerligen kommer få namnet Playstation 5. Den enda anledningen jag kan se till detta är att man helt enkelt ville hinna före Microsoft och E3.

Xbox One plockades upp på butikshyllorna för första gången under 2013 och är inom kort ett minne blott. Ovan nämnda läcka berättar om ett första sjok med detaljer om den kommande konsolen, eller rättare sagt konsolerna. Enligt tidigare rykten ska både en vanlig modell (likt en efterträdare till Xbox One S) med kodnamnet Lockhart och en kraftfullare variant (nästa generations Xbox One X) med namnet Anaconda vara aktuella. Mycket pekar på en lansering under senare delen av 2020 och därför lär inte mycket mer än ett gäng specifikationer avslöjas i år.

LÄS MER: Inför E3 2019: Bethesda

Det verkar som om nästa generation inte enbart kommer stoltsera med alla teraflops i världen, det är även fullt möjligt att framtidens spel kommer ha en hel del att göra med streaming. Flera av de stora teknikjättarna utvecklar sakta men säkert sina tjänster där Google Stadia är den senaste i uppställningen. Google har för övrigt lovat mer information om produkten i sommar, så ett uppträdande vid E3 går därför inte utesluta. Det lär visserligen inte ske under Microsofts föreställning som istället väntas berätta mer om sin egen tjänst som går under det (förhoppningsvis) tillfälliga namnet Project xCloud. Produkten, som sägs låta oss streama Xbox-spel till våra mer mobila enheter, har ännu inte letat sig ut bland offentligheten. Det är mycket möjligt att ett gäng offentliga betaperioder är planerade och avslöjas under E3. Det har även spekulerats friskt kring en konsol som helt förlitar sig på streaming av spel och skulle därför kunna ha en betydligt snällare prislapp än de övriga versionerna. Det hade utan tvekan varit ett intressant avslöjande om det stämmer.

Så om inte ett ordentligt gäng nya spel såväl som en ytterligare titt på existerande projekt känns tillräckligt kan vi även se fram emot en eventuell första titt på kommande Xbox-generation. Microsoft har öppet mål under E3 2019 och ser ut att skicka in så många bollar eller puckar de bara kan förmå. I fjol stod Microsoft för den mest intressanta presskonferensen på förhand, i år verkar de gasa på ännu lite mer.


Spåkulan

Under rubriken “Spåkulan” kommer jag lista mina tre mest intressanta, men kanske något mindre sannolika, förutsägelser inför utgivarnas presskonferenser. Ni får mer än gärna kommentera med era egna tankar och förutsägelser i kommentarerna nedan. På så vis kan vi hålla koll på vem som fick flest rätt när presentationen är över. Vi kör!

– Session får ett gameplay-demo och är tillgängligt via Xbox Game Preview samma kväll.
– The Outer World får ett lanseringsdatum och släpps redan i augusti.
– Presskonferensen innehåller minst en pik mot Sonys frånvaro från E3.

Kommentera gärna dina egna gissningar och konspirationsteorier i kommentarsfältet nedan.