”Inför E3 2019” är en tillfällig artikelserie som kommer ta plats varje lördag fram till dess att E3 2019 inleds. Varje upplaga kommer djupdyka ner i de respektive utgivarna som bekräftat sitt deltagande vid mässan och vi kommer spekulera kring vad de kan tänkas visa upp. Vi passar även på att ta en titt i spåkulan innan vi avrundar varje artikel för att kunna lägga fram några personliga önskningar eller förutsägelser.

Vi har kommit fram till E3-skarans svarta får, åtminstone sett till fjolårets magplask. Det var många som höjde på ögonbrynen när Square Enix meddelade att man kommer iscensätta en uppföljare på företagets presskonferens från 2018. Fjolårets presentation innehöll några nya avslöjanden om kommande spel, bland dem det bedårande The Awesome Adventures of Captain Spirit, men inget som på allvar berättigade en egen presskonferens. Nu när företaget bekräftat av man gör ett andra försök lockar det fram den selektiva optimisten i mig som säger att de såklart måste ha en anledning. Kanske är det dags att på riktigt visa upp det som omvärlden hade hoppats på för ett år sedan. Vad exakt innebär det? Häng med så ska jag berätta.

LÄS IKAPP: Inför E3 2019: Ubisoft

Den första, och mest uppenbara, anledning till varför Square Enix packar väskorna och åker till staterna på sommarsemester är troligen Final Fantasy VII Remake. Jag är själv ingen vidare Final Fantasy-fantast, men jag ska göra mitt bästa för att spekulera kring ämnet. Jag vet att många är olidligt sugna på detta. Titeln utannonserades för nästan fyra år sedan under E3 2015 och skapade därmed kraftig turbulens över stora delar av spelvärlden. Sedan dess har det varit relativt tyst, åtminstone fram till för några dagar sedan när en trailer letade sig in i det senaste avsnittet av Sonys Direct-klon State of Play. Videon (som innehåller en hel del spelklipp) avslutas med det inte så kryptiska meddelandet ”More to come in June”, vilket såklart pekar mot E3. Vi kan alltså vara ganska säkra på att Final Fantasy VII Remake kommer vara en del av E3 2019 på något vis, om det sker genom ett spelbart demo eller på något annat vis är svårt att säga.

Nyheten om att spelet kommer delas upp i separata episoder gör att ett lanseringsdatum för titelns inledande del kan tänkas ligga närmare än om vi hade behövt vänta på att hela paketet ska bli redo. Vi kan i vilket fall räkna med nyheter av något slag, och jag tror faktiskt vi får ett lanseringsdatum.

Den andra anledningen till att vi får ännu en presskonferens från Square Enix kommer i en skepnad av trikåer och långa mantlar. Det hemlighetsfulla The Avengers Project utannonserades under 2017 års första månad och ackompanjerades av en sparsam trailer. Bakom den till synes ambitiösa titeln stod två namn listade: Tomb Raider-utvecklarna Crystal Dynamics och Deus Ex-studion Eidos Montreal. Två kompetenta spelstudios som båda arbetar under Square Enix.

Nu, mer än två år senare, är säkerligen bästa möjliga tillfälle för att avslöja mer om projektet. Världen har precis börjat smälta kulminering av Marvels spektakulära filmuniversum och är säkerligen redo för mer. Dessutom insinuerar företagets kvartalsrapport att Square Enix kommer lansera flera spel (varav ett storspel) inom det pågående räkenskapsåret som avslutas den 31 mars. Det finns givetvis andra kandidater som kan fylla lanseringsschemat (inte minst spelet i stycket ovan), men detta är definitivt en kandidat. Marvel är säkerligen benägna om att fortsätta lansera högkvalitativa spel med deras karaktärer i huvudrollerna, inte minst efter det framgångsrika Marvel’s Spider-Man. Min optimistiska gissning är att Square Enix förser oss med både en ny trailer, ett ordentligt namn och ett lanseringsdatum för The Avengers Project.

Min förutsägelse är att konferensens ryggrad kommer utgöras av något av spelen som beskrivits hittills, kanske till och med båda. Det finns dock en hel del andra potentiella aktörer som kan tänkas dyka upp för att informera oss om pågående projekt. Jag talar delvis om Babylon’s Fall som också var en del av fjolårets presentation. Spelet, som utvecklas av Bayonetta-skaparna Platinum Games, fick en något hemlighetsfull trailer för knappt ett år sedan och beskrivs som en ny riktning för studion. Ingen verkar dock veta exakt vad spelet handlar om och hur det ser ut, även om trailern liknar någon slags överdriven medeltida fantasy. Spelet har ett påstått lanseringsdatum under 2019 och bör därför visas upp i mer detalj under årets E3. Vi får dock inte glömma att Platinum Games har händerna fulla med ett gäng andra projekt (Bayonetta 3 och Astral Chain) som vi kommer analysera i mer detalj i en kommande artikel.

LÄS IKAPP: Inför E3 2019: Bethesda

Om ni tyckte ovanstående spekulationer var detaljsnåla får ni hålla i er nu. Det handlar nämligen om de båda spelmakarna Deck Nine och People Can Fly som sägs arbeta med separata spel som ska publiceras av Square Enix. Den polska studion People Can Fly har utvidgats under de senaste åren och sägs nu arbete med ett AAA-projekt tillsammans med Square Enix. Vi vet inte mycket mer än att det handlar om ett skjutspel, och med tanke på studions tidigare inblandning i Bulletstorm samt Gears of War-serien kan vi gissa ungefär vad det handlar om. En kort trailer med spelets officiella namn är helt klart en möjlighet under årets E3.

Sedan har vi Deck Nine (mest kända för Pain och Life Is Strange: Before the Storm) som i september avslöjade att de arbetade på ett projekt tillsammans med Square Enix. Det finns alltså en liten möjlighet av även deras namn dyker upp under årets E3-presentation.

Det är ungefär där vi hamnar knappt en månad innan E3 2019 slår upp dörrarna. Spelet (eller spelen) som förväntas agera huvudnummer känns relativt givna medan sidorätterna är mer osäkra i nuläget. Det finns givetvis ett gäng titlar som mer eller mindre redan lanserats, däribland Battalion 1944 som i nuläget befinner sig i early access samt den fjärde episoden av Life Is Strange 2, och vi bör inte bli överraskade om de både spelen fyller en plats under presentationen. I vilket fall verkar det som att vi kan ha en hel del att se fram emot. Ni brände eran första chans, Square Enix. Må uppföljare bli bättre.


Spåkulan

Under rubriken “Spåkulan” kommer jag lista mina tre mest intressanta, men kanske något mindre sannolika, förutsägelser inför utgivarnas presskonferenser. Ni får mer än gärna kommentera med era egna tankar och förutsägelser i kommentarerna nedan. På så vis kan vi hålla koll på vem som fick flest rätt när presentationen är över. Vi kör!

– Vi får äntligen se ett ordentligt spelklipp från Avengers-spelet. Assemble!
– Första episoden av Final Fantasy VII Remake får ett lanseringsdatum och släpps under februari 2020.
– Babylon’s Fall visas upp i mer detalj och släpps i december.

 

Kommentera gärna dina egna gissningar och konspirationsteorier i kommentarsfältet nedan.