Det är ett välkänt psykologiskt fenomen att har man investerat hundratusen kronor i ett dödsdömt projekt så kastar man lätt in ytterligare femtio tusen innan allt går under, men har man bara investerat femhundra kronor i samma projekt är det lättare att dra sig ur och hoppa av.

Fenomenet att ju mer man investerat desto mer involverad är man kan dock fungera åt andra hållet också. Har man koncentrationssvårigheter är det svårt att göra även saker man älskar under någon längre tid. Man lockas alltid iväg av andra saker. Fast köper jag ett par guideböcker, ett par t-shirts och hänger upp ett par tavlor med Street Figher-motiv på väggen och blir jag närmast tvungen att spela riktigt mycket Street Fighter för att motivera alla dessa inköp.

TV-spel målar upp fantastiska virtuella världar, men det är något speciellt med fysiska ting. När jag skaffat fem Splatoon-amiibos och tar fram dem varenda gång jag spelar för att byta mellan olika uppsättningar av vapen och kläder i spelet får jag ett speciellt förhållande till spelet, som jag annars inte skulle ha fått.

LÄS MER: Street Fighter-brädspelet – det första spel jag backar på Kickstarter

Att köpa en massa DLC-kläder till sina kämpar i ett fightingspel kan också vara ett incitament för att spela, så att man känner att man får valuta för alla de spenderade pengarna, men jag tycker att effekten blir bättre med materiella ting. Något som en fysisk speltidning kan ge, som inte ett spelsida på internet kan bidra med på samma sätt, är en daglig närhet till spelmediet, att min hobby känns mer påtaglig.

”Spendera för att vilja spela”-fenomenet kan naturligtvis missbrukas från spelföretagen. Till exempel genom loot boxar och mikrotransaktioner. Det viktiga är att köpen dels är frivilliga och inte känns påtvingade, och dels att det faktiskt finns ett egenvärde i de amiibos och konstböcker man köper. Att det inte bara är tom rekvisita.

LÄS MER OM PLASTLEKSAKER I SPEL: Starlink: Battle for Atlas – ett girigt, fantastiskt rymdäventyr

Ett spel blir rikare av att diskutera det på Twitter och Discord, och att diskutera ett spel är även det ett sätt att investera i spelet. Det blir enklare att undvika att jag slötittar på roliga katter på Youtube hela dagen eller sätter mig och köper en massa nya spel som jag aldrig kommer att hinna spela, om jag fördjupar mig i en diskussion om ett spel med andra spelare. Ännu mer så om vi bestämmer tid för att spela det tillsammans förstås.

InvesteraAtt köpa amiibos, konstböcker och muggar med spelmotiv gör spelupplevelsen rikare, och det gör att jag påminns om och återkommer till just de spel jag faktiskt älskar mest, istället för att låta mina koncentrationssvårigheter leda mig vilse och få mig att göra saker som jag inte vill göra lika gärna.