I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Har du någonsin undrat hur det skulle ha varit att jobba på Aperture Science under företagets glansdagar? Klart du har! De flesta av oss har nog förlikat oss med tanken på att Portal-serien, likt sin storebror Half-Life, aldrig mer kommer få några regelrätta uppföljare. På gott och på ont kanske. Men vi kan åtminstone finna lite tröst i att Valve inte helt verkar ha glömt bort oss när de återigen erbjuder möjligheten att doppa tårna i Portal-universumet, om än bara för en kort stund.

Ungefärlig speltid: 30 minuter.

Det är kanske inte riktigt drömjobbet som väntar innanför portarna (eller portalerna?) på Cave Johnsons kära skapelse och skötebarn Aperture Science Research Facility. Såvida inte toalettinspektör faktiskt är ens drömjobb. För det är just vad som väntar här: ett semi-automatiserat skrivbordsjobb som kontrollant av toalettstolar. Övervakad av en pratglad personlighetsmodul vid namn Gaddy får spelaren trycka på knappar och dra i spakar för utföra sitt arbete i hopp om att inte få sparken av sin excentriske arbetsgivare. Fyll vattentanken, kolla sitsens hållbarhet, testa bidet-funktionen, spola – repetera. Med lite tur kanske en lagom kombination av ihärdighet och oavsiktlig innovation leder till en framtida befordran, vem vet?

Egentligen är Aperture Desk Job huvudsakligen en teknikdemo för Valves nya konsol Steam Deck, men det kan som tur är spelas på din helt vanliga PC. Dock kräver spelet att en spelar med handkontroll för att samtliga kommandon ska kunna utföras. Jag är lite osäker på hur pass rudimentär handkontrollen får vara, men en vild gissning är att det åtminstone borde funka med en Dualshock 4 eller en Xbox-kontroll. 

Tyvärr finns här ingen Ellen McLain eller Stephen Merchant som kan förgylla tillvaron med sina enastående röstskådespelarinsatser. Men den som har saknat Portal-spelens värld och framförallt dess humor göre sig ändå besvär. J.K. Simmons repriserar sin oförglömliga roll som Cave Johnson och både manusförfattare och kompositör från tidigare spel sätter sin prägel på spelet. Det är kanske ingen ny officiell del i Valves anrika spelduologi, men ändå en smakrik munsbit av en värld som många har saknat.


Aperture Desk Job finns att spela på Steam.