I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Ordet förstapersonsskjutare får mig i nio fall av tio att rygga tillbaka. I det resterande fallet tappar jag helt enkelt intresset direkt. Som tur är finns det guldkorn att skrapa fram ur den enorma hög med bajs som denna genre i mångt och mycket består av. Enligt mig. För titt som tätt dyker det upp spel som, trots att de kan kokas ner till just ”skjutspel i förstapersonsperspektiv”, går långt utanför denna väldigt trötta ram som oftast innebär brölig testosteronaction med dödande i fokus. The Unfinished Swan är precis ett sådant spel.

Ungefärlig speltid: 3 timmar.

En värld helt utan färg… Hur ser en sån ut? Tja, det går inte riktigt att svara på, för en sådan syns ju inte. Allt skulle bara vara vitt. Först när en greppar sin pensel och börjar färglägga (eller bokstavligen svartmåla) omgivningarna skulle föremål, konturer och miljöer träda fram. Åtminstone är det så man måste ha resonerat i utvecklingen av det här spelet, för precis så börjar det. Med en pensel (generöst tolkat) som enda verktyg måste spelaren stänka färg runtomkring sig för att kunna utröna vad som finns där och hur hen ska ta sig vidare. Allt emedan en berättelse om pojken Monroe och ett av hans mors oavslutade verk – en svan – sakta men säkert uppdagas.

KLART DU ÄVEN HINNER SPELA: Her Story

Ytterligare sätt att interagera med omgivningarna och på något sätt påverka den utseendemässigt introduceras längsmed vägen, och trots att spelet har en berättelse med både text och berättarröst är det alltid det estetiska och visuella som får stå i fokus. För den som söker lite extra utmaning finns det även collectibles i spelet, men huvudspelmomenten tillåts aldrig bli så pass svåra att tempot stannar av. Ej heller blir det någonsin ospännande. Det är till och med obehagligt i sina stunder, med sina fullkomligt tomma (eller?) miljöer.

The Unfinished Swan är ett utmärkt exempel på vad en förstapersonsskjutare kan, och i mitt tycke borde, vara. Bort med allt dödande! Bort med allt som finns där enbart för att tala till den breda massan! Fyll istället på med ett enkelt men gripande narrativ, intressant spelmekanik och förstummande vyer, och resultatet blir en perfekt avvägd upplevelse som bara en testosteronstinn dönick kan ogilla.


The Unfinished Swan finns att spela på PC, iOS, Playstation 4 och Playstation Vita.