Efter Black Friday har jag gjort som jag brukar göra veckan efter denna moderna högtid: jag har gett mig själv ett köpstopp, både vad det gäller spel och annan form av underhållning. Mitt mål är att inte köpa några böcker/filmer/samlarfigurer, etc. förrän i mars (då seriealbumen Batgirls vol 2 och X-Men vol 3 släpps) och inte köpa något mer spel förrän den 12:e maj nästa år när The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom släpps. Men oroa dig inte för mig! Det går ingen nöd på mig, jag har Game Pass och jag har Playstation Plus och Humble Choice betalt, så jag har en strid ström av nya spel ändå framöver. Och jag har högar av spel, så väl digitala på mina hårddiskar som fysiska på mitt stolta golv, som väntar på att bli spelade.

Spelåret 2022 blev inte vad jag hade tänkt mig. Det enda som är bra med att vara sjuk och inte spela tv-spel på ett år är att bli frisk igen. Och upptäcka att några av ens favoritspel har fått uppföljare medan man var borta från spelvärlden. Den färgrika online-skjutarfesten Splatoon 3 och den färgrika racingkarnevalen Forza Horizon 5 – uppföljare till Splatoon 2 och Forza Horizon 4, som ligger på plats 3 och plats 4 på min lista över Tidernas 100 Bästa Spel – har levt upp till mina förväntningar, även om jag bara hunnit spela tio och femton timmar av de båda spelen. Forza Horizon 5 är mer av samma underbara racinggalenskap och Splatoon 3 är mer av samma underbara färgskjutarstrider, fast varje detalj är ännu bättre. Forza Horizon 4 och Splatoon 2 ligger även på plats 1 och plats 2 på min lista över Mina Mest Spelade Spel Någonsin med 441 timmar respektive 380 timmar. Rent teoretiskt skulle jag kunna spela 400 timmar Splatoon 3 och Forza Horizon 5 under 2023 och ha roligt hela tiden.

Dessa båda spel är dock mestadels online-fokuserade och jag behöver några maffiga single-player-spel med lite story också. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom är uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild, som ligger på plats 8 på min lista över Tidernas 100 Bästa Spel. Och på plats 13 på min lista över mina mest spelade spel någonsin med 100 timmar. Jag har recenserat spel sedan 2008 och Breath of the Wild är ett av de sju spel som jag gett 10/10. (Splatoon 2 och Forza Horizon 4 är förstås två av de andra.) Maj 2023, och förmodligen en bit av juni, är bokad och klar.

Efter maj kommer sommaren och sommaren 2023 tänkte jag som vanligt bryta mitt vanliga spelmönster och istället spela brölspel. Brölspel är spel som är storslagna, väldigt påkostade och överdrivet västerländska. Speciellt handlar det om de där veckorna i slutet av juli och början av augusti när det är så varmt att jag inte ens kan gå ut. Det började sommaren 2018 med att jag spenderade dessa hemska veckor med att klara Red Dead Redemption, trots att jag inte gillade något av Rockstars tidigare spel, varken Grand Theft Auto eller Bully. Red Dead Redemption, plats 23 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel, älskade jag dock och nästa sommar, sommaren 2019, spelade jag igenom Grand Theft Auto V, som jag älskade nästan lika mycket. Planen var såldes att spela igen Red Dead Redemption 2 sommaren 2020, men den sommaren tappade jag intresset för action, våld och skräck, så då blev det lättsammare spel som Mario + Rabbids: Kingdom Battle och Ratchet och Clank (2016) istället det året. Men nästa sommars hetaste veckor tänkte jag att det äntligen skulle vara dags för Red Dead Redemption 2! Ett perfekt spel att gräva ner sig i när man sitter halvnaken, dryper av svett och inte kan gå ut.

Mina första spelfynd på årets Black Friday – precis innan mitt köpstopp alltså – blev The Last of Us Part II, God of War och Horizon Forbidden West, alla brölspel, alla till Playstation 4. Jag tänkte att det skulle passa att spela dessa nästa sommar, i juni och juli, innan de där allra varmaste veckorna. The Last of Us Part II är uppföljaren till The Last of Us förstås (plats 84 på listan av Tidernas 100 Bästa Spel), något God of War har jag aldrig spelat förut, men Horizon Forbidden West är uppföljaren till Horizon Zero Dawn (plats 19 på listan av Tidernas 100 Bästa Spel). Jag lyckades dock aldrig spela klart The Last of Us: Remastered (Playstation 4) eftersom jag kom av mig precis i slutet av spelet (då när jag tröttnade på action, våld och skräck alltså), så jag bör spela klart det i vår (innan maj och The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom) om jag ska spela uppföljaren nästa sommar. Horizon Zero Dawn lyckades jag faktiskt klara till sist, efter 86 timmar, men jag har fortfarande inte spelat DLC-äventyret The Frozen Wilds, så även det bör jag ta mig igenom på våren, innan uppföljaren på sommaren. Alla som spelat Horizon Zero Dawn vet för övrigt att det är ett utmärkt sommarspel.

Våren kommer förmodligen också bli tiden när Starfield, Bethesdas stora Game Pass-säljare, släpps. Efter Mass Effect har det ju aldrig kommit något rymdäventyr som varit i närheten av det, så det är klart att hajpen är het, trots att jag aldrig spelat Skyrim. Jag spelade om de två första timmarna av Oblivion fyra gånger, utan att kunna motivera mig att ta mig vidare, men uppföljaren Skyrim ska ju vara bättre sägs det. Tid att spela det saknas dock. Det krävs ju inte att man har spelat Skyrim för att spela Starfield, men egentligen borde jag väl spela Skyrim innan dess, men när ska jag hitta den tiden?

Och blir det tid över på sommaren vill jag ju spela The Witcher 3: Wild Hunt till sist. Jag kom dock av mig mot slutet av det första The Witcher när jag spelade det. (Det hade bara indirekt med action, våld och skräck att göra den här gången, för jag körde fast på en jättespindel. Lösningen var att rasa ner taket över spindeln, men jag lyckades bara rasa ner taket över mig själv istället.) Så på våren borde jag egentligen klara The Witcher till sist och spela igenom The Witcher 2 också om jag ska kunna ge mig i kast med The Witcher 3 på sommaren, men jag gissar att det blir för mycket och får stryka på foten. Precis som Skyrim.

För 2023 kommer inte bara bli ett år för att spela igenom moderna klassiker från tidigare år, utan något spel från 2023 borde också hinnas med. My Time At Sandrock, uppföljaren till crafting-life-sim-spelet My Time At Portia, spelet på plats 1 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel (och naturligtvis ännu en 10/10) och plats 4 på min lista över de mest spelade spelen någonsin med 260 spelade timmar, ska förmodligen också släppas under 2023, och är naturligtvis mitt mest efterlängtade spel just nu. Spelet finns redan i Early Access till PC sedan i maj 2022, men jag vill ha spelet i färdigt skick, tack, och till konsol också så att jag kan använda sleep mode. Spelet är redan betalt, för jag backade det på Kickstarter, där jag valde Playstation 4 som format, och förhoppningsvis får jag en PS4-kod att lösa in under nästa år, när spelet släpps på riktigt. (Tyvärr kunde man bara välja en digital kopia av spelet när man backade det, inte en fysisk.)

Mer Kickstarter-spel blir det under 2023 i form av Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, som jag också backade. Spelet är en andlig uppföljare till Konamis rollspelserie Suikoden. (Det första Suikoden innehar plats 52 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel. Tvåan sägs vara ännu bättre – av vissa ansett som tidernas bästa rollspel och ofta med i diskussioner om tidernas mest underskattade spel (samt på listor över de dyraste spelen till Playstation) – men det har jag inte spelat ännu, trots att jag äger det, och trean, till min Playstation 3.) Här valde jag spelet fysiskt till Playstation 5, då jag vid tiden för Kickstarter-kampanjen (juli-augusti 2020) var helt inriktad på att köpa en PS5 förr eller senare. Något förr blev det inte för Playstation 5 var omöjlig att få tag på vid premiären, och något senare blev det heller inte, för när jag kom hem från sjukhuset och tänkte fira med att köpa en PS5 så tog jag mig inte in på min internetbank, så jag skickade iväg min mor att köpa en Xbox Series X på stan istället, med de födelsedagspengar som jag lagt undan de senaste åren för att köpa en ny tv. Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes kommer dock till Game Pass på dag ett, så då kan jag spela det där och ha mitt Playstation 5-exemplar i hyllan. Det sägs att spelet ska få ett exklusivt omslag för de som backat det på Kickstarter, så blir spelet populärt kanske mitt exemplar blir något värt.

Konami passar naturligtvis på att släppa Suikoden 1 och 2 nästa år i form av Suikoden I&II HD Remaster Gate Rune and Dunan Unification Wars, vilket jag naturligtvis också borde spela…

2023 kommer också att bjuda på ytterligare ett Kickstarter-spel för mig, det allra första spelet jag backade på sidan, i form av The Good Life.  Även det släpptes medan jag var borta från spelvärlden, och jag har inte spelat en minut av det ännu. Istället blev det My Time At Portia en andra gång, den här gången till Playstation 4, när jag kom hem igen. Jag köpte My Time At Portia till PS4 bara för att få äga ett fysiskt exemplar av det vackra spelet, för jag spelade igenom det till Steam första gången. När jag fick spelet hade jag dock skivan lossnat inne i fodralet, så jag tyckte att det var lika bra att dra av plasten för att trycka dit skivan igen. Sedan var bara planen att spela in två timmar gameplay från början av spelet till min Youtube-recension, men nu har jag spelat över hundra timmar av spelet en andra gång, jag har gift mig igen, med en annan kvinna den här gången, och jag har hur kul som helst. Ja, det är fortfarande världens bästa spel.

Men när jag väl klarar det tänkte jag fortsätta på samma spår och hinna med en liten (eller snarare allt för stor) life-sim-special innan nyår, i form av The Good Life, Alba: A Wildlife Adventure, Dragon Quest Builders 2, Summer In Mara och Disney Dreamlight Valley. Hur jag ska hinna allt detta innan nyår vet förstås ingen. Och det här är varken slutet på Kickstarter eller life-sim-spelandet. Det fjärde och sista spelet som jag backat på Kickstarter är Coral Island, ännu ett trivsamt bondespel i rakt nergående led från Stardew Valley och My Time At Portia, med lite Animal Crossning. Även det har släpps som Early Access till Steam under året och ska förhoppningsvis släppas på riktigt nästa år.

Det här är inte slutet för spel på min Topp 20 i nya versioner under 2023. Resident Evil 4, plats 7 på listan över Tidernas 100 Bästa spel, släpps i en nyversion den 24 mars 2023. Jag har varken spelat nyversionerna av 2:an eller 3:an, på grund av det där med att jag tröttnade på action, våld och skräck, men kan jag verkligen hålla mig borta från ännu en av mina sju 10/10 i en nyversion? Troligen inte. Och Persona 4 och Persona 3 – plats 9 och plats 15 över Tidernas 100 Bästa Spel, och plats 10 och 11 på listan över mina mest spelade spel någonsin med 130 timmar och 120 timmar – kommer till Game Pass i form av Persona 4 Golden och Persona 3 Portable den 19:e januari. Jag klarade faktiskt Persona 3 när det kom till Playstation 4 2008, men Persona 4 kom jag av mig precis i slutet av. Och sedan utannonserades den kraftigt uppdaterade versionen Persona 4 Golden till Playstation Vita, och jag kom aldrig tillbaka till spelet igen. Men det ska bli fantastiskt att spela de båda till min Xbox Series X i början av nästa år. Om jag hinner spela klart Persona 5 Royal under december vill säga. Ja, det är ännu ett fantastiskt spel jag kom av mig i mitten av faktiskt.

LÄS MER OM PERSONA 3 och PERSONA 4: Berättelsen om de få spel som jag har förhandsbokat

Dessutom kommer Street Fighter VI, uppföljaren till Street Fighter V – plats 20 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel -, under 2023. Mass Effect 2 – plats 11 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel- och Mass Effect – plats 13 – kom redan 2021 i nyversioner via Mass Effect Legendary Edition, som jag inte spelat ännu. Overwatch – plats 14 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel och plats 5 på listan över de mest spelade spelen med 198 timmar – har i år fått en uppföljare i form av Overwatch 2. Det är tyvärr ett Free to Play-spel, och jag spelar ju som bekant inte sånt. Men kommer jag verkligen att hålla mig borta från det under hela 2023, med tanke på hur mycket jag älskade föregångaren? Dessutom tänkte jag spela igenom A Hat In Time igen – plats 16 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel – då jag, just det, kom av mig i slutet av spelet och lyckades aldrig recensera det. Vilket det verkligen förtjänar. Det har hintats om en uppföljare, men inget har officiellt utannonserats. Med tanke på att originalet släpptes redan 2017 och studion inte släppt något nytt spel sedan dess får det gärna komma en A Hat In Time 2 under 2023!

Nu råder det en viss brist på spel från Nintendo ovan. Det tänkte jag göra bot genom att spela Super Mario Galaxy, Super Mario Galaxy 2 och Super Mario Sunshine, tre spel som jag knappt har testat, under året. Super Mario Odyssey och Super Mario 64 ligger trots allt på plats 17 och 18 över Tidernas 100 Bästa Spel, och de tre nämnda spelen vill säkert också in på topp 100. Jag skulle gärna vilja spela några av de The Legend of Zelda-spel som jag aldrig spelat – Twilight Princess, Skyward Sword, A Link Between Worlds och The Ocarina of Time 3D – innan Tears of the Kingdom släpps i maj, men det finns helt enkelt inte tid till det när jag har Persona 3 Portabel, Persona 4 Golden och Persona 5 Royal att spela under årets första månader.

Dessutom har jag – när det gäller Nintendo Switch – ett antal spel jag redan har påbörjat som jag vill spela klart, som Fire Emblem: Three Houses, Xenoblade Chronicles: Definitive Edition och Mario + Rabbids Sparks of Hope, uppföljaren till det oväntat lyckade Mario + Rabbids Kingdom Battle, som ligger på plats 100 på listan över Tidernas 100 Bästa Spel. Och kan man vara djärv och galen nog att tro att Metroid Prime 4 kommer under året? Det första Metroid Prime ligger trots allt på plats 6 på min lista över Tidernas 100 Bästa Spel och Metroid Prime 2: Echoes ligger på plats 81. Metroid Prime 3: Corruption var tyvärr ett uselt spel, men 4:an har ju ändå möjligheten att bli något alldeles extra. Men kanske sparar Nintendo spelet till nästa konsol? Som knappast kommer att släppas under 2023?

På hösten – för givetvis måste jag boka in hösten också – tänkte jag ge mig på några spelserier som jag aldrig spelat förut. Redan 2019 skrev jag om detta i 10 spelserier som jag aldrig har spelat. Det handlar om sånt som Splinter Cell, Pokémon, Far Cry, Deus Ex, Fallout, Call of Duty (det största brölspelet av alla), Assassin’s Creed (om inte det här är ännu mer brölspel), XCOM, Yakuza. Dessutom har jag aldrig spelat något Star Trek-spel. Först tänkte jag mig en vecka med bara nya spelserier, men det är nog smartare, och roligare, att lägga en hel månad på detta? I fall inte Nintendo släpper Astral Chain 2 eller Captain Toad 2 lagom till hösten förstås.

För att sammanfatta:

December 2022

Persona 5 Royal

Life-sim-special med The Good Life, Alba – A Wildlife Adventure, Dragon Quest Builders 2, Summer In Mara och Disney Dreamlight Valley.

Januari 2023

Persona 3 Portable och Persona 4 Golden.

Våren 2023

Super Mario Galaxy, Super Mario Galaxy 2 och Super Mario Sunshine.

Fire Emblem: Three Houses, Xenoblade Chronicles: Definitive Edition och Mario + Rabbids Sparks of Hope.

The Last of Us: Remastered och Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds.

Mars 2023

Resident Evil 4 Remake

Maj 2023

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Juni-Juli 2023

Brölspel-special med The Last of Us Part II, God of War och Horizon Forbidden West.

Augusti 2023

Red Dead Redemption 2.

Hösten 2023

Spelserier jag aldrig spelat förut-special, med sånt som Splinter Cell, Pokémon, Far Cry, Deus Ex, Fallout, Call of Duty, Assassin’s Creed, Xcom, Yakuza.

Hela året 2023

Splatoon 3 och Forza Horizon 5.

Overwatch 2?

Någon gång under 2023

My Time At Sandrock

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes

Starfield

Suikoden I&II HD Remaster Gate Rune and Dunan Unification Wars

Co-op Kaos Hos Martin

Dessutom hoppas jag att komma igång och spela co-op-spel tillsammans med mina vänner igen, men det är en artikel för sig själv. Här är dock några spel jag köpt på mig som jag hoppas att vi ska spela 2023:

Med tanke på att alla dessa fem spel är för fyra spelare och Toadette är spelbar i fyra av dem, och Spider-Gwen är spelbar i det femte, kan 2023 inte bli något annat än ett av de bästa spelåren någonsin. Gott nytt 2023!