Nu är jag tillbaka med samma ämne igen. Under natten läckte det rejält med material från Bandai Namco. Det kom tydligen direkt från deras hemsida för den stod oskyddad. Klumpigt och synd. Jag hade föredragit att få det avslöjat på någon av presskonferenserna. Förhoppningsvis finns det trailers också så det viktigaste fortfarande finns kvar att visa. Ett namn kan förvisso ha värde för överraskningen att något existerar kan vara kraftfullt med rätt tajming. Men video och en första kik på ett spel håller jag personligen mest kärt.

Men konversationen som pågått idag är märklig.

Namnet på From Softwares nya spel läckte inatt.

Jag fattar helt ärligt inte varför folk kallar läckor för spoilers. En spoiler är om man spoilar något som ingår i en upplevelse, i ett spels fall kan det vara story eller gameplay.

Om informationen finns i en trailer kan det inte för fem öre klassas som spoiler för utgivaren ville vi skulle se detta före release. Du kan välja att undvika informationen men det ingår i deras marknadsföringskampanj att informera om vissa story-beats eller berätta om specifika mekaniker och system. Och det är absolut inte medias fel heller. Det är inte media som läcker informationen, de bara förmedlar information som redan dykt upp. Det är deras uppgift. När något varit online i timmar på nätet är det informationen som de flesta bör ta del av.

Jag säger det igen, jag älskar överraskningar och det är tråkigt om jag får höra, eller ännu värre, se video på spelet driva runt löst på nätet istället för som ett coolt oväntat avslöjande under en konferens. För det är det speciella med E3. När vi följer E3-streams kan vad som helst hända. Det finns inga nyhet- eller Youtube-rubriker som kan indikera eller avslöja innehållet jag skall titta på. Det gör streams med blandat innehåll extra kul, även Directs och liknande. När ett spel bara avslöjas via en trailer är oftast överraskningen borta före man klickat på play-knappen för en bild, hemside-URL eller en rubrik har redan förstört överraskningen.

LÄS MER OM E3 OCH LÄCKOR: E3 – en läckande hink med hemligheter

MEN det är ingen spoiler. I så fall är det en spoiler för våra liv. Men det är en läcka och utgivare måste se över vem de delar information med. Kan man inte lita på vissa organisationer och deras folk så svartlista dem. Om saker inte läcker och vi får se något avslöjas som det var tänkt så blir det oftast mer effektfullt men det är fortfarande ingen spoiler. Ingen får se mer än någon utgivare redan tänkt att avslöja.

Med det sagt så betyder det inte att jag vill att folk medvetet läcker och hackar hemsidor för att få ut information. Det är ganska onödigt, och vem tjänar på att få veta om ett spels existens två dagar tidigare? Det är tydligen inte fansen för de verkar ju inte alls uppskatta hur såna här läckor tar energi ur avslöjanden.