E3 är en tid för drömmar och spännande överraskningar. Men det är också en tid då spelbranschen läcker som en såll. Det kan hända att vi flera veckor i förväg får nys om hemligheter som skulle avslöjas först under mässdagarna eller på presskonferenserna när man har hela spelcommunityns blickar på sig.

VAD SER DU FRAM EMOT?: Veckans fråga #32: Berättar om dina E3-speldrömmar

Vi ser allt fler stora utgivare dra sig bort från mässgolvet. Varken Electronic Arts, Activision eller Playstation kommer vara närvarande på årets E3-golv. Men medan Activision och Electronic Arts ser ut att hålla sina egna bjudningar utanför mässgolvet kommer Sony hålla sig helt borta från mässan och inte ens hålla en presskonferens vilket bryter en mångårig tradition.

läckande

Phil Spencer, Head of Gaming at Microsoft, på scen under Xbox E3 2018 Briefing.

I Sonys fall beror det på att de inte är redo att tala om sin nya konsol och för att de känner att de bara kommer upprepa samma saker från förra året. De har valt att ligga lågt i förmån för att med pompa och ståt avslöja nästa konsol när de är redo. Men det finns fler skäl att hålla sig undan från mässgolvet och de stora scenerna, och det knyter tillbaka till att lyckas hålla hemligheter just hemliga.

läckande

En av förra årets stora läckor kom från Bethesda.

Det uppstår en problematik när man deltar i en så stor show som E3. Det kräver att mängder av outsiders blir involverade i processen och delgivna hemlighetsstämplad information. Konstruktörer behöver veta hur mässutställningen skall se ut och scentekniker måste veta hur en livepresentation skall gå till. Så fort hemligheter kommer utanför utgivarnas lykta dörrar uppstår läckor, rykten och spoilade överraskningar. Därför kanske vissa utgivare rentav ville hålla sig undan från E3 för att deras överraskningar inte skall bli förstörda. Jag kan förstå dem, för ingen uppskattar en överraskning mer än jag.

Sony har redan nyttjat tillfället före E3 genom att kasta rampljuset på Death Stranding. Det fick oavbruten mediauppmärksamhet i två dagar, och sen var det Activisions tur med Call of Duty: Modern Warfare. Detta är avslöjanden och trailers som hade varit värdiga E3-glansen men som nu istället får äga mediautrymmet istället för att brottas om uppmärksamhet. Om en dag passar även Nintendo på att berätta mer om Pokémon Sword och Shield, vilket gör att de kommer bli dagens snackis, istället för att spelet hade drunknat i andra nyheter under E3. Det tillåter även Nintendo att fokusera sig på andra spel. Det är taktiskt smart.

En nyckelring spoilade delvis förra årets Assassin’s Creed.

Det skall bli spännande att se om Microsoft lyckas hålla alla sina ess väl dolda fram till deras formella avtäckandes under liveshowen. Jag håller tummarna för dem. Ett så stort maskineri skapar alltid förutsättningen att någon låg-level “grunt” börjar skryta om vad de sett på forum eller direkt till media. Inget är så surt som att få höra om ett liveshow-avslöjande bara timmar i förväg och jag kan bara föreställa mig hur det känns för utgivare och spelstudion som sett fram emot att ta oss på alla på sängen med sin scenpresentation.

STÄRK DIN E3-PEPP GENOM ATT LÄSA: Alla våra Inför E3-artiklar

Nintendo som under flera år hållit förinspelade Nintendo Directs har i stor mån lyckats hålla sina hemligheter borta från E3-skvallret, men både Sony och framförallt Microsoft har haft problem med läckor, för att inte tala om Ubisoft. Så om syftet är att skapa hype och glädje genom en häftig debut, är det då så märkligt att fler drar sig ur när mässan tappat sin lyster och till på köpet får sitt hemlighetsmakeri förstört för att det inte går att lita på E3-arbetare? Även om scenljuset på E3 lockar, ger stjärnglans och uppmärksamhet så kanske det inte är värt resan om allt i grund och botten handlar om att wow:a och slå människor med häpnad.

Det är en näst intill omöjligt uppgift men ESA och E3 måste på något vis assistera utgivarna med människor som det går att lita på. För om hinken som heter E3 fortsätter läcka som den gör och de ansvariga inte ser till att täta hålen kommer spannen så småningom märka att allt färre vill hälla vatten i den till att börja med.