Jag anar att det flesta av oss har sett en eller flera av filmerna i Star Wars-sagan. Har man inte sett dem så har man i alla fall med stor säkerhet hört talas om någon av karaktärerna. Alla känner väl till Luke Skywalker eller baby Yoda (eller Grogu som han egentligen heter)? Av just denna anledning kommer jag inte att gå in på handlingen i spelet i någon djupare detalj. Det är rymd, det är krig och det är Lego. Spelet består av de nio originalfilmer som världen har blivit välsignad med sen slutet av 1970-talet, uppdelade i tre trilogier. Tyvärr är inte Rogue One med i spelet, vilket jag både kan förstå och ändå ställa mig lite frågande till, då filmen är fantastisk och ger en hel del bakgrundshistoria. Dock är karaktärerna från Rogue One med i spelet. Whohoo!

Spelet börjar med att spelaren får välja var i tidslinjen en vill börja, antingen i allra första filmen The Phantom Menace, eller kanske direkt hos Rey i The Force Awakens. Själv tror jag starkt på att helt enkelt börja från början och sen spela igenom allt i kronologisk ordning, men som sagt, det är upp till spelaren att välja. I varje del av spelet gås handlingen i filmen igenom och alla stora händelser, men även småmysiga detaljer som gör Star Wars till just ett sådant episkt rymdäventyr, finns med. Och om man mot förmodan inte sett någon av filmerna, så är det ändå väldigt enkelt att hänga med i handlingen.

Lego-spel passar alla åldrar: är man sex år och aldrig har sett en hel Star Wars-film, eller för den delen förstår engelska, klarar man ändå att spela det. Det finns hela tiden en vägvisare som visar vart någonstans du ska, så du går aldrig vilse. Uppdrag markeras stort och tydligt på en karta, vilket även gäller för vilka knappar du ska trycka på och när viktiga scener visas. I Lego-spel dör du som spelar aldrig på något hemskt vis, utan skulle det råka vara så att din fiende är dig övermäktig faller du i bitar för att sen sättas ihop igen. Det enda som händer är att du förlorar lite av dina insamlade pengar. Inget blod eller annat som kan vara mindre passande för de yngre spelarna förekommer.

Av alla de Lego-spel jag spelat tidigare, finns det en väl avvägd balans i humor som passar både stora och små, och jag måste säga att jag är imponerad hur väl detta spel verkligen tilltalar alla åldrar. Hemma hos mig har det spelats av mig, som har en hel del timmar med handkontrollen i handen, av min sex-åring som spelat i något år, och såväl min svärmor som aldrig haft en kontroll i sin hand. The Skywalker Saga passar alla. Spelar du som vuxen kan du även förstå den typiska humorn som de flesta Legospel jobbar med. I en meny kan du, efter att du samlat på dig tillräcklig med resurser, ändra så att i stället för de typiska ljuden från lasersvärd och gevär får du ljudet av någon som sitter och hittar på egna ljud. Eller varför inte byta ut lasersvärden mot baguetter, det blir genast mycket roligare då.

LÄS MER OM HUMORN I THE SKYWALKER SAGA HÄR: Lego Star Wars bjuder på skratt i kubik

Oavsett om du är ett fan av enbart Star Wars-filmerna eller om Lego är din passion kommer The Skywalker Saga att tilltala dig på så många sätt. Handlingen är mycket bra, du kommer inte att sakna något från filmerna, och är det så att du vill bygga får du möjlighet att göra detta också. Vill du spela som din favoritkaraktär är chansen stor att du kan göra det. Det finns  380 (!) olika karaktärer att välja mellan i skrivande stund, och i maj, lagom till Star Wars-dagen, släpptes det ytterligare några med DLC:n Mandalorian Season 2, där bl.a. mångas favorit (och även min) Ahsoka Tano dyker upp. En annan sak som får mig att ta några själsliga glädjeskutt är Gonk-droiden, en stor låda med fötter som går runt och säger ”gonk gonk gonk”. Denna härliga plåtlåda finns i guldutförande med mustasch och monokel. Härliga tider att rida runt på en alldeles egen Gonk och samla studs. Gonk gonk!

Efter att huvudstoryn är genomspelad i varje film låses Free Play upp, ett läge där du kan spela hur och var du vill, med vilken karaktär som helst, så länge denna är upplåst. Många låses upp bara genom att spela storyn och genom att göra sidouppdrag eller betala för dem. Vill du hellre flyga runt i Millenium Falcon eller något annat fräckt skepp och jaga Tie fighters finns det även härliga rymdstrider att ägna sig åt. Även här behöver spelare låsa upp skepp på samma sätt som karaktärer låses upp. Det finns sammanlagt 69 skepp och fem capital ships att samla. Detta kan kanske emellanåt kännas om ett evig grindande, men det är helt klart värt det. Alla vill väl ha en egen Falcon att susa fram med (det var ingen fråga, det var helt enkelt ett påstående).

Det finns en hel del koder att lägga in för att få extra karaktärer. Dessa kan hittas snabbt om man googlar runt lite, men tänker jag passa på ett bjuda på min egen favorit: lägg in koden LIFEDAY i spelet för en gullig liten överraskning.

Till skillnad från det tidigare Lego-spelen går det inte att skräddarsy sin egen karaktär, men frågan är om man verkligen vill det i just det här spelet? Med närmare 400 olika karaktärer att välja från, och alla dessa finns med i filmerna, så känns det som att beslutet att inte ha med denna möjlighet är självklar. Det finns så mycket annat att lägga sin tid på i spelet, att jag inte ägnat ens en liten tanke åt detta. I tidigare LEGO Star Wars-spel har vi haft cantinan i Mos Eisley att utgå från, men Skywalker Saga är mer fritt och låter spelare välja hur och var dom vill befinna sig i tidslinjen. Det kanske räknas som småsaker som ändrats, men alla dessa har gjort spelet bättre och smidigare.

Valutan i The Skywalker Saga är som i tidigare Lego-spel studs, eller ettor som jag kallar dem (alltså bara en enkel rund liten legobit). Studs samlas väldigt enkelt runtom i världarna bara genom att springa runt och hitta dem. För att kunna uppgradera din karaktärs förmågor behövs även Kyber bricks (det som i tidigare spel motsvarats av golden bricks). Dessa är lite klurigare, men absolut inte omöjliga att hitta. Små korta pussel eller race görs för att vinna dessa blåa bitar. Det finns hela 1166 stycken att hitta spridda runtom i galaxen! Vill man gå in för samlandet ännu mer finns det även 225 minikits att leta reda på. Härligt jobb för den som är ute efter en platinumtrofé.

I spelet finns det som sagt många olika karaktärer, dessa är indelade i klasser, t.ex. Jedi, Hero, First Order, Scavenger osv. För att kunna uppgradera dessa klasser behövs Kyber bricks. Det är fullt möjligt att spela igenom hela spelat utan en enda uppgradering, men jag rekommenderar starkt att åtminstone uppgradera hastigheten din karaktär rör sig i, för i ursprungsläget är den väldigt långsam, och det är något som man kan störa sig på rätt ordentligt. På varje planet finns även Data cards, dessa är lite svårare att hitta, och behövs för att kunna köpa de knasiga extragrejerna jag skrev om tidigare. Dessa är helt klart värda att jaga efter, då The Skywalker Saga blir en hel del roligare att spela när man fäktas med baguetter i stället för svärd.

The Skywalker Saga är ett spel jag rekommenderar varmt! Det är en klar uppgradering från tidigare Lego Star Wars spel, det är snyggare, snabbare och mer påhittigt. The Skywalker Saga är verkligen kärleksbarnet mellan Lego och Star Wars, allt bara klaffar till 100%. Utseendemässigt och spelmekaniskt finns verkligen inget att klaga på. Sättet att spela kan varieras och ge många timmars nöje, om du så bara vill spela igenom storyn, eller om du vill göra alla extra sidouppdrag och hitta varenda liten Kyber brick, så erbjuder The Skywalker Saga något som passar de flesta. Jag har njutit varenda sekund jag har spelat, och suttit med ett lite halvfånigt flin varje gång repliker från filmerna levereras. Mitt inre Star Wars-fan jublar när lasersvärden swishswoshar över skärmen och jag smygmyser när jag får gå runt på Naboo och leta Kyberbricks. Ett riktigt feel good-spel du inte bör missa.