Den senaste tiden har jag haft nöjet att agera general för mängder av gulliga små svampsoldater i Mushroom Wars 2. Om det ringer en klocka när du hör namnet är det inte så konstigt för det första spelet var hyfsat framgångsrikt till Playstation 3 och har även nått en del framgång på Steam. Mushroom Wars 2 spelas alltid på en skärm där allt syns hela tiden, det betyder att man kan fokusera helt på strategin och slipper ”zooma” omkring för att spela.

Mushroom Wars 2Koncept är väldigt enkelt; du och din/dina motståndare börjar med ett antal byggnader som inhyser ett gäng svamp-soldater, målet är sedan att ta över motståndarnas byggnader. Varje hus genererar kontinuerligt ett visst antal nya soldater och med uppgraderingar kan du öka antalet samt stärka husets basskydd. Genom att skicka soldater till fiendernas byggnader kan du ta över dem och börja producera egna krigare. När en spelare kontrollerar samtliga byggnader har denne vunnit matchen.

LÄS OM MER VACKRA SPEL: Recension: Yoku’s Island Express

Det låter kanske enkelt men där finns naturligtvis långt fler parametrar att ta hänsyn till under spelets gång, där den viktigaste är att hushålla med sina resurser och agera snabbt. Allt om hur du lirar spelet och slutligen bemästrar det in i minsta detalj, får du genom att spela Mushroom Wars 2:s-kampanjer. Den första kampanjen är en blandning av lektioner och en historia som återberättas med vackert målade bilder som ofta är animerade. Där medföljer flera kampanjer som berättar olika historier och tillsammans bjuder de på många timmars underhållning. Då en enskild utmaning sällan tar längre tid än ca. 10 minuter, är det perfekt att plocka fram på bussen, planet eller på dass!

Mushroom Wars 2Har haft en hel del roliga spelomgångar i det lokala multiplayer-läget, där jag och yngsta dottern kämpat mot varandra under glada tillrop och en del småsura miner, men oj så kul vi haft! Just enkelheten gör att man snabbt kan komma igång och lira, oavsett förkunskaper. Därmed inte sagt att det är ett enkelt spel eller banalt, snarare tvärtom. Redan i början av första kampanjen bjuds man på rejält motstånd och då på svårighetsgraden ”Easy”. Mushroom Wars 2 straffar en obönhörligen om man inte tänker strategiskt och använder sina resurser väl.

Mushroom Wars 2En nyhet för Mushroom Wars 2 är hjältar som besitter kraftfulla egenskaper som kan användas för att få en fördel gentemot fienderna. Det finns många hjältar att välja på, där var och en tillhör någon av spelets fyra stammar. Hjältarna lägger till ännu ett moment som skapar spänning och fungerar också som en sorts emojis för att förmedla känslor under hetsiga strider mot andra människor. Vid multiplayer kan man välja fritt mellan dem, medan de oftast är förutbestämda under kampanjerna. Trevligt nog kan du spela online mot folk på andra plattformar, vilket ökar chanserna att hitta folk att lira med.

LÄS OM MER STRATEGISPEL: Recension: Metal Gear Survive

Hela spelet är välgjort och funkar bra både i dockat och handhållet läge, enligt utvecklaren körs det i 1080p/720p 60fps vilket är optimalt. Grafiken är fin och speciellt mellansekvenserna som är målade i sagoboksstil tilltalade mig väldigt mycket. Även ljud och musik är bra, där ljudeffekterna påminner mig en aning om Lemmings. Joy-cons funkar bra att spela med, lite synd dock att inte touch stöds som på mobiltelefoner.

På det stora hela hittar jag inget direkt att klaga på utan allt känns gediget och om du gillar strategispel tycker jag du ska ge det en chans. Det finns ingen demo men du kan ladda ner det till din mobil och testa, det kostar inget och du kan spela ett par omgångar innan du behöver betala något. 

Betyg: 7/10