En av E3:s höjdpunkter för mig har alltid varit att få en hög med indietitlar strålad in i skallen under loppet av två minuter ackompanjerad av feta beats. Det är nämligen hur Microsoft traditionellt presenterat sitt årliga utbud av ID@Xbox-spel. Det är faktiskt kul att se tillbaka på dessa trailers och se vilka spel som var med i listan varje år. Vissa har fallit i glömska medan andra är moderna indiepärlor.

Det är dock inte spelen eller montagen i sig som jag vill bjuda upp till dansgolvet utan det är musiken som följer med varje montage. Det har alltid funnits ett tydligt tema i valet av musik som presenterar indiespel och det är någon remixad version av rock, pop och dance. De har alltid haft en specifik stil även om den varierat lite mellan åren. Men syftet har alltid varit att få mig som åskådare att bli hype på spelen som kastas upp på skärmen. Det är verkligen fest när det är ID@Xbox-dags.

De flesta år har Microsoft träffat mitt i prick och vissa andra är musikala parenteser. Sen får vi inte heller glömma att få saker är så subjektivt som musiksmak, så den låt jag tycker om mest kanske du tycker om minst.

Låt mig nu få presentera åtta år med samlad ID@Xbox-montagemusik. Spela på hög volym. Mycket nöje.

ID@Xbox Game Pass Spring Showcase 2021

Ännu ett år med Covid-19 innebär att ID@Xbox fortsätter att morpha och fastän det inte är E3 eller sommartider ännu så presenterade Microsoft en stark indieshow komplett med en musikvideo värd deras E3-utbud. Låten som passande nog heter ”Play On” skruvar upp tempot igen efter ett lugnare 2020 och jag föredrar alltid en upptemo-beat när det vankas en indiekavalkad av spel. Tajmingen sitter här och där på olika smarta sätt men det jag gillar absolut mest är den poprockiga melodin börjar få tyngd och pampighet bakom sig under videos sista minut. Ännu en lyckad ID@Xbox-trailer, även om det kanske per se inte är den sanna sommarshowen, vi får se.

Summer Showcase 2020

2020 blev ett märkligt år på grund av att en pandemi började svepa över världen och spelutgivare var inte hundra procent säkra på hur man skulle anpassa sig för att få ut sitt budskap. Lyckligtvis kom vi Microsoft inte helt oförberedda för de hade trots allt några år med streaming i ryggen med Inside Xbox. Därför blev det ingen vanlig show i 2020 utan under juli släppte Xbox denna ID@Xbox-trailer som får räknas som det årets utgåva av den annars traditionella trailern. Musikmässigt är det ingen hit och de mest tajmade momenten sker när The Artful Escape är i bild tack vare sina gitarrer. Jag tycker dock om pausen som uppstår precis före Last Stop hamnar i rutan.

E3 2019

Årets montagemelodi tillhör en av de bättre jag hört på några år.  Så det är lite back to form så att säga. Den har en schyst bas och takt som gör att man mer än gärna gungar med huvudet. Jag sitter här och skriver i tak med musiken medan jag lyssnar på den här låten. Den har även ett gott antal stunder där tajmingen är riktigt bra med händelseförloppen på skärmen.

E3 2018

Här har vi ännu en bit musik med bra beat. Det går att slukas med av den här låten ganska väl och framförallt har melodin en catchy refräng som jag gärna svänger på huvudet åt.

E3 2017

Här har en sång som är lite långsammare men samtidigt ganska pampig. Den tillhör dock inte mina favoriter. Det som får detta montage att sticka ut är den stundtals fenomenala tajmingen med med händelserna i bild. Tajmingen med woooo:andet mellan 26 och 30 sekunder in i videon är lysande.

E3 2016

Det börjar lite trögt och trevande men efter ett tag rycker den här låten upp sig rejält. Montaget är också ganska kort så det finns inget utrymme för den att växa mycket mer.

E3 2015

Här har vi nog den melodi jag tycker om minst i listan. Den upplevs som lite gäll och gnällig. Gitarr-melodin känns upprepande och ganska ”meh”. Jag känner att låten aldrig får vingar, lyfter och ger mig någon form av känslor. Det frenetiska pianoklinkandet sticker ut men det är väl det snällaste jag har att säga.

E3 2014

Här har vi melodin som startade allt och den är än idag min favorit bland de sex. Den river igång med elgitarer och sången som tar vid är märkligt filtrerad och inte vad jag riktigt fastnar för inledningsvis men så fort övergången till refrängen hörs river den här låten igång på allvar. Den korta bryggan till refrängen fungerar som en effektiv kort nedräkning. Refrängen är klämkäck men utan att upplevas för glättig, och det här också en av de där sångerna vars text inte känns helt slumpmässig. Jag gillar också intensiteten låten har i sluttampen. Den kan möjligen upplevas som lite upprepande som men jag har som sagt alltid gillat den här och det är skälet att jag alltid lyssnat extra noggrant på ID@Xbox-låtarna varje år.

Microsoft ville få mig hype på deras indiespel och det lyckades de med råge med den här låten. It slaps.

Vilket videomontage musik är din egen favorit?