Efter mitt inträde i PC-världen i allmänhet och Steam-landet i synnerhet har jag lärt mig i huvudsak två saker: Steam har en sjuhelsikes massa spel att bläddra bland och ett alldeles strålande verktyg för att hålla reda på de där spelen som sticker ut lite extra. Steams önskelista är knappast någon unik uppfinning, faktum är att de flesta andra digitala butiker jag känner till har något liknande. Det som däremot är unikt med Steam är den oerhörda mängden häftiga indies som ger sig tillkänna med hjälp av diverse sociala medier för att sedan åka direkt in i min önskelista. Detta gör jag delvis för att stötta utvecklarna såklart, samtidigt gör jag det av helt själviska anledningar för att inte glömma bort spelets namn dagen efter. Även en tredje anledning har tagit form under de senaste dagarna, nämligen att se över min önskelista för att sedan öppna era slumrande ögon för ett helt gäng med tänkbara guldkorn.

Och känner du nu att du inte bryr dig eftersom du inte spelar PC-spel vill jag poängtera att många av dessa titlar även ser ut att släppas till andra plattformar, det är bara det att det var på Steam just jag upptäckte dem. Då åker vi!

Neodash

1. Soccer Story

Jag vet inte om ni lirade Golf Story något? Spelet som elegant blandade kombinerade sportspel med ett klassiskt och äventyrligt rollspel. Vid första anblick så trodde jag definitivt att nedanstående Soccer Story var nästa spel från Sidebar Games, men faktum är att rent utvecklarmässigt verkar de här två spelen inte ha något med varandra att göra. Desto fler likheter hittar vi dock på själva spelsidan där Soccer Story ser ut att blanda en fantasy-inspirerad berättelse med rena fotbollssegment. Tänk typ laddningsskärm-spelen från de nya FIFA-spelen fast gulligare och (förhoppningsvis) roligare. Soccer Story släpps till PC, Xbox, Nintendo Switch och Playstation någon gång i år.

2. Spells & Secrets

Jag har alltid förbryllats över varför det inte gjorts fler högkvalitativa Harry Potter-spel. Nu har vi visserligen Hogwarts Legacy på horisonten, men det tog allt sin lilla tid. Sen om sanningen ska fram så är det ju inte ett spel i Harry Potters värld som jag ser allra mest fram emot. Det handlar väl mer om att bara få vara en student på en magiskt skola, en fantasi som kommer till liv i Spells & Secrets. Här finns till synes allt en aspirerande trollkarl eller häxa kan efterfråga, dessutom kommer vi kunna uppleva hela äventyret tillsammans med en kompis. Magi är trots allt roligare tillsammans. Spells & Secrets ser just nu ut att släppas till PC under 2023 års andra kvartal medan Switch-versionen siktar mot tredje eller fjärde kvartalet. För den otåliga magikern är det även en early access-version på gång till Steam, förhoppningsvis redan i år.

3. Flynt Buckler Wakes the Sleepy Castle

En färggrannt rollspel som inspirerats av de klassiska Paper Mario-spelen, redan där känner jag ju att jag fångat många av er. I en värld där sagoböcker väckts till liv är det upp till dig, Flynt Buckler, att ställa allt till rätta igen. Det bjuds på en varierad sago-spelvärld att utforska, turordningsbaserade men likväl fartfyllda strider och inte minst ett jazzigt soundtrack som hänger med dig under hela resan. Flynt Buckler Wakes the Sleepy Castle släpps till PC och Nintendo Switch under slutet av 2023.

FLER SPELSLOTT: Resident Evil Village

4. Bramble: The Mountain King

Här är det mysfilten på och tekoppen redo som gäller, och kanske även en kudde att gömma ansiktet i för säkerhetsskull. Du spelar som Olle, en modig ung pojke som ger sig ut för att rädda sin kidnappade syster från det ruggiga trollet. Spelvärlden i Bramble verkar så otroligt vacker, mysig och magisk samtidigt som den ser ut att innehålla några av de läskigaste monstren jag någonsin sett i ett spel. Bramble: The Mountain King ska i skrivande stund släppas till PC och konsoler någon gång under 2023.

5. The Outbound Ghost

Har du någonsin velat spela som ett gulligt spöke vars uppdrag här i världen är att hjälpa andra gulliga spöken att ta sig till livet efter detta? Då har jag hittat spelet för dig. Res till den bokstavliga spökstaden Outbound och avslöja dess många mysterier samtidigt som du hjälper stadens invånare att fly från sin spöklika limbo. Om du dessutom sken upp som en sol när du läste om turordningsbaserade strider och pappers-grafik i ett visst spel här ovan kan jag gladeligen berätta att det finns även här. The Outbound Ghost släpps senare i år till PC, Playstation, Xbox och Nintendo Switch.

6. PaperKlay

Nu börjar det nästan bli dags att döpa om den här artikeln till ”De häftigaste pappers-spelen” eller något åt det hållet, men nästa spel använder faktiskt även lera, kartong och annat material i sin spelvärld. Något som detta charmanta plattformsäventyr också stoltserar med är möjligheten att vända och vrida på spelvärlden för att på ett spännande sätt kunna utforska den i din egen takt. PaperKlay, som dessutom utvecklas av den svenska spelmakaren WhyKev, släpps till PC någon gång i framtiden.

MER FRÅN SAMMA UTVECKLARE: Hoplegs

7. Neodash

Mitt sista tips skiljer sig lite från resten. Dels är det ett spel som släpptes tidigare under veckan och dels är det något jag faktiskt har spelat och därmed kan rekommendera. Neodash ser vid första anblick ut som vilket racingspel som helst, bortsett från att det har en väldigt iögonfallande och tilltalande neon-estetik. Haken är dock att världen faller samman i hastig takt bakom dig, så det gäller att klara varje bana illa kvickt innan du blir omkörd och demolerad. Spelet känns oförskämt bra att kontrollera och har du dessutom en Steam Deck är detta ett perfekt litet resespel för de kortare bussturerna.

Nu hoppas jag att era slumrande ögon har öppnats upp och att ni upptäckt några nya spel att hålla ögonen på. Själv kommer jag fortsätta kasta in precis allt som är det minsta tilltalande i min Steam-önskelista så hörs vi snart igen.