Spelspecifikt är Player 1:s podcast om detaljerna i spel. En podd som zoomar in på alla de beståndsdelar som gör våra spel till vad de är. Spelspecifikt handlar om att se det stora i det lilla.

En podd om specifika spelmekaniker, system, koncept, speldesigner och mycket mer. Denna serie av program leds av Alexander Cederholm, chefredaktör på Player 1, där han diskuterar ämnen tillsammans med sina redaktionskollegor och andra vänner som vill gästa honom genom året.

FÖRRA VECKANS AVSNITT: Spelspecifikt 06: Känslan att anlända

Vi kommer tala om en rad olika ämnen så som spelmekaniker, system, koncept, speldesigner och mycket mer. Spelspecifikt försöker hantera smala ämnen och väldigt specifika element, och jag försöker vara en lättsmält podd på runt en timme.

Veckans ämne – unika hälsosystem

Vill man göra det enkelt för sig så ger man sitt spel ett hälso- och liv-system av klassisk snitt, d.v.s. hjärtan som försvinner eller energimätare som töms. Det är funktionellt och det finns en anledning varför detta är det mest förekommande hälsosystemet i spel. Men det är också lite tråkigt utan variation så därför ämnar vi i veckans program belysa de fantastiska spel som tänker utanför lådan och skapat unika och kreativa variationer på det klassiska viset att informera spelaren om att deras livmätare håller på att sjunka. För att diskutera detta ämne så drog jag in Christofer Schenström (ChrisXswe på Twitter), nivå- och uppdragdesigner på Sozap och som några av er säkert känner igen som värden för spelmusik-podden ”Äntligen spelmusik” eller ”Finally Game Music” som den heter nu. Tillsammans snackar vi vitt och brett om veckans tema medan det blir många skratt på vägen.

Har du själv några exempel, gamla som nya? Vilket spel tycker du haft en riktigt kul och kreativt sätt att förmedla hälsotillståndet på din karaktär?

Musik: Låten ”Spelspecifikt” är gjord av Dominic Ninmark. Ninmark har gjort musik till spel som Strikey Sisters, Rival Megagun och Blazing Chrome. Ni kan höra mer av hans musik här.

Vår podcast-feed ”Player 1 presenterar” finns just nu i valfri podcastspelare, nära dig!