Jag är sedan lång tid ett stort fan av så kallade Match 3-spel och min spelradar brukar fånga upp de mer intressanta nyheterna på området. Det senaste ”pingade” spelet är Treasure Stack från Pixelakes, där premisserna låter ganska ordinära på pappret men visar sig vara allt annat än typiska för genren. Istället för att man låter olika former eller dylika falla ner och du som spelare roterar och flyttar dem i luften, så är man en liten pixelfigur som visserligen kan skicka upp en änterhake i luften och dra ner fallande objekt, men det är primärt på marken du gör grovjobbet i Treasure Stack.

Oavsett om du spelar ensam eller mot någon annan är ditt jobba att placera ut kistor i olika färger, twisten här är att det inte räcker med att placera kistor i samma färg bredvid varandra för att de ska försvinna. Istället krävs det en multifärg-nyckel eller en nyckel i samma färg som kistan/kistorna för att de ska försvinna. Det finns inga krav på antalet utan du kan matcha fritt oavsett om det är 10 kistor eller en, du kan till och med matcha två nycklar i samma färg för att de ska försvinna. Detta är viktigt då allt som faller ner tar en ruta i anspråk och om en stapel blir så hög att den når upp till taket är det slutspelat.

FLER RECENSIONER: Northgard

Men då du som spelare styr en figur som är lika hög som ett block och bara kan hoppa upp ett block är det inte lätt att ta sig runt när staplarna växer sig höga, tacknämligt nog kan du alltid greppa och flytta runt en stapel med block med början från   din egen höjd. Men för att kunna flytta enskilda blocka måste du först bära en hel stapel med block och därefter med en knappkombination flytta dig till toppen på stapeln. Där kan du sedan ta det översta blocket och kasta/placera det någon annanstans.

Och som detta inte vore svårt nog så kommer det nästan hela tiden så kallade demonblock som inte kan tas bort med en nyckel utan kräver olika specialblock som bomb-, svärd- eller smidesstäd-block för att bli av med. Specialblocken tar bort block på olika sätt som känns rätt logiska: bomben tar allt i en area omkring den, svärdet svingar och tar en del ett steg upp och resten ett steg ner medan städblocket (en sådan som smeder använder) trillar rakt ner och tar bort allt i sin väg.

Jag kan väl lugnt säga att jag var sjukt frustrerad när jag började att lira Treasure Stack, den mycket flyktiga introduktionen när du startar spelet räckte inte på långa vägar och jag avskydde verkligen spelet. Speciellt då det väldigt snabbt ökar tempo utan att du hinner lära dig finheterna som faktiskt finns. Efter min första timme med spelet ville jag bara sluta spela och såga det ordentligt, men envis som jag är så försökte jag igen och långsamt föll fler bitar på plats (i dubbel bemärkelse). Sakta men säkert började jag hitta strategier och lärde mig att hantera blocken på olika sätt. En stor hjälp här var när jag började spela lokalt mot min yngsta tonåring och fick kämpa för att få henne att inte bli helt frustrerade. Det gjorde att jag var tvungen att lära mig mer för att kunna visa henne, samtidigt som mindre demonblock faller i matcher mellan två mindre bra spelare.

MER SCHYSSTA VIBRATIONER: Beat Saber påminde mig om tjusningen med rumble

Så det som började med att jag fick tvinga mig själv att spela och sedan övertyga min dotter att inte ge upp, slutade med att vi båda två nu diggar spelet och spelar nästan varje dag tillsammans. En del i nöjet ligger också i den mysiga pixelgrafiken, bra ljudeffekter och smart användning av HD Rumble samt att det bara krävs en Joy-Con var för att spela mot varandra.

Det största problemet med Treasure Stack är som ni nog förstår, den undermåliga förklaringen av spelets finheter och en alldeles för hög initial svårighetsgrad. Det andra är att det just nu är väldigt svårt att hitta någon att spela med online, trots att det är cross play mellan Xbox One, PC och Nintendo Switch.

Men det finns hopp, då det är en patch på väg som ska fixa så att du snabbare matchas med folk online och en del förbättringar som inställningar för antal demonblock (eller att helt ta bort dem) samt lite mer funktioner för solospelare. Om den kommer och funkar som den ska så kan du lägga på en poäng till på betyget!

Är du ute efter ett krävande men givande Match 3-spel av bra kvalitet så bör Treasure Stack finnas med i dina tankar, åtminstone så länge du har tålamod att lära dig alla små finheter innan spelet ens blir roligt.