Det finns två typer av skitspel, de som helt enkelt är usla och sen finns de spel som Urban Trial Playground som är perfekta att ha när man sitter och skiter. Detta är en kvalitet som det sällan pratas om i recensioner, men som är av monumental vikt. Fundera en smula över konceptet: Skitspel™, för jag återkommer till det lite senare.

Urban Trial Playground är det tredje spelet i Urban Trial-serien, men det första som landar på Nintendo Switch. Spelen kretsar kring freestyle-åkning i 2.5D där fokus ligger på att utföra halsbrytande konster med sin hoj, alternativt ta sig i mål på snabbast möjliga tid. Där har du det, hela spelets mustiga handling och vi kan nu istället ta i tu med allt det skojiga.

Urban Trials PlaygroundSkadeglädje anses av många vara den enda sanna glädjen och just skador och dråpliga fall finns det ett överflöd av. Inte konstigt i en sport där man ska försöka volta över en stor varmkorv i plast, landa på framhjulet från 15 meters höjd eller bara lite lättsamt flyga 20 meter över en swimmingpool. Resultatet av konsterna skulle lätt kunna sysselsätta en hel avdelning på valfritt försäkringsbolag, ändå sitter jag mest hela tiden och hånflinar åt mina missöden. En del av charmen ligger naturligtvis i den amerikanska 80-tals beachbum-känslan som spelets grafikmotor målar upp i minimum 30fps i en upplösning av 720p/1080p. Visste vore det roligare att bli mörbultade i stabila 60fps, men det finns inget som sätter käppar i hjulet så varför gnälla.

LÄS MER: Recension: Q.U.B.E. 2

Urban Trials PlaygroundStrandtemat går som en röd tråd genom 50 banor fullproppade med stenar, trädstammar, bilar, vattendrag, lådor och lömska gap redo att krossa varenda ben i din förares kropp. Om du väljer att spela som kille eller tjej har endast betydelse när det gäller vilka kläder du kan låsa upp. Långt viktigare är vilken hoj du väljer och hur du pimpar den. Taskigt nog har du bara en småseg nybörjarhoj när du tar dina första stapplande steg på de två första övningsbanorna, men tids nog rullar det in pengar på banken och jakten på uppgraderingar kan börja. Tjäna pengar gör du genom att hitta gömda pokermarker på banorna eller kirrar du några av de olika utmaningarna spelet bjuder på.

Urban Trials Playground

Ungefär hälften av spelet består av tidsbaserade utmaningar, både för pengar eller, om du är bättre än mig, en ärofylld förstaplats på Highscore-listorna där du kan stråla som en sol över alla världens sämre bikers. Att köra snabbt på en liten kort bana kan kanske låta enklare än att stjäla godis från en liten snorunge, eller hur? Glöm det! Sträckan du ska övervinna är full av olika hopp och ramper som förutom allt det andra jag också nämnde krävs även smarta val och balansering av din förare, om du ska ha en chans att hamna högt upp på listorna. Till din hjälp har du en spökförare som kör enligt din bästa tid samt en nyhet för serien: kontroll över både fram och bakbromsen. Speciellt frambromsen kommer väl till pass när du fyller i din skadejournal…oops, menar förstås när du försöker utföra coola tricks som att balansera på framhjulet eller när du voltat och vill behålla din poängkombo genom att landa på det främre däcket.

Specifikt för PC-versionen:
Runt sex månader har gått sedan spelets släpptes till Switch men nu finns även Urban Trial Playground på Steam. Den stora skillnaden ligger främst i priset, där har det skett en rejäl reduktion ner till 70:- för hela spelet + allt DLC.  Samma innehåll kostade 250:- till Nintendo Switch, även om priset numera har gått ner en del. Har nu lirat en del på PC och spelet är nära nog identiskt med Switch-versionen, förutom den olåsta frame raten och mer högupplösta texturer. Måste dock erkänna att det inte kändes som någon direkt fördel med den något högre och jämnare frame raten och då lirade jag med stabila 60 fps hela tiden, medans Urban Trial Playground till Switchen låg på 30-50+ fps.

Men då priset är lågt och Challenge-paketet som ingår till PC är riktigt kul, är spelet ett givet köp om du har en någorlunda modern speldator.

LÄS MER: Recension: MLB 18 The Show

Vanebildande är bara förnamnet när man inte kan låta bli att fila på en tid eller fixa några grymma tricks, innan resten av familjen hotar att slå in dörren om man inte ”skitit” klart snart. Där har du det, på bara någon minut kan du slå ett rekord eller bara njuta av skitig action-körning. Att nå snabb tillfredsställelse på dass är livskvalitet och Urban Trial Playground bjuder på just det. 

BETYG: 8/10