För cirka fyra timmar sedan avslutade Bethesda en 24 timmar lång direktsändning med att förse oss med en trailer för Bethesda Game Studios senaste projekt betitlat Fallout 76. Förutom några detaljer, som jag tänker ta upp nu, har vi inte mycket vetskap om vad detta innebär. Tack vare en djupgående analys av den trailer vi nyss såg samt diverse ryktesmaskiner kan dock några saker listas som förhoppningsvis kommer räta ut några frågetecken.

Vi börjar med trailern. Bethesda är väl medvetna om att deras fans älskar analysarbetet som följer med en sådan här video och har därför säkerligen tryckt in så mycket ledtrådar som möjligen hinns med under de 94 sekunderna trailern pågår. Inledningsvis möts vi av det signifikativa Ink Spots-introt som sedan övergår i klassikern ”Take Me Home, Country Roads”, en låt som tydligt syftar mot den amerikanska delstaten West Virginia. Delstaten i fråga ligger relativt nära Massachusetts där föregående spel i serien utspelar sig. Alltså kan vi nog räkna med att det nya spelet utspelar sig i just West Virginia.

ADRIAN ÄR OCKSÅ SUGEN PÅ ETT NYTT FALLOUT: Är ett nytt Fallout på gång?

Några ytterligare faktorer i videon som förser oss med några detaljer om Fallout 76 är delvis den banderoll med texten ”Celebrate reclamation day!”, på svenska ”Fira återtagningsdagen!”. Kombinerar vi detta med datumet på en Pip-Boy tillhörande, vad som kan vara, spelets huvudrollsinnehavare blir det än mer intressant. Datumet som visas är nämligen 27 oktober 2102, det vill säga fyra dagar efter den tjugofemte årsdagen för kärnvapenkrigets början.

Dessa detaljer tyder på ett Fallout som utspelar sig många år innan både Fallout 3 (2277) och Fallout 4 (2287) och som troligen utgår från West Virginia. Detta skulle kunna innebära en ruskigt intressant tappning på serien där vi får se spelvärlden relativt kort efter de kärnvapenattacker som ödelade planeten. Vi kan nog i sådana fall vänta oss en del referenser till Fallout 1 och 2. För den nyfikne finns en eminent tidslinje att beskåda på Fallout-wikin.

För att förse oss med ytterligare information om Fallout 76 verkar vara har vi speljournalistikens mästare, Jason Schreier, till vårt förfogande.

Scherier menar alltså att Fallout 76 är något slags online-spel. I mitt huvud ser jag två alternativ: en samarbetsinriktad upplevelse likt State of Decay 2 eller något åt MMORPG-hållet. Han säger också att den som förväntar sig en traditionell enspelarupplevelse kommer bli besviken. Jag har svårt att se att Bethesda skulle slänga ut ännu ett MMORPG på marknaden med tanke på allt krut som läggs på The Elder Scrolls Online, därför är jag mer benägen att tro på mitt första alternativ. Ett spel där vi ombeds återkonstruera världen tillsammans med våra vänner med allt vad det innebär låter, i mitt tycke, både rimligt och roligt.

LÄS VÅR RECENSION AV: State of Decay 2

Givetvis kan vi inte vara helt säkra även om en detaljfattig bild av Fallout 76 kan målas upp. Ett spel med inslag av online-moment som tar plats i Fallout-varianten av West Virginia under år 2102. E3 har sällan känts så nära men samtidigt så långt borta.