Varje vecka ställer vi en fråga till våra läsare som de kan besvara här, på Facebook, Twitter eller Instagram. Veckans fråga kommer i överlag fokusera sig på personliga spelupplevelser, anekdoter, komiska ideér och åsikter snarare än ”heta takes” om aktuella händelser. Vi tänkte det kunde vara ett kul sätt för er OCH oss att lära känna varandra.

Före vi presenterar veckans fråga tittar vi på förra veckans svar när vi ställde frågan:

Vilket spel tycker du om att fiska i?

Zelda OOT har giftigt fiske. Ska bli spännande att se vad hur gött fisket är i Sea of thieves. Det är väldigt lovande än så länge. För lätt att få hugg men ändå lite utmaning och tidskrävande att drilla fisken!

Bästa fiskespelet: Sega Bass fishing till Dreamcast =)!

Största besvikelsen: Euro fishing, vilken dynga
/Filip Böksholm Karlsson, Facebook

Resident Evil 4. Jag gillar köpmannens generösa coins-4-fish program.
/Mika Leth, Facebook

Jag har nog fiskat mer i Suikoden 2 än nödvändigt ?
Man kunde använda fisk och göra rätter som funkade som healing när man var på äventyr. Men de kunde även användas till kockens sidestory där man blev utmanad av olika kockar i cook offs. Då hjälpte det såklart att ha fina fiskar som ingredienser. Fanns såklart mer ovanliga fiskar man ville sätta kroken i!

/Nathalie Leth, Facebook

I Yakuza 6 fanns ett minispel med spjutfiske som var väldigt roligt, där man i en rail shooter försökte fånga så många fiskar som möjligt. Det var ett ganska kul sätt att tjäna pengar på i spelet, och jag önskar att man kunde spela på mer än de tre banor som fanns tillgängliga.
/Sebastian Boqvist Bäckman, Facebook

Fisket i Stardew Valley lyckas vara såväl spännande som mångbottnat trots att det är så simpelt. Det spöar (hehe) upp alla enahanda ”sikta på skuggor i vattnet och veva in linan om och om igen” som de flesta, ofta mer påkostade spel faller tillbaka på.
/Ebeeto, Twitter

Det spel jag fiskat mest i måste vara Harvest Moon: Friends of Mineral Town. Väldigt enkelt fiske i det spelet, men oj så beroendeframkallande. Även i Persona 4 blev det en hel del fiskande, även om fiskandet kanske inte var så jättekul i det spelet.
/Martin Eriksson

favoritljud

Upplägg för veckans fråga:

Vissa saker sitter djupt planterat i våra sinnen. Det är sånt vi tar för givet här i livet. Vi vet t.ex. i förväg hur det kommer kännas att ta på en apelsin och vi vet att friskt gräs är grönt. Vi har lärt vår kropp att mentalt kalibrera sig och förbereda oss inför de upplevelser som våra sinnen tar in. Det är varför vi reflexartat sliter bort handen från t.ex. eld. Denna reflexartade reaktion har många TV-spelare till ljud, för ljud lagrar extremt mycket data och betydelse.

TV-spelare har lärt sig att identifiera ljudeffekter på en nästan absurd nivå. Vi vet i vårt huvud hur Pac-Mans waka waka-läte skall låta, likaså vilket ljud som följer när Marios plockar upp ett mynt eller Link ett föremål. Våra TV-spel innehåller ofantliga mängder av ikoniska ljudeffekter som grävt sig djupt ner i vårt undermedvetna, mer eller mindre frivilligt. Ljud är dessutom så mycket mer än just ljud. De fyller en funktion för oss. Det kan vara ett resultat av något vi gör men också fungera som en hjälpsam varning. TV-spelare associerar ljud till specifika handlingar och därför har många spelare starka relationer till specifika läten och korta jinglar.

Idag hade jag tänkt att vi skulle fokusera på de mer frivilliga ljuden. De där ljuden som du faktiskt personligen tycker om att höra i spel och som du inte bara tvingats höra på till leda och därmed aldrig kommer bli kvitt från i ditt inre öra. Observera även att denna fråga vill veta din åsikt om ljudeffekter, korta jinglar, inte musik.
Därmed lyder veckans fråga:

Vilket är ditt favoritljud i spel? Var och när hör man det? Och varför tycker du om det?

Tanken är även att vi samlar de bästa svaren i nästa veckas fråga. Chansen att bli citerad i nästa veckas artikel stiger avsevärt om man motiverar sitt svar. Det går utmärkt att svara här nedanför eller i inläggen som länkar till frågan på både Facebook och Twitter. Vi läser alla svar!