Ledmotiv är något som spelvärlden är väldigt bra på att hantera. Oftast är det i rollspelens värld där dator- och TV-spelen skiner som starkast när det kommer till att använda ledmotiv för karaktärer, platser och situationer. 

Veckans spelmelodi kommer dock inte från ett rollspel men likväl från ett spel som hanterar just ledmotiv spektakulärt bra, nämligen Capcoms Ghost Trick, ett Nintendo DS-spel som släpptes 2011.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: The Sims 4 – It’s the Sims

Jag skulle påstå att Ghost Trick: Phantom Detective och Ace Attorney-serien bara vore en bråkdel lika bra utan sin musik av kompositören, Masakazu Sugimori. Musiken är så långt från i bakgrunden den kan vara. Den är näst intill stjärnan i spelet eftersom den förstärker dialogen och händelserna som enbart förmedlas via textrutor och skiftande karaktärspoträtt. Effekten av musikens närvaro är uppenbart tydlig.

Spelen arbetar ständigt med återkommande musikpartier. Somliga är knutna till ensemblen av spännande karaktärer, andra ytor runtom i stan man utforskar och vissa vill bara rentav sätta stämningen. Somliga melodier blir synonyma med specifika situationer och känslomässiga reaktioner på skärmen som i sin tur förmedlas direkt till spelaren som upplever den interaktiva berättelsen. Den emotionella effekten är märkbart påtagligare just tack vare spelets soundtrack.

Många spel använder såklart musik för att förstärka intryck men i ett spel där det i övrigt sker relativt lite på skärmen märker man hur musiken påverkar ens uppfattning om saker. Musiken blir en välbehövd del av pusslet som man lägger i sitt huvud. Det är limmet som hållet ihop resten. Det är lite som när man bygger en värld inne i sitt huvud när man läser en bok. Musiken i Ghost Trick har en jämförlig påverkan. Det är musiken som som gör att du utbrister “Oj, nu blev det allvar!” eller bidrar till lite jävlar anamma som peppar spelaren vidare på sitt äventyr. 

Dagens spelmelodi är en sådan typ av låt. När du hör A Dashing Enigma, även känd som Suspense Theme eller det mer skämtsamt döpta Hype Theme, vet du att något allvarligt har hänt i Ghost Trick. Mysteriet har fördjupats, det har skett en uppenbarelse under hjälten Sissels jakt på sin egen mördare. Så fort dessa toner kommer ur din bärbara enhet vet du att intrigen tätnat. 

Oftast följs denna låt upp av spelets huvudtema som i sin tur uppmuntrar mig som spelare att spela vidare. Låten som säger “Kom igen! Du kan göra det här!”. Men att bli påhejad hade inte varit hälften så härligt om det inte vore för vägskäl och stimulerande huvudbry emellanåt, och det är precis vad dagens musikslinga representerar i det här supercharmiga pusseläventyret som jag personligen anser vara ett av Nintendo DS absolut bästa spel.

A Dashing Enigma som det låter direkt från spelet.

https://youtu.be/z4cGUlBA9ks

En lite mer avslappnad och dämpad variant av samma låt.

Här hittar vi inte A Dashing Enigma men jag ville belysa andra låtar från spelet genom denna snyggt ihopsatta svit.