Harry Gregson- Williams är en brittisk kompositör, dirigent och musikproducent som gör gjort musiken till filmer som The Replacement Killers, Phone Booth, Man on Fire, men för TV-spelare kommer han alltid vara känd för att haft fingret med i att skapa Metal Gear Solid-seriens olika huvudteman. Fast vi skall inte fokusera oss på det klassiska Metal Gear Solid 2-temat eller det Bond-inspirerade temat Snake Eater från spelet med samma undertitel. Nej, i dag blir det istället melankoliska tongångar med låten Old Snake som kan höras på Metal Gear Solid 4:s startskärm.

Allt börjar med några ensliga plinkande gitarrer. På skärmen ser man den gamle Solid Snake iklädd slips och kavaj stå på en kyrkogård och gör honnör framför en gravsten. De ledsamma tongångarna sätter direkt stämningen. Snake är gammal och sliten. Han är trött. I bakgrunden kan man även höra dova elektroniska trummor och basgångar som förnimmer om det mer bombastiska Metal Gear Solid-temat. När klockverket sen visar 01:45 gör det klassiska temats orkestrala struktur sig påmint för att lyfta fram den gamle mannens viljestyrka och kämparglöd.

FÖRRA VECKANS SPELMUSIK: Sonic Unleashed – Apotos Windmill Isle: Daytime

Musiken blommar dock aldrig ut till fullo utan istället förtvinar den och ersätts med den huvudsakliga melodislingan via dova trumpeter. Musiken upplevs som väldigt påfrestad för att inte tala om när gitarren återvänder i mer ansträngt tillstånd än tidigare. Strängljuden är separerade, ensamma och stycket har ett abrupt och oroväckande slut. Det är ett lysande stycke musik som fångar många teman som spelet vill förmedla och tydligt reflekterar kring Snakes trötthet och vetskap om sin egen dödlighet. Det är inget annat än en värdig final.

Melodin spelas dock inte enbart på startskärmen utan visar sig även ingå i den avslutande delen av spelets sista bossstrid som innehåller den mest envisa och brutala sluggerfest ni någonsin skådat mellan två gubbarstruttar. Åter igen passar temat in perfekt när den belyser två ålderstigna och trötta herrars sinnestämning i denna avslutning på Metal Gear Solid 4 som inte kan beskrivas med något annat ord än just episk.

https://www.youtube.com/watch?v=-VYoBMGuqCk

Old Snake i sin originalutförande.

Slutstriden i MGS4 där låten tillför emotionell effekt. Klicka inte om ni vill få spelets slut spoilat.