I veckan när jag surfade runt och forskade om Sonic the Hedgehog (som var man och kvinna brukar göra) sprang jag lite oväntat in i en melodi som jag omedelbart fattade tycke för.

Det finns två saker som jag finner lite lustigt i sammanhanget. Det första är hur jag ens lyckades höra melodin när allt omkring en susar förbi i 500 kilometer i timmen. Det andra är just vilken ofantligt stor kontrast låten är till Sonic-spelens övriga musik när saker går undan på skärmen. Oftast brukar igelkottens nyare äventyr ackompanjeras av skränig rockmusik. Det är kanske rentav därför jag observerade den, för den stack ut mitt i all kaos likt en liten avkopplade oas.

LYSSNA PÅ MER SPELMUSIK:  Super Mario Galaxy 2 – Bowser’s Galaxy Generator

Musiken spelas i andra akten på den påhittade och kraftigt Mykonos- och grekiskinfluerade staden Apotos. Det är en av Sonics snabbaste stunder under hela sin karriär och av något skäl valde man låta staden sätta tonen istället för tempot.

Fiolerna är i fokus, dragspel ger den där extra grekiska flärden, stillsamma gitarrer där det behövs och en hektisk trummaskin som försöker hålla upp tempot. Inspirationerna verkar härstamma från grekisk folkmusik när det kommer till instrumentvalen men musikstilen och rytmen känns som bossanova eller sambarock från t.ex. ett land som Brasilien. Resultatet blev hursomhelst väldigt slående och effektfullt genom att lägga det som behaglig kontrast till resten av skärmförloppen. I en värld full av fart behövs lite lugn.

Jag vill även belysa den här 8-bitstolkningen. Det intressanta är att när man hör den i den här utformningen låter det som väldigt klassisk Sonic-musik som mycket väl hade kunnat hittas i de gamla Mega Drive-spelen (med 16 bits-musik då).

https://youtu.be/oHLISuMwAqk