Vad tänker du när du hör ordet ”pirat”? Kanske tänker du svärdsdueller, gigantiska fartyg och skatter djupt nere på havets botten. Eller tänker du på grovt tillhuggna träben på dresserade papegojor? Eller kanske till och med oerhört bristfällig tandhygien? Högst sannolikt tänker du nog inte på stillsamma byar, restauranger med bordsbokning och privata badstränder.

Men det är precis vad du får när du lägger an vid fridfulla Puerto Pollo, hamnstaden på ön den karibiska ön Plunder Island, där vi inleder vårt äventyr tillsammans med Guybrush Threepwood i The Curse of Monkey Island. För vad ska en egentligen göra när ens fästmö har förvandlats till solitt guld och blivit stulen av ett gäng ap-pirater? Då är det nämligen hög tid att stanna upp, ta ett djupt andetag och samla tankarna. Vilken tur att vi då befinner oss i den kanske minst ansatta piratbyn, eller borde jag kanske säga pirat-resorten, i hela Karibien.

Här finns all möjligheten i världen att koppla av. Varför inte bara köpa en mugg citronlemonad, boka en behandling hos de lokala barberarna eller helt enkelt slå sig ner på första parkett för att låta sig dras med i en omtolkad Shakespeare-pjäs? Oavsett vad en bestämmer sig för ackompanjeras byns miljöer hela tiden av stycket som delar dess namn.

Puerto Pollo är en lättsam melodi där en träblåsensemble på ett sömlöst vis gifter sig med det tillhörande vågskvalpet och fiskmåsarnas skratt. Styckets melodi är ständigt i rörelse men är trots det inte stressig. Mer som för att spegla att livet och vardagen rullar på i maklig takt utan att låta världsligheter som sjöröveri och förbannelser störa. Slå dig ner, koppla av, och njut!

Stycket i sitt originalutförande.

70-talsrocktappning. Jethro Tull hade varit stolta.

Ett mysigt pianoarrangemang. Med noter (!) för den som önskar lära sig spela stycket själv.