Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Microsoft avslöjar lovande egenskaper hos Xbox Series X
Vi fortsätta suga åt oss alla detaljer gällande nästa generations spelkonsoler, och den här veckan har vi bjudits på en hel del saftiga detaljer gällande det kommande Xbox Series X. Via ett blogginlägg från Microsoft själva vet vi nu att konsolen kommer luta sig tillbaka mot 12 mäktiga teraflops med olika grafikhöjande egenskaper. Dessutom kommer konsolen kunna hantera flera spel åt gången och låta dig hoppa fritt mellan dem utan att starta om. Mest noterbart är dock det så kallade ”smart delivery”-systemet där du som konsument kan köpa Xbox One-versionen av ett spel och då även få Series X-versionen utan extra kostnad. Detta kommer vara fallet för alla kommande Xbox Game Studios-titlar, men funktionen är också tillgänglig för samtliga utvecklare. Och ett gäng som redan anammat idén är CD Projekt Red med sitt kommande Cyberpunk 2077. Du hittar ännu fler detaljer om konsolens hårdvara i länken ovan.

Nya gratisspel från Xbox Live och Playstation Plus
Vårens första månad är här med ett helt gäng nya gratistitlar för prenumeranterna hos Xbox respektive Playstation. Via Playstation-bloggen kan vi läsa att mars månads gratisspel för Plus-användare blir Sonic Forces samt kultklassikern Shadow of the Colossus. För prenumeranter av Xbox Live Gold blir det ännu mer Sonic i Sonic Generations tillsammans med Castlevania: Lords of Shadow 2. Dessutom hittar vi Shantae: Half-Genie Hero samt den andra säsongen av Telltales Batman-spel med undertiteln The Enemy Within. Detta via Xbox Wire.

LÄS MER: Playstation – en konsol för sin tid

Generöst med spelklipp från Baldur’s Gate 3
Under veckan var det dags för Larian Studios, mest kända för det kritikerrosade Divinity: Original Sin II, att visa upp ett rejält spelklipp från det kommande Baldur’s Gate 3. Under drygt en timmes tid bjöds vi på smått och gott från det kommande rollspelet. Spelet släpps i early access via Steam om några månader och lanseras i sin fullversion till PC och Google Stadia senare i år.

Konamikodens fader har lämnat oss
Kazuhisa Hasimoto, mannen som gav världen den ikoniska Konamikoden har lämnat jordelivet. Hasimoto började arbeta vid Konami 1983 kort innan företaget gav sig in på konsolmarknaden och uppfann då den legendariska fuskkoden när arkadspelet Gradius skulle portas över till Nintendo. Koden (upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger, B, A) blev sedan kvar i spelet och därmed var historia skriven. Kazuhisa Hasimoto blev 61 år gammal. Detta skriver Eurogamer.

Årets Game Developers Conference skjuts upp på grund av coronaviruset
Förra veckan kunde vi berätta att flera stora aktörer bestämt sig för att skippa spelmässan Game Developers Conference på grund av hälsorisker i och med det härjande coronaviruset. Nu har hela mässan skjutits upp. Detta skriver GDC själva via sin hemsida. I nuläget är planen att årets mässa istället ska ta plats under sommaren, men mer detaljer än så vet vi inte i nuläget.

60 Seconds! – 6 mars
Fly undan atombomben och samla ihop allt du behöver på en enda minut. Släpps nu till Playstation 4 och Xbox One.

HÅLL KOLL PÅ ÅRETS SPELSLÄPP: Lanseringslista 2020

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX – 6 mars
Vad händer när en människa vaknar upp som en Pokémon? Släpps till Nintendo Switch.


Veckans lataste
Snabbresan är verkligen Guds gåva till videospelaren. Vi behöver inte längre spendera långa stunder med att lunka tvärs över kartan för att lämna in ett gäng djurpälsar eller leverera kärleksbrev. Ibland händer det dock att funktionen missbrukas något.

Veckans hjärngympa
Det finns de som påstår att spel är ett tanklöst tidsfördriv som är ungefär lika lärorikt som att stirra in i en vägg, de personerna har uppenbarligen aldrig försökt spela med tre olika handkontroller men ändå blivit ombedda att trycka på samma knapp.

https://twitter.com/GamepIay/status/1233602048073048066?s=20

Veckans next gen
Nog för att nästa generation av konsoler verkar bli väldigt kraftfulla, men detta är ett par steg längre. Om några veckor dyker Animal Crossing: New Horizons upp i butikshyllorna, och jag är ganska säker på att det inte ser ut på detta viset. Men vem vet hur nästa generations Animal Crossing kommer se ut?

https://twitter.com/koordell/status/1233108353624281089?s=20

LÄS VÅRA RECENSIONER: Draugen

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!