5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Nya anklagelser om trakasserier mot Ubisoft – flera chefer avgår
Under veckan som gått har vi kunnat läsa om hur den senaste tidens anklagelser påverkat arbetsklimatet hos ett av världens största spelföretag. Tyvärr verkar dock inte miljön hos Ubisoft ha ändrats till det bättre, detta via franska Libération som översatts i delar via Twitter-inläggen nedan. I artikeln beskrivs hur den senaste tidens anklagelser rubricerats som en häxjakt där flera kvinnor pekats ut som hot. Artikeln beskriver vidare hur den högsta kreativa chefen Serge Hascoët och flera andra högt uppsatta frammanat en kultur som uppmanar till sexuella trakasserier och kvinnohat. Vidare kan vi läsa att företagets verkställande direktör Yves Guillemot ska ha varit medveten om vad som pågick och att flera nyckelanställda fått flertalet chanser så länge de kunde leverera resultat.

Senare under veckan rapporterade Bloomberg att tre nyckelchefer vid Ubisoft avgår från sin position. Det handlar om Cécile Cornet, global chef över personalavdelningen, Yannis Mallat som ser över företagets kanadensiska studios och den högsta kreativa chefen Serge Hascoët. Verkställande direktör Yves Guillemot har enligt Bloomberg meddelat via ett intern meddelande att han personligen ska överse en total omorganisering av företagets kreativa chefer.

Assassin’s Creed och Watch Dogs tog täten vid Ubisoft Forward
All tumult till trots valde Ubisoft att utföra sitt E3-substitut som planerat. Det hela resulterade i ett program som varade i cirka 45 minuter där Assassin’s Creed Valhalla samt Watch Dogs Legion var huvudnummer. Förutom ett gäng nya spelklipp från bägge spelen fick vi också dubble lanseringsdatum. Watch Dogs kommer släppas den 29 oktober medan Assassin’s Creed dyker upp endast några veckor senare den 17 november. Vi fick även en debuttrailer för Far Cry 6 som fick lanseringsdatumet 18 februari 2021.

Allt från årets Devolver Direct
Låtsas-E3 rullar på i full fart och i veckan var det dags för Devolver Digital att spänna musklerna. Under ett kompakt program fick vi bland annat en gameplay-premiär för Shadow Warrior 3, en ny trailer för det färgglada Fall Guys samt en ny titt på Serious Sam 4 såväl som Weird West. Vi fick också ett väldigt närliggande lanseringsdatum för det blodiga Carrion som kommer släppas redan den 23 juli. Dessutom fick vi se några helt nya spel i form av det Prince of Persia-inspirerade Olija samt Devolverland Expo, ett spel som beskrivs som en ”marketing shooter” där du utforskar ett övergivet utställningscenter. Du hittar programmet i sin helhet här nedan.

Superhot-uppföljare blir gratis om du äger första spelet
Det strategiska skjutspelet tog spelvärlden med storm med sin unika twist på genren när Superhot lanserades 2016. Nu har det blivit dags igen. I vad som fått namnet Superhot: Mind Control Delete kommer vi få mer av det första spelets signifikativa strider, mer av världen där de tar plats, mer av allt helt enkelt. Om du dessutom äger det första spelet kommer uppföljaren bli din helt utan extra kostnad. Vi behöver inte heller vänta särskilt länge eftersom spelets släpps redan den 16 juli.

Sony investerar i Epic Games
Den japanska teknikjätten har köpt en liten del av Fortnite-skaparna Epic Games, detta rapporterar spelanalytikern Daniel Ahmad. Investeringen landar på cirka 250 miljoner dollar vilket motsvarar ynka 1,4 procent av Epic Games. Denna aktion fastställer en redan god relation mellan de båda storföretagen och kan säkerligen leda till framtida samarbeten.

Så här kommer spellådorna för Playstation 5 se ut
Specifikationer och diagram i all ära, men ibland behövs det inte mer än ett nytt omslag för att spelentusiaster världen över ska peppra på ”gilla”-knappen. Ifall du gått och funderat på hur spellådorna till det kommande Playstation 5 kommer se ut behöver du inte klura längre. Tillsammans med det läckra omslaget till Spider-Man Miles Morales valde nämligen Sony att avslöja sin nya design, som du ser här nedan.

Spiders nya spel innehåller Marie Antoinette och mördarrobotar
Ett spel som simmat runt under radarn den här veckan har varit Steelrising, nästa spel från Greedfall-studion Spiders. I Steelrising spelar du som Marie Antoinettes mekaniska följeslagare vars uppdrag blivit att ta dig an ett gäng fientliga robotar. Jag är visserligen ingen historiker, men jag misstänker att Spiders tagit sig vissa kreativa friheter här. Ni hittar premiärtrailern för spelet här nedan.

Äntligen vet vi när vi får se mer från Xbox Series X
Det har varit relativt tyst från Microsoft i sommar, men nu är det inte långt kvar tills vi får se mer från den kommande konsolen. Den 23 juli är det nämligen dags för vad som fått namnet ”Xbox Games Showcase”, och vi kan nog gissa oss till vad som kommer ligga i fokus. Den främsta lågoddsaren är givetvis mer information och spelklipp från Halo Infinite, men vi kan säkerligen räkna med fler spännande avslöjanden från de olika delarna av Xbox Game Studios. När solen börjar gå den 23 juli vet vi mer.

Death Stranding – 14 juli
Sam Porter Bridget har skaffat Windows. Släpps nu till PC.

Rocket Arena – 14 juli
Explosiv raketaction i sin renaste form. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Story of Seasons: Friends of Mineral Town – 14 juli
Rusta upp den gamla gården i denna ambitiösa Game Boy-remake. Släpps till Nintendo Switch och PC.

Ghost of Tsushima – 17 juli
Gå din egen väg. Släpps till Playstation 4.

Death Come True – 17 juli
Vad gör du när du vaknar upp och inser att du är en seriemördare? Släpps till PC.

Paper Mario: The Origami King – 17 juli
Dags att veckla ut den gamla rörmokaren på nytt. Släpps till Nintendo Switch.

Veckans motion capture
Hur spelar du in rörelser till ett monster som består av flera sammanflätade monster? Frågar vi de som ansvarar för animationen vid Naughty Dog får vi ett ganska intressant svar då de valde att bokstavligen sätta ihop tre separata skådespelare för att gestalta det enorma spektaklet. Vi får hoppas att de åtminstone hade god balans.

Veckans mashup
Jag kommer ihåg första gången jag såg bilder från mardrömsbränslet som var den icke tecknade filmen om Mario och hans kära broder. Nedanstående gestaltning ligger nästan på samma nivå, så skrolla på egen risk.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!