Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Spelmekanisk djupdykning i ny utvecklardagbok för The Last of Us Part II
Ett av årets mest efterlängtade spelsläpp närmar sig med stormsteg och i en ny video från spelet får vi lära känna huvudkaraktären Ellie ur ett mer spelmekaniskt perspektiv. Tillsammans med intressanta kommentarer från bland andra Neil Druckmann kan vi se hur andra delen i The Last of Us-serien blir betydlig mer mobil än sin föregångare. Dessutom får vi en inblick i hur saker som tillverkning av prylar och karaktärsprogression kommer fungera. Du hittar klippet i sin helhet nedan.

The Last of Us Part II får skräddarsytt konsolpaket
Vi fortsätter på samma spår där vi kan meddela att de som planerade att köpa ett Playstation 4 lagom till lanseringen av The Last of Us Part II har ett gyllene läge framför sig. Det är nämligen så att spelet kommer få sällskap av en skräddarsydd Pro-version av konsolen när det släpps den 19 juni. I paketet ingår en mörkgrå konsol med Ellies signifikativa tatuering över höljet, en matchande handkontroll samt ett exemplar av spelet. Dessutom kommer den som vill kunna införskaffa ett par hörlurar samt en extern hårddisk i liknande design. Detta rapporterar Playstation-bloggen.

Årets Call of Duty verkar bege sig till kalla kriget
Vi börjar närma oss den tiden på året då höstens upplaga av Call of Duty-serien brukar läcka ut, och även om det blir allt varmare ute verkar årets del i spelserien bli aningen kallare. Enligt den etablerade rykteskällan Okami (som också backas upp av Eurogamers egen källa) är det Black Ops och det kalla kriget som står på menyn. Exakt vad detta kommer innebära är lite oklart eftersom konflikten varade i mer än 40 år och aldrig blossade upp i fullskaligt krig, men det ska sannerligen bli intressant att se vad Treyarch hittar på.

https://twitter.com/Okami13_/status/1262774644903424000?s=20

Sega och SNK tar täten i E3-liknande presskonferens i juni
E3-substituten haglar tätt ju närmare mässans forna tidsfönster vi kommer. Min spontana känsla är att fler företag än tidigare visar upp nya grejer nu när den stora samlingspunkten har försvunnit vilket leder till betydligt mer flexibilitet. Hur som helst så kunde vi i veckan läsa om New Game+ Expo, en kommande föreställning där bland andra Sega och SNK ska visa upp det senaste från respektive företag. Några andra aktörer som väntas dyka upp är WayForward (Shantae-serien), KOEI TECMO America och Arc System Works America. Föreställningen äger rum den 23 juni och väntas hålla på i närmare fem timmar. Detta skriver Eurogamer.

Populära Valorant får lanseringsdatum
Riot Games egna Counter Strike-dödare Valorant har florerat friskt på sociala medier under den senaste tiden. Mycket på grund av spelets tillfälliga sällsynthet då bara några särskilt utvalda fått tillgång till titeln. Men denna sällsynthet är snart ett minne blott då spelet nu fått sig ett ordentligt lanseringsdatum. Spelets stängda beta kommer avslutas redan nästa vecka för att sedan återvända som spelets kostnadsfria fullversion den 2 juni. Detta rapporterar Eurogamer.


Minecraft Dungeons – 26 maj
Dags att plundra pixliga fängelsehålor. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Star Wars Episode I: Racer – 26 maj
It’s working… igen. Släpps till Playstation 4 och Nintendo Switch.

Wildfire – 26 maj
Smygspelet där allt brinner. Släpps till PC.

Atomicrops – 28 maj
En actionfylld bondgårdssimulator. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Shantae and the Seven Sirens – 28 maj
Det femte äventyret med den färgglada hjälten. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Adam’s Venture: Origins – 29 maj
Axla rollen som utforskare i det glada men mystiska 20-talet. Släpps nu till Nintendo Switch.

Bioshock: The Collection – 29 maj
Äventyra under ytan eller ovan molnen var du än är. Släpps nu till Nintendo Switch.

Borderlands: Legendary Collection – 29 maj
Den färgsprakande actionserien letar sig bort till en ny plattform. Släpps nu till Nintendo Switch.

XCOM 2 Collection – 29 maj
Den taktiska alienjakten blir mobil. Släpps nu till Nintendo Switch.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition – 29 maj
Det omtyckta Wii-spelet får remake-behandling. Släpps till Nintendo Switch.


Veckans Mattrick
I veckan så fick jag upp ett sådant där Facebook-minne från 2013 där jag satt och räknade timmarna till när vi skulle få en första titt på nästa Xbox. Och även om Xbox One är en strålande konsol när vi nu närmar oss slutet på generationen kunde den verkligen ha fått en bättre start. Eller vad säger du, Don?

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!