Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

A Plague Tale: Requiem får efterlängtat lanseringsdatum och släpps i oktober
Så sent som för ett par veckor sedan satt jag och funderade kring hur A Plague Tale: Requiem, det andra spelet i A Plague Tale-serien fortfarande inte fått något lanseringsdatum när det likväl påstods släppas under 2022. Nu behöver jag dock inte klura längre då Requiem fått ett lanseringsdatum i form av 18 oktober. Spelet utspelar sig kort efter sin föregångare och även denna gången får vi hänga med syskonen Alicia och Hugo på alla möjligen hårresande äventyr. Som ett härligt ackompanjemang till spelets lanseringsdatum fick vi även en rykande färsk (och hela 12 minuter lång) gameplay-titt på A Plague Tale: Requiem. Spelet släpps till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC samt i molnform till Nintendo Switch. Dessutom kommer Requiem ingå i Xbox Game Pass direkt vid lansering. Gameplay-videon är dock åldersbegränsad, så plocka fram legitimationen och klicka dig vidare via länken nedan.

Far Cry 5 och FIFA 22 är affischnamnen bland månadens Game Pass-tillskott
Game Pass-biblioteket skiftar nästan lika mycket som de flygande trapporna på Hogwarts och nu har det blivit dags att kika på några iögonfallande nyförvärv för juni månad. En tungviktare är definitivt FIFA 22 som hoppat in i Game Pass Ultimate via EA Play för konsol och PC, det spelet är tillgängligt redan nu. Vad som mer är redo att laddas hem direkt är Shadowrun Trilogy (moln och konsol), Total War: Three Kingdoms (endast PC) och Naraka: Bladepoint (moln, konsol och PC). När juni sedan passerat letar även det utomordentliga Far Cry 5 (moln, konsol och PC) sig in i biblioteket, närmare bestämt den 1 juli.

För att dessa nyheter ska få plats måste tyvärr ett gäng spel också lämna tjänsten. Den 30 juni är det därför tyvärr dags att säga farväl till FIFA 20Jurassic Park Evolution, Last Stop och MotoGP 20. Detta via Xbox Wire.

XGP June Hero image

Nyversioner av Tony Hawk’s Pro Skater 3 och 4 var planerade, tills utvecklaren slogs samman med Blizzard
Efter de kritikerrosade nyversionerna av de två första spelen i Tony Hawk’s Pro Skater-serien var det många som bara väntade på att även tredje och fjärde spelet i serien skulle gå samma behandling till mötes. I veckan kunde vi läsa om att det var just det som var påväg att hända, åtminstone innan utvecklarna Vicarious Visions absorberades in i Blizzards maskineri och fick det inte så kreativa namnet Blizzard Albany. Källan? Tony Hawk själv. Den världskända skateboard-virtuosen gästande nämligen en stream av Twitch-användaren andyTHPS och bekräftade där hur nära det faktiskt var att Tony Hawk’s Pro Skater 3+4 blev verklighet. Hawk avslöjade även att Activision tog emot förslag från andra utvecklare vad de skulle vilja göra med serien men att de inte gillade några av idéerna som kom in, sen var det över. Blizzard Albany, tidigare kallat Vicarious Visions, agerar nu som en support-studio för Diablo-serien och andra Blizzard-spel vid behov.

LÄS RECENSIONEN: Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Total War-studions nya projekt har avslöjats under namnet Hyenas
Creative Assembly, studion som mest gjort sig känd för Total War-serien men även det omtyckta Alien: Isolation, har officiellt avtäckt sitt kommande projekt. Spelet går under namnet Hyenas och beskrivs som en ny ”multiplayer sci-fi FPS” där du slår följe med dina kompanjoner för att stjäla ovärderliga popkulturella föremål från Mars-miljarader och konkurrerande gäng. Spelet släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC. Exakt när Hyenas väntas släppas är för tillfället oklart, däremot kan du anmäla dig för spelets alfatest via den officiella hemsidan. Dessutom har spelet fått sig en premiärtrailer som du givetvis ser här nedan.

En färsk titt på Xenoblade Chronicles 3 i veckans Nintendo Direct
Vi är bara en dryg månad från lanseringen av Xenoblade Chronicles 3 och för er som tycker väntan känns olidlig bjöd Nintendo in till en 25 minuter lång genomgång av spelet under veckan som gått. Bland annat fick veta att spelet kommer få ett så kallat Expansion Pass där hjälpsamma föremål, nya outfits, uppdrag, karaktärer och även nya berättelser kommer ingå. Passet kommer kosta cirka 300 kronor utöver priset för själva spelet. Du hittar hela Direct-programmet här nedan. Xenoblade Chronicles 3 släpps till Nintendo Switch den 29 juli.

Veckans karbonkopia
Visserligen är Playstation 5 fortfarande klurig att få tag på, och visserligen har jag full förståelse för att många desperata Playstation-spelare klickar illa kvickt när PS5-doftande länkar dyker upp. Möjligen kanske det handlar om en farmor med hjärtat på rätta stället som skrollat igenom Wish-appen. Eller så är nedanstående inlägg helt påhittat, men det låter ju jättemycket tråkigare.

Veckans undanflykt
Ni kommer säkert ihåg hur stjärnorna bakom Fall Guys sociala medier briljerade i samband med spelets initiala lansering och de efterföljande överhettade servrarna. Nu när spelet precis släppts i sin nya ”Free For All”-form har ett helt gäng nya spelare strömmat in från alla möjliga plattformar, vilket såklart ökade belastningen på de stackars servrarna ånyo. Dock har jag ändå svårt att bli allt för upprörd om jag intalar mig själv att nedanstående berättelse faktiskt inträffat.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.