1 minuter lästid

Jag ägde faktiskt Pikmin 3 på Wii U men spelade det främst bara i sällskap med mina spelföreningsvänner i Malmö. Jag spelade bara det tillsammans med andra och det ledde till att jag aldrig kom särskilt långt in i det. Jag vet inte varför jag släppte taget men det berodde inte på att jag blev uttråkad eller tröttnade, så mycket vet jag, för jag älskar verkligen Pikmin-formulan. Jag tror snarare att det var på grund av att andra saker lockade mer, att jag blev distraherad eller att livet var extra stressigt den perioden. sju till åtta år är en lång tid att försöka minnas tillbaka till.

Då är det tur att Nintendo denna vecka ger mig en ny chans. Den här veckan nylanseras nämligen Pikmin 3 med tilläggstiteln Deluxe. Originalspelet var redan dunderbra men i Pikmin 3 Deluxe har man klämt in DLC, ny funktionalitet och en rad med s.k. quality of life-förbättringar. 

Den största och viktigaste ändringen enligt mig är införandet av co-op. Eller det är en sanning med modifikation. Det fanns faktiskt ett co-op-läge i Pikmin 3 men det var högst begränsat. Mission hette dom och bestod av tre speltyper som man kunde spela med andra via lokal split-screen: “Collect Treasure!,” “Battle Enemies!,” och “Defeat Bosses!.”

Det betyder att Pikmin 3 redan för sju år sen hade split screen men att det var begränsat till särskilda uppdrag och spellägen, och det kunde enbart spelas med Wii-kontrollerna till skillnad från huvudspelet som tillämpade Wii U-kontrollplattan med sin skärmpanel. I Pikmin 3 Deluxe har Nintendo lyckats komma runt vissa begränsningar som följer med co-op med delad skärm, varav den viktigaste är att kunna uppleva hela huvudäventyret tillsammans med en vän. Att kunna spela huvudkampanjer med andra är en ruskigt stark motiverande faktor för mig och det är det huvudsakliga skälet att jag kommer införskaffa nyutgåvan. Jag vill nämligen spela Pikmin 3 med min sambo. Vi har redan sen en snart månad tillbaka testat demon som gav ett smakprov av co-op-upplevelsen och eftersom det gav blodad tand är vi är redo att dyka djupare ner i äventyret i november.

Visst, vi får jobba lite på vår kommunikation, fördela resurser och uppgifter mer effektivt för att minimera onödigt gnabb men när vi väl är runt det ser jag verkligen fram emot att få fortsätta utforska PNF-404 tillsammans med henne och äntligen avsluta det jag påbörjade för länge sen i 2013.