Under gårdagen kunde vi läsa att Electronic Arts officiellt blir av med det påkostade FIFA-namnet. Rättigheterna att använda namnet i sina fotbollsspel har kostat utgivaren hela 150 miljoner dollar om året, och nu när fotbollsförbundet ville trissa upp den kostnaden rejält var det helt enkelt dags för en förändring. Årets FIFA 23 kommer lanseras som vanligt men året därefter kommer spelserien gå under namnet EA Sports FC samtidigt som Internationella Fotbollsförbundet försöker sälja in sina fyra bokstäver till någon annan speljätte med alldeles för mycket pengar över.

Vi kan väl få det ur vägen på en gång: EA Sports FC är ett fruktansvärt namn som ingen alls kommer använda för att prata om EA:s kommande fotbollsspel. I folkmun kommer de troligtvis fortsätta heta FIFA snarare än ”vill du lira lite FC?”. Det är också av just den anledningen jag funderar kring om någon faktiskt kommer söka upp FIFA 24 i Playstation Store om drygt ett år och råka köpa ett icke EA Sports-FIFA av misstag. Förbundet har ju ändå själva fastställt att det minsann är i FIFA-namnet som spelens storhet sitter i och att spelet med det namnet kommer förbli det bästa. Ett sånt tankesätt berättar för mig att de kommer göra sitt yttersta för att stjäla så många kunder som möjligt från EA, varesig de stackars kunderna är medvetna om det eller ej.

Nu sitter jag inte och menar att FIFA-seriens nya utvecklare kommer utmanövrera EA Sports rent speltekniskt, men ni vet ju själva vad ett läckert yttre och några snygga skärmbilder kan göra. Ni som läser detta kommer såklart ha tillräckligt bra koll för att inte köpa fel, ni har ju precis läst mängder med nyheter om namnbytet. Jag tänker snarare på morföräldrar som ser FIFA på sina barnbarns önskelistor, jag tänker på fotbollsspelarna på gymnasiet som spenderar hela månadspengen på nya FIFA utan att läsa så värst mycket nyheter innan, jag tänker på vanliga människor vars enda årliga spelinköp är nya FIFA och sen var det bra så. Hur många kommer egentligen köpa fel FIFA?