Vet ni vad som är den största och mest förekommande hotet under en lyckad spelsession? Är det att småsyskonen eller hunden snubblar som över ström- eller handkontrollsladden? Är det ett nätverksglapp? Är det möjligtvis något värre? Nej, det är snarare tvärtom. Det är så enkelt och vanligt förekommande att det nästan är löjligt. 

För mig och många andra sker det något mystiskt med oss när våra händer är upptagna. Vi kan bära tunga föremål eller spela. Den gyllene regeln är att om våra händer är upptagna och gör något viktigt kommer plötsligt kroppen protestera genom att signalera till hjärnan att det plötsligt kliar på nacken, huvudet eller annan ansiktsregion. Ju längre bort händerna måste från det de gör desto desto “bättre” enligt kroppen.

Känner ni igen det? Utsätter kroppen er mot klåda också när ni utför något viktigt i till exempel spelsammanhang? Om vår kropp kan framställa irritationen under extremt viktiga och pressade situationer så som en bosstrid desto mer tillfredsställd blir den. Jag kan knappt sitta och skriva detta utan att det kliar i huvudet.

Klådan

…..

Vet ni vad? Jag kliade mig precis! Det beror antingen på att jag börjat tänka för mycket på det, att jag har fått en släng av hypokondri eller för att jag sysslar med något viktigt som jag vill få färdigt så snabbt som möjligt. Jag sitter nämligen i skrivande stund på tåget och då har jag 20 minuter på mig att skriva så mycket som möjligt innan jag måste avbryta. Kroppen vet detta och gör sitt yttersta för att skrapa av värdefulla sekunder av min tid så jag inte får mina saker gjorda.

Klådan

I grund och botten är det egentligen upp till mig om jag vill klia mig, men ni vet hur det känns. Att inte klia sig kan bli ett rent helvete. En fix idé. Det är inte alls ovanligt att jag slänger upp handen snabbt för att klia mig då och då. Senast jgångerna jag gjorde det som jag kan minnas var när jag besteg kolossalt maskineri i Mechstermination Force. Där gäller det att hålla i för kung och fosterland och självklart gör kroppen sitt yttersta för att utsöndrat sitt förbannade kli-serum.

Det är illa när sånt här sker i livshotande spelsituationer. Man behöver bita ihop för att inte låta fingrarna lämna kontrollen. Jag har fortsatt köra racingspel trots att kroppen bönat och bett att bli kliad, så jag till slut kör med en hand. Varför inte bara pausa spelet? Vem har tid? Och ibland är man bara dum och orimlig.

Jag minns hur Nintendos Wii gjorde företeelsen lite märklig då kontrollen är styckad i två delar. Det såg rätt underligt ut när man under en Twilight Princess-session plötsligt kommer på sig själv att ha kontrollen uppe vid ansiktet bara för handen ville klia lite. Det har till och med hänt att Wii-kontrollen fått addera klidon bakom örat på mig och jag är glad att ingen kommit in i rummet och sett det för det skulle troligtvis sett skumt ut, fast nu skriver jag om det här så nu är det ute i det öppna oavsett. Oh well.

Hur ligger det till? Är jag ensam eller delar jag denna anatomiska omständighet med fler? Hur kommer det sig att kroppen vet när jag inte vill bli störd? Nervositet kanske? Ett intressant fenomen är det hur som helst…

….

Men va fan?! Jag gjorde det igen!