I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Visst lät Death Stranding som en god idé på papperet. Att i få strosa runt och leverera paket i ett ödelagt landskap lät väldigt trevligt i teorin, men i praktiken var det svårt att på riktigt slappna av när jag samtidigt behövde hålla utkik efter diverse utomjordiska hot under mina rundor. Om det ändå fanns ett spel där jag fick leverera mina brev och paket i lugn och ro samtidigt som solen sakta glider ner över den vackra sjöutsikten i en udda men likväl väldigt gemytlig småstad.

Lake 1.png

Ungefärlig speltid: 6,5 timmar.

Lake kliver jag in i rollen som Meredith Weiss, en företagsam datortekniker som återvänt till sitt barndomshem för att hjälpa sin pappa i form av ett kort vikariat som stadens brevbärare. Det visar sig snart att den lilla sjöstaden huserar alla möjliga färgstarka karaktärer som inte alltid nöjer sig med att bara få sin post levererad. Vänta dig dock inte några chockerande vändningar eller hårresande mysterium, Lake är till för oss som bara vill ha en fin och mysig spelupplevelse. Det är en fröjd att starta varje morgon med att se över dagens leveranser, planera en effektiv rutt runt den vackra sjön och sedan ge sig iväg med den behagliga lokalradion som ljudkuliss. Spelet stoltserar dessutom med ett litet gäng specialskrivna låtar som passar in perfekt i det vackra landskapet.

Lake är visserligen ett relativt linjärt spel på det sättet att dagarna oftast följer samma mönster. Jag ser över dagens leveranser, delar ut mina paket, lämnar tillbaka postbilen och spenderar kvällarna i mitt gamla föräldrahem för att sedan upprepa processen nästa dag. Det är enkelt, det är förutsägbart och det bidrar verkligen till den avkopplande stämningen. Samtidigt uppmuntrar Lake mig att avvika från rutten med jämna mellanrum för att prata med lokalbefolkningen, höra om deras problem och se vad jag kan göra för att hjälpa dem. Hur jag beter mig när jag interagerar med invånarna påverkar dessutom hur stadens många berättelser utspelar sig. Det hela blir en härlig blandning mellan den trygga vardagen och de avvikande berättelserna som pyntar den.

Många pratar om att de använder spel som ett sätt att varva ner och slappna av. Personligen vet jag inte riktigt om det är så jag använder spel. Jag vill helst vara pigg och alert när jag ska spela, vilket också är den största anledningen till att jag älskar att spela på morgonen. När det däremot gäller Lake har jag nog aldrig känt mig så avslappnad av en spelupplevelse samtidigt som jag inte ville missa lokalbefolkningens många historier. Här kunde jag utan problem sjunka ner i soffan på kvällarna och hänga med Meredith på hennes senaste postrunda, något jag givetvis rekommenderar att du också gör.


Lake finns att spela på Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC.