1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Ännu ett spel med tidsmanipulation i fokus? Dessa spel slutar verkligen aldrig att vare sig locka in eller imponera på mig. Jag tror att detta också kan vara det första jag har spelat som dessutom är en förstapersonsskjutare.

Ungefärlig speltid: 1,5 timmar.

I Superhot står tiden helt stilla när spelaren står stilla. Eller nästan helt stilla i alla fall. Såvida du inte rör på dig går tiden åtminstone ofantligt långsamt. Men så fort du göra minsta rörelse – går, vänder dig om eller bara ser dig omkring – snabbas tiden upp. Personer, föremål och projektiler börjar röra sig i takt med dig själv, och detta kan du använda till din fördel.

Poängen är att du ska utnyttja den här mekaniken för att tillintetgöra röda polygon-människor, här kallat red guys, innan de tillintetgör mig. Till din hjälp finns diverse skjutvapen, svärd och kastbara föremål. Du kan skjuta, kasta och slå samt väja för kulor, flygande objekt eller fordon. Gör vad du måste för att vara den som står sist kvar i slutet.

Eftersom tidsmanipulation är den huvudsakliga spelmekaniken får du såklart oändligt med försök. Och du kommer att behöva dem. För väldigt ofta kommer där finnas något du har förbisett eller missberäknat. När tiden är på ens sida är det konstigt nog väldigt lätt att börja skynda sig, att bli slarvig. Utnyttja din förmåga till din fördel och försök att inte vara för snabb. Du har alla möjligheter i världen att lyckas!

Men vad döljer sig bortanför den här enkla premissen. Finns det en story där under? Vem eller vad är det egentligen som ligger bakom det här till synes lättsamma spelet? Se upp så att du inte fastnar i programmet, eller helt enkelt inte kan sluta spela.


Superhot finns att spela på Steam, Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.