Maneater är ett action-RPG i tredjeperson(haj)perspektiv med massor av blod och humor. Du börjar som en liten tjurhajsbebis vars mamma precis blivit brutalt slaktad av den biffige Scaly Pete, som är din antagonist genom hela spelet. Scaly Pete är en muskulös och hjärtlös fiskare som efter att du råkat äta upp hans hand, gör allt för att ha ihjäl dig på mer eller mindre lagliga sätt.

Tjurhajen är en av de aggressivaste hajsorterna som finns vattnen längs med kustområden, och det blir vi verkligen varse om i Maneater. Allt som rör sig ska ätas, vilket inkluderar fiskar, sköldpaddor och såklart människor, många människor. Allt detta för att samla på sig resurser för att kunna utvecklas till en ännu styggare och större varelse. När du går upp i nivå har du möjlighet att utveckla flera galna mutationer som kan vara bra att ha när du är en hämndlysten haj på jakt efter din nemesis Scaly Pete. Att levla går i början trögt, men ge inte upp, efter en viss nivå sköljer XP över dig snabbt som tusan, och då blir din lilla haj snabbt tuffare och större.

Maneater

Du börjar i Fatwick Bayou, ett grönt och något slemmigt träskområde, för att sedan simma igenom olika delar längs med kusten och sedan ut i golfen. Alla områden på kartan är unika för just sitt geografiska område. Fatwick Bayou är som sagt ett träsk inåt land med grunda vatten, medan golfen är ett stort och djupt hav, och där emellan hittar vi tropiska kuststräckor och festliga hamnar. Fiskar och växtlighet skiftar beroendes på miljö. Som den hobbydykare jag är blir jag hjärtlig glad över att se att utvecklarna har lagt stor möda på att få med olika sorters undervattensbiotoper, och inte bara kört på en steril mall med standard havsväxter och fiskar genom hela spelet.

Maneater går inte bara ut på att bli större och tuffare för att lyckas ha ihjäl Scaly Pete. Du har även en del sidouppdrag, och de delar samma natur i varje område du kommer till. Hitta samt ät upp alla registreringsskyltar till bilar som ligger och rostar i havet (Och i vissa fall på land), och leta reda på alla småskojiga sevärdheter som är utspridda lite här och var. Dessa små landmärken har verkligen gjorts med glimten i ögat. På ett ställe kanske du hittar ett altare tillägnat Cthulu, och på en annan plats annat hittar du ett störtat ufo. Även om detta bara är frivilliga sidouppdrag rekommenderar jag att man försöker göra dem, för de ger en hel del extra speltid till spelet, som annars tyvärr blir lite kort. För den som lätt blir uttråkad kan dessa uppdrag lätt bidra till att saker känns repetitivt.

Maneater

När du simmar runt i haven hörs ibland en peppigt härlig berättarröst som levererar knasiga fakta och bra-att-veta saker om vad som händer och sker i spelet. Den enda musik som egentligen hörs är något som påminner om de första tonerna i Hajen-temat, ni vet, DUH-DUUH. Sen är det mest undervattensljud, bubbel, avlägsna båtmotorer och människoskrik. För mig som spenderat många timmar under ytan i verkliga livet känns detta bekant och realistiskt (förutom skriken då), och det visar på att utvecklarna har vart noga med att få oss att känna det som att vi faktiskt befinner oss under vattenytan. Varje liten detalj ger intrycket av att vara genomtänkt och välarbetad. Ett helt spel utan buggar och dumheter är sällsynt nu för tiden. Det är verkligen uppfriskande.

Maneater

För den som sitter inne med lite aggressioner eller bara är lite sur rekommenderar jag att testa Maneater. Att lemlästa och äta upp stackars oskyldiga simmare känns på något sätt befriande. På det stora hela är Maneater verkligen ett spel som ligger rätt i tiden. Många av oss spenderar mer tid hemma än vanligt, och då kan det vara väldigt skönt att få ut sina frustrationer på något sätt. När din haj har blivit fullvuxen kan du kasta dig över båtar och prisjägare enbart för att skrämmas och höra dem skrika i panik. Då är det lätt att komma på sig själv att sitta och småfnissa åt de patetiska människorna som tror att de kan besegra den onda och obarmhärtiga varelse du har designat.

DU HITTAR MER TOKIGHETER I: Saints Row: The Third Remastered

Jag har inte haft så här roligt i ett spel på väldig, väldigt länge. Att lägga ifrån sig kontrollen har varit svårt, jag kan bara inte sluta spela. Jag hoppas innerligt att utvecklarna bestämmer sig för att släppa lite härligt, blodigt DLC inom kort. Maneater är för mig helt klart årets hittills mest underhållande spel. Det är knasigt och välgjort och det flyter på hur lätt som helst. Jag upplevde aldrig att jag varken fastnade i grafiken eller fick problem under spelets gång. Det är lätt att lära sig, och man blir snabbt en fena på att äta människor. Den enda lite kluriga uppgiften var att lyckas med en del sidouppdrag, men det är bara att hugga tag i uppgiften du har framför dig. Jag kan även tänka mig att Maneater är ett alldeles utmärkt spel att strömma på Twitch eller liknande, då det har ett härligt underhållningsvärde. Så oavsett om du är en blodtörstande haj eller åskådare är Maneater värt din tid.