I dag skall vi kika närmre på det klassiska pianoverket Clair de lune av kompositören Claude Debussy. Det är ett musikverk som vi hört både en och annan gång i film och spel.

När du stryker runt i Shinji Mikamis skräckspel The Evil Within från 2014 finns det få saker som får en att dra en lättnads suck som när man hör en sprucken variant av Clair de lune spelas från en lika sprucken spegel. Melodin signalerar att man kan teleportera sig till sin fristad, spara sina framsteg och därmed vara i säkerhet.

Det är inte första gången Mikami valt att låta ett klassiskt stycke spela i sina spel. Redan i Resident Evil (1995) använder Jill Valentine sin pianoförmåga för att spela Beethovens månskenssonat för att öppna upp ett hemligt rum i herrgården.

MER AV SAMMA VARA: Omedvetet klassiskt: Gran Turismo 5 – Prokofjevs pianosonat nr. 7

Mikamis utvecklingsgrupp var dock inte de enda inom Zenimax som valde att lägga denna låt i sitt spel. Bara några få år senare, i 2018, släpptes DLC-expansionen Mooncrash till Arcane Studios Prey som varit en hit året innan. Mooncrash utspelar sig som namnet antyder på månen och då passar såklart detta klassiska stycke som handen i handsken. Fast Ben Crossbone valde i det här fallet att bygga om låten en aning.

Eftersom Clair de lune har en ganska melankolisk ton passade även Sony Computer Entertainment Japan på att använda den som bas i sitt äventyrsspel Rain (2013) där de lade till text av skriven av Yugo Kanno och lät sången framföras av Connie Talbot, då under sångtiteln “A Tale Only the Rain Knows” vilket är spelets huvudtema. SCE har även använt Clair de lune i sin Gran Turismo-serie och när vi ändå är inne på bilspel kan det nämnas att på radiokanalen Timeless FM i Forza Horizon 4 kan man höra detta med all rätt tidlösa stycke.

Originalet är komponerat av den franska kompositören Claude Debussy som föddes 1862 i Saint-Germain-en-Laye. Hans stil har beskrivits som impressionistisk och agerade som brygga mellan senromantikens musik och modern 1900-talsmusik. Debussy var redan som tioåring elev på musikkonservatoriumet i Paris där han studerade med bl.a. Ernest Guiraud och César Franck i hela elva år. När han sen gjorde en resa till Moskva kom han i kontakt med den s.k. ungryska skolan, en stil som skulle bli en stor influens för honom.

Låten vi talar om i dag, Clair de lune, är skriven 1882, vilket gör det till ett av Debussys tidigare verk. Han var aktiv som kompositör fram till 1913 eftersom han blivit diagnoserad med cancer, något som försvårade arbetet för honom. Under sin sista tid arbetade han med orkesterverket “Images”, men sjukdomen gjorde att arbetet gick mycket långsamt. Av sex planerade kammarmusikverk hann han bara färdigställa tre. Debussy avled 1918 i Paris till följd av sin cancer.

MER KLASSISKT: Omedvetet klassiskt: Night on Bald Mountain

En god vän påminde mig även om att Malmö-studion i vår egen stad inleder sitt spel med en stillsamt remixad variant av månhyllningen. För att komma från ett spel som har betydligt mer elektroniska och poppiga tongångar så kan det ses som en lite märklig match men smart tajming, ton och Queen Latifah kan göra mycket för ett helhetsintryck.

https://youtu.be/5ODCSwRkgrM?t=63

Clair de lune kan vi även finna i en rad filmer, varav de mest kända torde vara Tom Hanks öde ö-äventyr Castaway (2000), The Game (1997), Flashdance 1983) samt Kevin Smith-rullen Tusk (2014). För mig personligen kommer låten alltid vara associerad med Oceans Eleven (2001) när Danny, Rusty, Reuben, Saul, Linus och alla andra som precis genomfört sin kupp samlas framför casinot Bellagios fontän. Det är en riktigt ståtlig och trankil scen även om Las Vegas ljus och neon skymmer månen som musiken viskar om i natten.