Det är nu ett drygt år sen jag fick hem min Steam Deck, konsolen som under 2022 gav mig mest speltimmar vid sidan av min Xbox Series S. Det som förvånar mig mest är dock hur den ständigt ligger i mitt knä tillsammans med mig i sängen. Ute i vardagsrummet dinglar en ensam HDMI till USB-C-kabel och väntar otåligt på att få uppmärksamhet men det har oväntat nog knappt skett. Jag köpte den sladden väldigt kort efter jag fått hem min Deck för jag var helt övertygad om att jag primärt skulle använda Steam-enheten som min Switch, alltså 90 procent kopplad till TV:n. 

Steam Deck köpte jag primärt för att få åtkomst till indiespel som kunde dröja år innan de nådde konsol eller som kanske rentav uteblev helt på Sonys, Microsofts och Nintendos plattformar. Det var därför den hade ett stort värde för mig. Som Mac-brukare kan jag absolut spela saker på Steam men ibland dyker det upp ett spel som inte har stöd för Mac och det är frustrerande. Därför köpte jag Steam Deck, för jag ville inte gå miste om bra spel helt enkelt, och det har den levt upp till då jag fått uppleva spel som Vampire Survivors, The Case of the Golden Idol, Dave the Diver, Nuclear Blaze, Lil Gator Game, Teardown och Dome Keeper, för att inte tala om mitt favoritspel i år – Pizza Tower. Steam Deck har tveklöst levt upp till målet jag hade med enheten.

Men när det kommer till att spela framför min TV missbedömde jag Steam Deck rejält. Den har nämligen fått mig att föredra att lägga mig på sängen med några robusta kuddar bakom ryggen och spela halvliggande med den i knät. Den stackars konverteringskabeln har bara använts de inledande dagarna och en gång förra sommaren när jag fick besök av ett par vänner och vi blev hooked på Vampire Survivor. Så den har ju sin användning men kommer högst sannolikt ersättas av den officiella Steam Deck Dock som kan både låta mig spela och ladda enheten samtidigt, men när vi äntrar hösten 2023 finns det fortfarande ingen Steam Deck Dock under min tv.

Så varför denna beteendeförändring? Varför föredrar jag plötsligt att använda min portabla konsol på ett portabelt sätt? Vad har ändrats? Jo, det som ändrats är att Steam Deck är bekväm att hålla i. Att hålla i en Steam Deck känns som att hålla i en förfinad Wii U-kontroll. Jag har ett schyst grepp och händerna ligger försjunkna in i fördjupningarna. De får vila och ges utrymme att vara lagom öppna.

Detsamma kan inte sägas om 20 år av Nintendo-ledd handtortyr. Här har vi den sanna källan till varför jag inte är ett fan av portabla spelkonsoler. Nintendo gör oergonomiska mardrömmar till spelenheter. De har fantastiska spel och det är det som lockar mig men enheterna är platta, fyrkantiga, tunna och extremt obekväma att hålla i längre sessioner, i alla fall i mina händer, och då anser jag mig inte ha varken abnormt små eller stora nävar.

LÄS MER OM STEAM DECK: Steam Deck är konsolkillens port till PC-gängets skrämmande domän

Jag har klarat mig okej med Nintendo DS och 3DS om jag ska vara ärlig. De maskinerna är ganska lätta så de belastar inte händerna så mycket, men detsamma kan inte sägas om Nintendo Switch. Här blev konsolen betydligt större och tyngre för att ge plats åt skärmen. Den är som sagt väldigt tunn och det gör att jag oftast får kramp i mina händer när jag håller den längre stunder. Detta är dealbreakern för mig och det är skälet att min Switch är cementerad i sin dock medan Steam Deck fortfarande är docklös och ständigt huserar i sovrummet.

Att äga en Steam Deck har lett till en oväntad insikt och det är att jag egentligen inte direkt har något emot portabelt spelande; jag har bara varit emot obekväma, oergonomiska grepp och det är ett ställningstagande jag inte ser några större skäl att ändra på.