Playstation 5 är det potentiella namnet på Sonys nästa konsol. Den kommer att ersätta både Playstation 4 och Playstation 4 Pro och lär därmed få bra med prestanda och nya innovativa funktioner.

Men när släpps Playstation 5? Hur stark blir Sonys nästa konsol egentligen?  Och vad blir priset? Alla dessa frågor kommer vi att besvara i den här guiden som uppdateras så fort någon ny information släpps.

Playstation 5: Prestandan

Playstation 5 kommer bli bra mycket starkare än både Playstation 4 och Playstation 4 Pro, den saken är klar. Och med Microsofts nya iteration av Xbox One, kallad Xbox One X, lär Sony få jobba på med hästkrafterna.

LÄS MER: Tio år av Mass Effect

Xbox One X har nämligen bra med kraft under huven. Konsolen har en processor på 8 kärnor och beräkningskapacitet på 2.3GHz. Playstation 4 Pro har lika många kärnor, men endast 2.13GHz. Kommer vi få en processor som heter duga i Playstation 5?

Playstation 5

Playstation 5 kan komma nästa år. Bilden är en skiss och inte den äkta varan.

Där Xbox One X har grafik på 6 teraflops och Playstation 4 Pro 4.12 teraflops, kan vi nog räkna med att Sony satsar på åtminstone 8. Att släppa en konsol för nästa generation, som de facto är klenare än den starkaste denna generationen, vore ett snedsteg av Sony. Här finns dock inga rykten som styrker hur stark nästa Playstation blir, så det återstår att se.

Playstation 5: Release

Det är oklart när den släpps, men den kommer faktiskt att lanseras. Sonys VD Shawn Layden bekräftade tidigare i år att konsolen är på väg – men inte exakt när. Avslöjandet skedde i en intervju med tyska sajten Golem.de.

LÄS MER: 9Dragons, jag älskar dig

Samtidigt menar två ledande analytiker att den kommer redan nästa år, eller senast 2019. Det är bland annat Damian Thong, anställd av Macquarie Capital Securities, som sagt att Playstation 5 blir en 2018-satsning, något Wallstreet Journal rapporterade. Man ska så klart ta analytikers snack med en klackspark, men Damian Thongs ord väger tungt. Han var en av de första att förutspå både Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro, men ta ändå informationen med en stor nypa salt.

Playstation 5: Funktioner

Med Playstation 4 Pro introducerade Sony stöd för spel i 4k. Samtidigt fick både den och äldre modeller av Playstation 4 stöd för hdr – en teknik som ger bättre färger, svärta och vita partier i bilden. Därför kan vi räkna med att Playstation 5 stöder samma – och mer därtill.

Det är heller inte omöjligt att Sony tar i från tårna och introducerar 8k till Playstation 5. Tekniken är dock inte särskilt konsumentvänlig än och priset skyhögt, så Sony nöjer sig troligen med 4k.

Playstation 5

Playstation VR lär vara en del av Sonys Playstation 5-strategi

Vidare lär Sony tar alla framgångsrika funktioner, så som social medier-stöden, vidare till Playstation 5 och kanske till och med utöka dem. Att streama spel direkt på Facebook vore exempelvis inte helt fel och vi hade inte tackat nej till ett ännu bättre operativsystem.

LÄS MER: Det stora svarta hålet i Star Wars Battlefront 2

Vi räknar också med att Playstation VR fungerar ännu bättre på Playstation 5, kanske med mer finslipad hårdvara, men även det återstår att se.

Playstation 5: Bakåtkompabilitet

Då Sony bytte arkitektur när de skapade Playstation 4, blev det svårt att göra konsolen bakåtkompatibel med gamla titlar från Playstation, Playstation 2 och Playstation 3. Om Sony fortsätter med samma processortyp som i Playstation 4 i nästa Playstation, och gör den lika enkel att utveckla till, bör det inte vara särskilt svårt att emulera åtminstone Playstation 4 på konsolen. Med tanke på Microsofts satsning, där Xbox One stödjer så väl Xbox- som Xbox 360-spel, borde det ligga i Sonys intresse att göra samma sak för att hålla fansen nöjda. Med tanke på att Playstation 5 lär bli bra mycket starkare än sin föregångare Playstation 4 Pro, kan vi bara hålla tummarna.

Playstation 5: Pris

Med Playstation 3 lärde Sony sig en läxa – det går inte att släppa en alldeles för dyr konsol och räkna med omedelbar succé. Playstation 5 lär därför gå i linje med Playstation 4 och erbjuda nästa generations konsolupplevelse till ett rimligt pris. Det är omöjligt att sia om vad den faktiskt kommer att kosta, men 4500 kronor är nog ingen omöjlighet.