Förra veckan besökte jag spelkonferensen Nordic Game 2018 i Malmö. Där lyssnade jag bland annat på Angie Smets som är executive producer hos Guerrilla Games. Hon hade en föreläsning om utvecklingen av Horizon Zero Dawn, det första nya varumärket som studion tagit fram på över tio år. För bara fem år sen var Guerrilla inget annat än en Killzone-fabrik och det tröttnade även studion själv på till slut. Faktum är att nya koncept, däribland Horizon såg dagens ljus redan i 2009 men medan Horizon förfinades hann och tvingades studion göra både Killzone 3 på Playstation 3 och Killzone: Shadowfall på Playstation 4 innan det slutligen var dags att avslöja Horizon i 2015.

Majoriteten av musiken i Guerrillas spel kommer från den nederländska kompositören Joris De Man och det är han som ligger bakom musikstycket som jag skall tala om idag. Vi skall dock som ni redan sett inte lyssna på musik från Horizon utan just långköraren Killzone, mer exakt Killzone 2.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Beyond: Two Souls – The Infraworld

Det råkar vara så att en av mina gamla orkesterfavoriter är titelspåret för Killzone 2 som också skulle visa sig bli mitt favoritspel i serien. Det var när varumärket gick från ambitiöst men oansenligt till en kraft att respektera. Killzone 2 var spelet som bland annat skulle visa Playstation 3:s tekniska råstyrka och studion förmåga att hantera den. Stycket är en naturlig utveckling av “The Helghast March” och har därmed fått extranamnet “The 2nd Helghast March” men det är mer känt som “Helgan Forever”.

Jag har tydliga minnen av hur jag lät Playstation 3-menyn stå på med spelet markerat bara för att jag ville höra titelspåret om och om igen. Det är en militärisk marsch med tunga trummor och kraftfull kör som använder sig rikligt av bleckblåsinstrument för att ge låten extra drag och fyllighet med stunder av lättnad och triumf.

Det är perfekt och precis vad som behövs i ett pampigt tema som cirklar kring två faktioner i krig. Det fångar hotet från den totaliära Helghast-armen som sprider sig som en dundrande och skränig cancervulst genom solsystemet med sina ikoniskt skinande röda ögon inställda på underkastelse och död.