Varje vecka ställer vi en fråga till våra läsare som de kan besvara här, på Facebook, Twitter eller Instagram. Veckans fråga kommer i överlag fokusera sig på personliga spelupplevelser, anekdoter, komiska ideér och åsikter snarare än ”heta takes” om aktuella händelser. Vi tänkte det kunde vara ett kul sätt för er OCH oss att lära känna varandra.

Före vi går över till veckans fråga skall vi först lyssna på förra veckans svar när vi ställde frågan:

Vilken spelkaraktär är sötast?

Usami från Danganronpa är orimligt söt. Önskar att jag hade en plush med henne.
/Sebastian Boqvist Bäckman, Facebook

Isabelle är på löpbilden av en anledning. Hon är förmodligen en av de bästa designerna Nintendo skapat de senaste tio åren. Jag blir alltid varm inombord av att se på henne.
/Alexander Cederholm, Facebook

Lätt.

 

 

 

/Mika Leth, Facebook

 

Alla bakgrunds-Nopon i Xenoblade ?

 

 

 

 

 

 

/Cecilia Sahl, Facebook

 

Sötast är förstås Toadette! Svampar är alltid söta och Toadette är den sötaste svampen någonsin. Vad mer kan man begära?
/Martin Eriksson, Twitter

 

Jag summonade Carbunkle i Final Fantasy VIII fler gånger än jag borde gjort bara för att få se det SÖTA lilla ansiktet! Det ledde till en säker död vid minst ett tillfälle då han (hon?) var rätt värdelös. Googla inte hur Carbunkle såg ut i Final Fantasy VI, vi har ju det så trevligt!!


 

 

 

 

 

/Nathalie Leth, Facebook

 


/Nicolaus Camp, Twitter

IP

Upplägg för veckans fråga:

Vad är IP? Du har säkert hört ordet ofta i spelsammanhang om du läser och lyssnar mycket om spelrelaterade ämnen. IP är kort och gott ett varumärke. Intellectual Property står det för. Super Mario är ett IP eller varumärke ägt av Nintendo till exempel. Nu när du vet detta så skall vi tala om denna spelgenerations nya varumärken.

Spelbranschen blir generellt mer riskobenägen ju mer tiden går. Ju fler IP storutgivare har i fickan som de kan prångla fram i evighet desto mindre skäl ha de att producera nya. Att ta fram nya IP kostar mycket pengar och framförallt tid. Denna generation tycker jag att vi sett ganska lite nya varumärken från storutgivare men de finns där. Vissa utgivare är mer riskbenägna än andra medan somliga rentav inte har något val eftersom deras tidigare framgångsrika serier börjat gå på sparlåga. Vi kommer inte prata om indiespel här, dels för de är unga och dels för de generellt vågar ta mer risker.

Så nu när vi står vid kanten av en ny spelgeneration, en kant som förmodligen bara är 11-13 månader bort så kan det vara intressant att reflektera tillbaka på spelen som släpptes under Xbox One och Playstation 4-eran, spelen mellan 2013 och 2019. Hur många av dem använde nya fräscha ideér och universum? Och framförallt, vilka roade dig mest? Det kanske bara blev ett spel, eller så hann Ubisoft, Electronic Arts, Square Enix etc. kanske klämma fram 2-3 spel denna generationen? Därmed lyder veckans fråga:

Vilket storutgivar-IP från denna spelgeneration tycker du är bäst?

Tanken är även att vi samlar de bästa svaren i nästa veckas fråga. Chansen att bli citerad i nästa veckas artikel stiger avsevärt om man motiverar sitt svar. Det går utmärkt att svara här nedanför eller i inläggen som länkar till frågan på både Facebook och Twitter. Vi läser alla svar!