Aha! Is this our chance att få lyssna på lite Persona 4-musik? Ja, det är det!

Rollspel utspelar sig vanligtvis i fantasy- eller sci fi-miljöer, så är inte fallet med Persona-serien. Denna serie äger rum i vår vardag, fast där övernaturliga saker sker med allt från demonjagande och mystiska TV-världar. Miljön och upplägget är annorlunda och det är därmed också musiken. Väldigt lite i Persona 4 innehåller vad man skulle kunna kalla traditionell rollspelsmusik. Pampig musik är nerdragen till ett minimum, det hörs knappt några trolska toner utan istället är nästan allt ersatt med lättsam, glad och glättig pop- och rockmusik. Bra pop- och rockmusik från Japan. J-pop.

SENASTE VECKANS SPELMELODI: Veckans spelmelodi: Final Fantasy VII Remake – Midnight Rendezvous

Bara den detaljen att Persona 4 har ett ständigt återkommande stridstema med sjungen text som man inte tröttnar på vittnar om kompositören Shōji Meguros fenomenala fingertoppskänsla. Man borde tröttna men det gör man inte. Atlus-anställda Meguros musikinfluenser som innefattar jazz, funk, elektronisk musik, rock och J-pop lyser starkt och skarpt i Megami Tensei-spelens soundtrack. Persona-serien och specifikt Persona 4 är den mer lättsamma delen hittills i serien och därmed är spelets ljudmatta det också. Med det sagt skall det inte ignoreras att musiken kan bli mörkare och att berättelsen i spelet faktiskt hanterar allvarliga teman.

Låten vi skall lyssna på i dag, Shadow World, är från Playstation Vita-utgåvan av Persona 4 som erhållit undertiteln The Golden. Det är låten Persona-teamet valde till att sätta tonen för upplevelsen då den spelas upp i spelets glada introsekvens. Originalspelet på Playstation 2 hade också en lättsam introlåt, Pursuing My true Self, men den kommer inte i närheten av den tuggummismakande popsensation och radiohit som Shadow World borde bli. Munspel, kvinnosång, dovt piano, ett underbart stickparti, allt framfört med dansant glädje medan den ackompanjeras av The Goldens bjärta och lustfyllda intro.

Persona 4 har alltid varit glatt och poppigt i sin musik och Shadow World är kulmen för denna trend. Det är av detta skäl samt att spelmusik sällan innehåller pop som jag ville dela med mig av denna lyckliga melodi idag.

Shadow World – sång av Shihoko Hirata.

 

Samma låt men här i kortare form vid sidan av spelets färgsprakande intro.

 

Den här versionen är lite stökig men det är kul och kompetent improviserande.