Syberia är ett spel som präglat min tid som spelare. Jag kom först i kontakt med det tack vare min nuvarande fästmö som hade spelet på sin dator, men som hade fastnat vid ett visst pussel och kunde därför inte avancera. Det hela slutade med att vi satt tillsammans och spelade igenom Kate Walkers första äventyr, möjligen med hjälp av en och annan utskriven guide. Kort därefter satte vi även igång Syberia 2, och en dag när lugnet infaller och humöret är rätt ska vi även ta oss an det tredje spelet i serien. Världen i Syberia är så väldigt gemytlig och mysig men likväl väldigt fängslande och intressant. Och om det inte är spelets olika pussel som fångar din uppmärksamhet finns det en god chans att musiken löser det.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Diablo – Tristram

Spelmusiken i Syberia är komponerad av Dimitri Bodiansky och Nicolas Varley, två herrar som är mindre kända för egen del och säkerligen för er andra också. Musiken för spelet överlag fångar den här kontrasten mellan lugn och spänning, men detta är extra tydligt i Valadiléne som agerar tema för berättelsens första område. Användningen av så kallade dominanter i styckets harmonisering bidrar till en känsla av ovisshet och att vad som helst kan hända. Ackorden som avslutar de olika fraserna känns alltså inte särskilt hemma utan indikerar att vi är påväg mot spänning och äventyr.

Musiken är väldigt stark under hela spelet, men sättet som just Valadiléne presenteras är anledningen till varför just det stycket är huvudrollsinnehavaren den här veckan. De första tio minutrarna av spelet spenderas inne på ett gammalt hotell där du som Kate Walker samlar på dig information om staden du befinner dig i. Denna period ackompanjeras endast av spelljuden och är musikaliskt knäpptyst. Det är först när du kliver ut på stadens gator som musiken tonar in och bilden av en oviss och hemlighetsfull småstad är komplett. Detta gör styckets ingång extra kraftfull och minnesvärd.

Du kan se och höra just detta ögonblick i klippet en bit ner när det är dags att hoppa på tåget till Valadiléne.

Temat för Valadiléne.

Ögonblicken då temat rullar igång i spelet.