Det är väldigt sällsynt när klassiska stycken lyckas definiera dator- och TV-spel. Vad som också är ovanligt är när klassisk musik rentav kan bli mer berömd på grund av ett spel. Ett sådant sällsynt exempel är musiken i Tetris.

Visste ni om att Tchaikovsky inte var särskilt förtjust i sina egna Nötknäppar-kompositioner? Oavsett vad han själv ansåg om sina verk hindrade det inte Nintendo att klämma in hans “Dance of the Suger Plum Fairies” (Sockerfen på svenska) som det primära musikvalet i NES-versionen av Tetris. Att se block falla i takt med stycket harmoniserar förvånansvärt väl. Även om B-temat är mer upbeat och C-temats lugnande toner kunde föredragits är det väldigt häftigt att ett stycke från Nötknäpparen är känt för att ha använts i Tetris.

NES-versionen av A-temat är dock inget i jämförelse med Game Boy-versionen.

1989 hämtade Nintendo tillbaka en rysk folksång från det förgångna (1861) och destillerade fram en ren och avskalad version som de stoppade in i sin version av Tetris på Game Boy. Resten är, som man säger, historia.

Sen den dagen är “Korobeinki” lika synonym med TV-spel som Koji Kondos Super Mario Bros.-stycken. Det är vad vi spelare är bekanta med som “Theme A”. Låten är ursprungligen från ett före-Bolshevik-Ryssland om en gatuförsäljare som träffar en ung kvinna. Nu är den istället en hyllad låt om fallande block.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Battlefield 1942 – Main Theme

Korobeinki är speciell eftersom det är inte nog med att det är en av de mest celebrerade låtarna i spelhistorien utan för att musiken i sig själv definierar spelet. Vi har hört den i techno- och dupstep-remixer och otaliga andra tolkningar genom åren som passerat. Den ryska folksången är permanent fastgrodd i våra hjärnor eftersom den kommer från en av världens mest älskade spelklassiker. Det är också ett av de enda klassiska stycken som är skrivet under en tid före TV-spel existerade men samtidigt är helt och hållet är associerat med spelmusik. Det gör Tetris kända “Theme A” väldigt unikt i förhållande till annan klassisk musik i spel.

Den superklassiska melodin från Tetris på Game Boy.

En av många sätt som den ursprungliga folksången Korobeinki kan låta.

Vad sägs om skön ragtime-version med piano?