Det är sällan jag blir så besviken på ett spel som jag blev på Achtung! Cthulhu Tactics. Som fan av strategispel och skräck kändes detta som en ”match made in heaven” på pappret. XCOM möter Cthulhu är känslan jag fick av trailers och i intervjuer med utvecklarna. I realiteten är det nästan en bedrift att inte lyckas göra mer av ett så spännande koncept. Redan i introt börjar jag ana oråd när prologen är gjord av stillbilder från andra världskriget och lite blyertsteckningar. Visserligen ramas det in av en berättarröst, men någon spänning skapar det inte direkt.

Efter några sekunders laddning målas ett stycke skog upp framför mina ögon och de två första av totalt fyra hjältar dyker upp på skärmen från det i strategispel klassiska fågelperspektivet. En skylt berättar att jag ska hitta resten av de som ska bli min trupp framöver. All förflyttning utanför strid sker i grupp, vilket tar bort möjligheten att skapa bakhåll eller skicka någon att spana. En eventuell karta lyser med sin frånvaro men behövs ändå inte, för även om området verkar öppet och redo att undersökas är det bara en illusion. Främst då där inte finnas något att se eller hitta, men också då allt är avgränsat och egentligen bara är en snitslad bana mot nästa strid.

LÄS OM ETT BÄTTRE SPEL: Forza Horizon 4

Efter någon minut av ”fritt” vandrande är det dags för strid, vilket signalernas av lite ”Cthulhu-viskande” och en skylt. Fienderna är i början lite olika varianter av tyska Nattvargar – en form av ockulta SS-soldater men vilken typ vet du inte då de döljs av ett litet grått gasmoln, samma typ som döljer en stor del av den omgivande terrängen. Först när du fått syn på eller träffat en fiende avslöjas det vilken slags soldat det är.

Striderna bygger på aktionspoäng, där man börjar med 12 stycken. Allt du gör kostar poäng, så efter en lång förflyttning kan det mycket väl vara slut på det roliga för den omgången. Allt är turbaserat och varje sida gör samtliga drag under sin omgång. Det som är lite nytt är att man alltid väljer var ens enhet ska titta när de avslutat sin manöver. Fyller nästan enbart en funktion för att man ska upptäcka fiender så snabbt som möjligt.

Hjältarna såväl som fienderna har en del ockulta/magiska förmågor som frontas i reklamen för spelet, tyvärr är de inte alls speciellt spännande i praktiken. Hade nog väntat mig något mer intressant än lite ”life drain” och ”miasma” som då är en farlig gas som kan göra motståndarna knäppa/sega. Lite mer häftiga förmågor och långt fler coola monster skulle absolut gjort Achtung! Cthulhu Tactics till något minnesvärt. Nu får vi lite gasmasks-nazister, generiska Cthulhu-soldater samt några stora och feta svarta-lila slemklumpar som inte gör mycket mer än att ligger och dräller.

Spelförloppet ovan återkommer sedan med små variationer i lika tråkiga och likgiltiga miljöer tills spelet tar slut. Achtung! Cthulhu Tactics är ett ganska kort spel som ändå tar lång tid, främst då striderna är sega och ingen tycks någonsin ha övat prickskytte. Jag har ibland haft tre av mina gubbar stående typ en meter från en standardfiende och alla tre missar samtliga skott. Sådant gör att ens nerver sätts på prov på fel sätt.

Det enda avbrottet är de korta sekvenser mellan varje område där du får uppläst en kort text om vad som ska göras härnäst samt lite möjligheter att uppgradera. Uppgraderingarna består av lite nya talanger och är unika för varje hjälte. Men inte ens när du når de sista förmågor utmynnar det i något speciellt intressant. Tyvärr gäller det även din utrustning. Glömt allt om att hitta nya vapen eller annat skoj, varje hjälte är låst till sina vapen. De kan visserligen modifieras en aning, men känns ändå fattiga.

Nu har jag i princip beskrivit hela spelet! Allt är visserligen välgjort – men ack så slätstruket och tomt. Och där finns absolut inget annat att göra än detta, inga extra spellägen eller något annat som kan motivera en att spela mer än den förhållandevis korta kampanjen. Med tanke på att det bygger på ett brädspel från början borde ett multiplayer läge vara givet. Kanske kan man bygga ett schysst Achtung! Cthulhu Tactics 2 på denna grunden, men som det är nu räcker det inte.

Betyg: 5/10