5 minuter lästid

Igår överraskade Nintendo oss alla genom att smyga ut en Nintendo Direct som helt fokuserade sig på att Super Mario Bros. fyller 35 år i år och hur de som företag hade tänkt att fira detta med start den 18 september i och med lanseringen av samlingen Super Mario 3D All-Stars till och med februari då de återutger Super Mario 3D World på Switch. Det är ett ganska ambitiöst och utförligt sätt att fira det de är mest stolta över, för vem kan förneka Super Marios storhet? Ingen spelikon är större och mer igenkännbar än Mario och invånarna i svampriket.

Det här var först tänkt att bli en rad med Kortfattat-tankar men dels för att det blev många och dels för att det är bäst att smida när järnet är varmt och nyheten aktuell så tänkte jag att jag istället presenterar rubbet i denna lite splittrade nyhetsessä.

Det fanns mycket att bli entusiastisk kring. Även om jag snart är en medelålders man kan jag såklart inte låta bli att le åt Mario Kart Live: Home Circuit som gör ditt eget vardagsrum till en spelplan och körbana, förutsatt att du har ytan. Det är en superkul idé, även om den känns lite mer som en åskådarsport än en deltagande då spelarna själva mest tittar ner i sin Switch och missar spektaklet att se radiobilarna glida runt på golvet.

Även Super Mario Bros. 35 är en superkul idé även om det är supermärkligt att det verkar vara en begränsad upplevelse mellan den första oktober och 31 mars. Om det blir riktigt jäkla superpopulärt kanske Nintendo kan överväga att behålla spelet på Nintendo Switch Online. Kanske? Jag är inget fan av begränsade upplagor av digitala varor. Tjänar verkligen Nintendo på det, och att ge ut Super Mario 3D All-Stars under en begränsad period? Det är som sagt ett lite märkligt beslut men att tillämpa Tetris 99-regler på Marios klassiska spel kan däremot vara ett genidrag och det är också därför det vore synd om det försvann. Nintendo har verkligen hittat ett koncept som ser ut att fungera i multiplayer med just Tetris 99 där otaliga spelare utmanar varandra samtidigt.

Game & Watch: Super Mario Bros kom också lite från ingenstans. Jag är lite osäker om folk ropat efter Game & Watch-enheter på nytt men om de nu gjort det är jag lite tveksam till om det var detta de ville ha? Ett Game & Watch som spelar Super Mario Bros. och Super Mario Bros. 2(känt som Lost Levels i väst) och Game & Watch-spelet Balls. Det var som sagt ett lite besynnerligt beslut men det väcker säkert liv i många nostalgiska känslor.

Utöver detta kommer det hållas en rad events med 35-årstema i bland annat Splatoon 2, och i Animal Crossing: New Horizon väntar Super Mario-relaterade kläder och möbler. Och en del andra produkter från andra tillverkare och partners blev avslöjade som innefattade allt från Lego-seten som vi redan sett till ett par rätt fräsiga skor i Mario-färg från Puma.

Som sagt, det fanns mycket att tycka om eller åtminstone överraskas av men det det fanns även saker att klia sig på hakan åt.

Var tusan är Super Mario Galaxy 2? Kan leva med att Nintendo hållit det utanför samlingen av någon outgrundlig anledning men varför i hela fridens namn var det inte med i den långa listan av spel eller i medleyt i slutet av streamen? Är detta något nytt? Tycker inte Nintendo om Super Mario Galaxy 2 internt?! Vems fru har Koichi Hayashida legat med i ledningen som gör att detta minst lika lysande Galaxy-spel inte hamnade i skamvrån utan kastades ut ur huset och fick stå själv på gatan? Det är tveklöst en av de märkligaste sakerna som jag lade märke till under gårdagens show.

Vet ni vad Nintendo? Super Mario 3D All-Stars är på sätt och vis ett lite vilseledande namn. Vet ni vad jag tänker på när jag hör detta klassiska namn? Jag tänker såklart på Super Nintendo-samlingen med nästan samma namn. Det säger sig självt. Och det är såklart poängen.

Men Super Mario All-Stars som innehöll Super Mario Bros, Super Mario: The Lost Levels, Super Mario Bros. 2 och Super Mario Bros. 3 samt ett grymt multiplayer-läge i sistnämnda spel gjorde något som Super Mario 3D All-Stars inte gör och det är att ge oss uppgraderad grafik. Alla spel i Super Mario All-Stars fick en 16-bits-uppputsning. Super Mario All-Stars är för mig inte bara synonymt med en samling Super Mario-spel utan en framförallt en samling spel som dessutom ser upphottade ut. Det är inte samma grej att göra grafiken mer högupplöst och lägga till widescreen-format. Det känns slappt i jämförelse och det påminner mig lite om hur jag kände när Nintendo bara återutgav Super Mario All-Stars på Wii när Super Mario Bros. fyllde 25 år. Jag upplevde de som att de gjorde det bare minimum de kunde göra. Jag minns även hur Kirby’s jubileum runt samma period kändes mer speciellt. I år är det bättre för Nintendo gör så mycket mer men de är inte redo att snygga till sina gamla spel, vilket leder mig till nästa punkt.

Kunde inte Super Mario 64 fått sig en liten större uppgradering rent grafiskt? De andra två spelen ser grymma ut för deras art direction och det faktum att de är yngre spel räddar dem från att se väldigt gamla ut. Till och med min sambo kommenterade på hur bra Sunshine fortfarande såg ut. Detsamma gäller tyvärr inte Super Mario 64. Det har samman kantighet, samma platta färger och ytor och det största brottet är väl att man inte ens bemödat sig med att ersätta texturer för det ser ruskigt smetigt ut fortfarande, och blir en stark kontrast till det nu mycket skarpare spelet i samlingen. Detta var ett spel som jag verkligen hoppades att Nintendo skulle gå tillbaka till och ge en Ocarina of Time-remake. Då hade jag troligen köpt det som en lös produkt, men nu hamnade det istället i en samling som bär ett namn som är lite synonymt med uppfräschade gamla spel. Det var bortslösad potential enligt mig.

Jag köper förmodligen den här samlingen ändå för att det är ett trevligt sätt att samla alla klassiker på ett och samma ställe och framförallt för att jag är svag. Jag har nämligen väntat på en sån här samling i säkert tio år. Nu hoppas jag bara att Super Mario 3D All-Stars inleder spelet med en hyllning till den klassiska startskärmen där Mario, hans vänner och fiender står och mumlar i siluettform tills ljuset plötsligt tänds. Det följs av att det blir knäpptyst för nu är det nämligen dags att spela och vem har tid att prata då?