Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

PUBG kan vara påväg till Playstation
När PlayerUnknown’s Battlegrounds släpptes konsolexklusivt till Xbox One under slutet av 2017 var det många som såg det hela som en stor fördel för Microsoft i kampen mot Playstation. Nu verkar den påstådda tidsbegränsade exklusiviteten vara påväg att rinna ut när spelet ryktas till Playstation 4, detta rapporterar VG247. En samling rykten pekar mot att en lansering på konsolen under december skulle kunna vara aktuell. Frågan är dock, med all konkurrens som finns i battle royale-genren, om PUBG fortfarande är intressant som Playstation-ägare?

Red Dead Online får (typ) bekräftat Beta-datum
Så fort någon pratar om Red Dead Online blir jag mest stressad eftersom jag bara skrapat på ytan av spelets offline-äventyr. Men trots detta är spelets online-läge på ingång och en betaperiod med start i slutet av november är nu bekräftat av Take-Two, detta skriver FZ. Och ifall du var orolig att du inte skulle ha några cowboy-kompisar att leka med i Red Dead Online kan du vara lugn. I en kvartalsrapport bekräftar nämligen Take-Two att Red Dead Redemption 2 sålde fler exemplar under 8 dagar än vad föregångaren Red Dead Redemption gjorde på 8 år. Fram till idag har Red Dead Redemption 2 sålt 17 miljoner exemplar över hela världen.

LÄS VÅR RECENSION: Red Dead Redemption 2

Assassin’s Creed Odyssey får fortsatt stöd i mastig uppdatering
Ubisoft har under en längre tid varit duktiga på att stötta sin spel även efter lansering och deras senaste lönnmördaräventyr är inget undantag. I spelets novemberuppdatering meddelas vi få ta del av en rad förändringar och nya funktioner, detta skriver Eurogamer. Förutom en förhöjd nivågräns från nivå 50 till 70 och nya uppdrag kommer även så kallat ”gear transmog” till spelet. Detta innebär kortfattat att du kommer kunna välja färdigheter och förmåner från ett föremål medan du väljer utseendet från ett annat. För att ta del av uppdateringens innehåll i sin helhet klickar du igång videon här nedan.

Före detta EA-chef startar ny studio
Tidigare i år bestämde sig Patrik Söderlund, tidigare chef vid Electronic Arts, att söka nya utmaningar. Nu är det även bekräftat vad som blir Söderlunds nästa destination. Tillsammans med den forne DICE-kollegan Johan Andersson öppnar han nu Embark Studios. Företaget Nexon kommer agera som både investerare och utgivare för studion. Enligt Söderlund själv är detta ett sätt för honom att komma närmare själva hantverket än tidigare. I nuläget har studion 15-20 anställda med en utsiktspunkt på cirka 200 anställda. Detta rapporterar IGN.

Huvudskurk och releasedatum för nästa Spider-Man-expansion
Vi har sedan en tid tillbaka vetat om det ungefärliga lanseringsfönstret för de kommande expansionerna till Marvel’s Spider-Man (du hittar vår recension här). Nu har dock spelets titelskärm gett oss lite mer information om nästkommande spindeläventyr. Expansionen, som heter Turf Wars, släpps 20 november och låter oss mäta våra krafter med den ökände titaniumskallen Hammerhead. Detta skriver IGN Nordic.

LÄS MER OM SPINDELMANNEN: De fem bästa sakerna med Marvel’s Spider-Man

Mannen bakom Final Fantasy XV lämnar Square Enix
Hajime Tabata, mannen bakom Final Fantasy XV, har meddelat att han lämnar Square Enix och Luminous Productions, detta rapporterar Gematsu. I ett personligt uttalande skriver Tabata att han lämnar för att fokusera på sitt nya projekt och grundandet av en ny studio. I med Tabatas avgång meddelar även Square Enix att merparten av de planerade tilläggen för Final Fantasy XV skrotas, detta via FZ. Det inkluderar episoderna AraneaLuna och Noctis. Istället kommer spelet får en avslutande expansion i form av Episode Ardyn någon gång under nästa år.

Vad hoppas du på härnäst från Tabata?

Switchen får YouTube-app
Det ryktades under veckan att videojätten var påväg plattformen, nu finns en gratis YouTube-app i konsolens digitala affär. Applikationen fungerar till synes lika bra som till andra aktuella konsoler och låter dig logga in för få tillgång till alla dina skräddarsydda förslag och prenumerationer. Detta skriver Gamespot.

Activition letar nya sätt att tjäna pengar på Destiny
I och med lanseringen av Destiny 2: Forsaken, den färskaste expansionen till fjolårets Destiny 2, fanns en förhoppning att locka tillbaka många spelare som försvann kort efter basspelets lansering. Och medan expansionen prisades bland kritiker och spelare verkar den inte fått det genomslag som utgivarna Activition önskade. I och med detta planeras ytterligare insatser för att generera pengar till spelets investerare, detta skriver Kotaku. I sin nuvarande form är spelets mikrotransaktioner ganska diskret utformade, men i och med detta finns en risk att det förändras inom kort.

LÄS NIKLAS RECENSION: Destiny 2: Forsaken

Sony släpper en ny konsol i det tysta
Det råder spridda röster angående nivån av oväsen som Sonys senaste konsol för. Nu har dock en marginellt tystare variant av Playstation 4 Pro släppts, ironiskt nog, i det tysta. Den nya konsolen är ett par decibel tystare än den version som släpptes under 2017. Så om du är på jakt efter en ny konsol kan det vara värt att ta en titt på modellnumret på framsidan av kartongen. Den senaste varianten har modellnumret CUH-7200 medan fjolårets modell har numret CUH-7100. Detta skriver IGN.

Hur mycket låter din maskin?

Spelutvecklare vinner arbetsmiljöpris
Hemsidan gamesindustry.biz delar årligen ut pris till spelutvecklare med god arbetsmiljö med titeln ”Best Place To Work Award”. Årets pristagare blev Beenox (Call of Duty, Skylanders), Behaviour Interactive (Dead by Daylight, Fallout Shelter), Ludia (Jurassic World Alive, Dragons: Rise of Berk) och Ubisoft Canada (Assassins Creed Odyssey, Starlink: Battle for Atlas). Samtliga vinnare belyser vikten av att hitta en god balans mellan arbete och fritid och att ta hand om sina anställda på ett bra sätt.

LÄS MER: Ha den äran, Skyrim

Nyhetsbomb från XO18
I veckan höll Xbox sin stora fanfest i Mexiko City. Och även om alla hoppande mexikanare tog en del fokus fick vi ändå ta del av en hel del intressanta nyheter. Vi börjar i slutet av sändningen där Microsoft bekräftade att man köpt inXile Entertainment såväl som Obsidian Entertainment till sin bastanta samling av egna spelutvecklare. Utöver detta fick vi även ett förnyat releasedatum för Crackdown 3, spelet släpps numera 15 februari nästa år. Men festens stora vinnare, och ett av de största skälen att äga en Xbox One idag, var definitivt prenumerationstjänsten Xbox Game Pass. Tjänsten växer gradvis och kommer snart även inkludera bland andra PlayerUnknown’s Battlegrounds, Hellblade: Senua’s Sacrifice, Ori and the Blind Forest, Agents of Mayhem och Mutant Year Zero: Road to Eden. Du ser sändningen i sin helhet nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=hdKJ39QDxyc

Hitman 2 – 13 november
Det är dags att damma av pianotråden och dra åt slipsen. Agent 47 är tillbaka. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

SNK 40th Anniversary Collection – 13 november
Den klassiska studion fyller jämnt och firar med denna klassiska samling. Släpps till Nintendo Switch.

Spyro Reignited Trilogy – 13 november
Drakhjälten har återvänt. Återupplev tre klassiska plattformsspel i förnyad skepnad. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

Fallout 76 – 14 november
Ta med kompisarna ut till Bethesdas postapokalyptiska lekplats. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Underworld Ascendant – 15 november
Dina val kan ha enorma konsekvenser i detta farofyllda action-rollspel. Släpps till PC.

Battlefield V – 15 november
Engagerande shooter-äventyr med andra världskriget som kuliss. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Pokémon: Let’s Go Pikachu! och Let’s Go, Eevee! – 16 november
Den ikoniska spelserien är tillbaka och låter dig fånga Pokémons var du än är. Släpps till Nintendo Switch.

Veckans sämsta verklighetsuppfattning
Ni vet den där Colm O’Driscoll? Han som kan göra ditt liv surt genom att skjuta dig vid första bästa möjlighet. Om du inte har spenderat tid i Rockstars senaste cowboyäventyr finns det en risk att du inte förstår vad jag pratar om. I Red Dead Redemption 2 introduceras spelaren ganska tidigt för den laglösa Colm O’Driscoll och hans gäng. Därefter kan spelaren stöta på O’Driscolls gäng lite här och var, vilket säkert lett till många irritationer bland flera. Vissa spelare verkar dock ha tagit det hela ett steg längre när de letade upp den riktiga Colm O’Driscoll på sociala medier för att skriva taskiga kommentarer till killen. Den riktiga O’Driscoll verkar tack och lov ha tagit det hela ganska lättsamt, även om flera meddelanden gick ett par steg över gränsen.

Veckans tweet
Vi fortsätter på Red Dead-spåret. Det här med att trycka på fel knapp i spel kan ha problematiska konsekvenser, och Red Dead Redemption 2 är inget undantag. Faktum är att spelets många system kan ge dig en hel del problem om du klickar fel ett par gånger. Twitter-användaren @CoreyCudney har tagit hjälp av speljournalisten när han beskriver känslan av just detta. Nog känner man väl igen sig?

VI FYLLER ETT ÅR: Player 1 blir en ettåring

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!