Idag för ett år sen inledde vi en ny spännande resa. Det var för exakt ett år sen som Player 1 slog upp sina digitala portar för allmänheten. Idag vill jag berätta lite om det första året men även om planerna inför det andra.

När vi fyllde sex månader skrev jag ett personligt inlägg. Vill ni läsa om allt det som hände den första tiden som innefattar lansering samt hur jag både fick chefredaktörsrollen och ägarskapet över sidan kan ni läsa det här.

Det är svårt att veta vad man vill med en sida innan den är verklighet. Ibland kan en vision eller affärsidé vara god men eftersom Player 1 förlitar sig på entusiasm och passion, inte betalt arbete, måste det i grunden vara kul att skriva. Därför måste man se vart ens skribenter lutar när det kommer till intressen och vilka ideér de är redo att stå bakom. Första året har därför handlat väldigt mycket om att hitta dessa styrkor i våra led. Andra halvan av sidans första år har handlat om att hitta en röst, att förstå vårt syfte och att addera folk till redaktionen. Även om vi sett några av våra kollegor komma och gå har vi även sett många nya talanger sluta upp, och inom kort är vi dessutom redo att presentera fler nya ansikten.

Ettåring
DET GAMLA SOM BLIR NYTT

Där gammalt, nytt, litet och stort får plats
Jag har alltid varit en starkt troende när det kommer till att skapa unikt och exklusivt innehåll på hemsidor. Det är i artiklar och krönikor som våra personligheter lyser igenom som mest. Recensioner är nödvändiga men bidrar inte på samma sätt att ge en spelsida sin röst och unika prägel.

Därför har vi jobbat mycket med att starta och etablera artikelserier samt trender på sidan som våra läsare alltid kan räkna med. Veckans spelmelodi firar nästa vecka ett år, vår nyhetssammanfattning Checkpoint rev Andreas igång först i september men är redan ett uppskattat inslag på sidan. Dessa två får idag undermenyer i artikelmenyn så de är enklare att nå i framtiden. Man kan alltid räkna med att jag utför djupare eller enklare spelanalyser på sidan medan Martin outröttligt pumpar ut personligare krönikor om sina mer djupgående upplevelser och lustiga egenheter. 

Det är inte bara det nya som tar plats utan vi låter även gamla spel fylla en viktig funktion på sidan. Våra retro-texter är inte bara nostalgiska utan förklarar även vad gårdagens spel kan ha gjort för att informera utformningen av dagens spel. Vi kan inte ta oss framåt och förstå det nya utan att se tillbaka på det som kom före.

På samma sätt tycker vi även att spel från både stora och små utvecklingshus är lika viktiga. Alla vill läsa om det senaste trippel-A-spelet men det är minst lika spännande att upptäcka okända pärlor som gör nya fascinerande steg inom speldesign. Jag är väldigt nöjd och stolt över att Player 1 ger tid och utrymme för även de minsta av spelutvecklare.

Våra hetaste speltips och nya betygskala
Vi har under det första året haft väldigt obestämda sätt recensera spel. Mycket har varit upp till varje skribents egen åsikt och upplevelse. Det har funnits noll regler mer än att orden bör reflektera betygsiffran. Inför år två presenterar vi en officiell betygskala och nyckel tillsammans med ett stiligare sätt att presentera ett betyg på. Lite grafik får oftast allt att se lite bättre ut.

Ett av de stora skälen att vi idag inför en formell betygskala är för att vi även öppnar Player 1 rekommenderar i recensionsmenyn. Här samlar vi alla spel efter betyg, i alla fall de spel vi anser i vår skala vara bra. För observera att den nya skalan ämnar använda ett större spektra av skalan. Det är alldeles för vanligt att bara 9-7 används och det vill vi motverka med den nya skalan. Tre redaktörer var oberoende av varandra överens om att en femma härmed skulle betyda “Bra” så därför finns det nu fler positiva steg på skalan samtidigt som de högre stegen skall vara svårare att uppnå. Vi har inte konverterat gamla recensioner men från och med idag börjar den nya skalan gälla. Vi hoppas ni uppskattar “Player 1 rekommenderar” som ett sätt att hitta det vår redaktion tycker mest om.

Uppe på detta har vi sen teman och specialer. Vi tycker det är intressant att dyka ner i vissa ämnen av olika skäl och då bildar vi specialer där vi samlar alla typer av texter så länge de befinner sig innanför ramarna av temat. Av den anledningen öppnar vi med start idag en hel menyavdelning för just specialer.

DET HELT NYA OCH DET VI KAN FÖRBÄTTRA

Nu har ni fått höra hur sidan utvecklat på de saker den redan gör bra. Nu är det istället dags att fokusera kring framtida planer, både helt nya och de saker som vi kan förbättra under 2019.

Allt handlar om att inleda konversation med er
När vi öppnade Player 1 hade vi ett inslag under namnet “Veckans fråga”. Tyvärr försvann inslaget efter bara några få veckor och det tycker jag var synd, så med start nästa vecka kör igång denna artikelserie igen och hoppas ni vill vara med och dela era åsikter och framförallt personliga spelupplevelser.

Veckans fråga lär även få en tråd i vårt forum. Kommer ni ihåg att vi har ett forum? Det är lätt att glömma men det finns där, redo för konversationer om spel. Inför 2019 skall vi se hur vi kan få mer liv i communityn och där ingår Facebook, Twitter, Instagram och i längden vårt forum. 

Eftersom Player 1 inte är något vi jobbar med så skriver vi främst för att initiera diskussion och väcka tankar. Det är moroten och motivationen. Ni kan inte ana vad minsta lilla kommentar betyder för en skribent. Därför hoppas vi att vi kan antända allt från kommentarfält, sociala medier och forumet nästa år. Vi vill hemskt gärna föra diskussion med er läsare så ta varje tillfälle att utmana, ge respons eller utveckla på de resonemang vi har, eller skapa dina egna i forumet. Vill ni läsa mer om mina tankar om forumet går de att läsa här.

Massor med nya artikelserier
Jag har redan påpekat att Veckans spelmelodi fyller ett år nästa vecka. Då har jag skrivit om spelmusik varje vecka i ett år. Det var en utmaning jag gav mig själv. Nu när jag är nöjd tillåter jag alla andra på redaktionen att bidra till denna artikelserie under vårt andra år. Och medan jag såklart fortfarande kommer skriva om spelmusik tänker jag inleda en ny serie, nämligen “Veckans spelomslag” där vi kommer presentera och analysera ett nytt spelfodral på veckobasis. Så från ljud går vi över till något mer visuellt. Det skall bli spännande och en ny typ av utmaning då jag velat skriva om spelomslag i säkert nära tio år. Jag får se om vi kan få det lika intressant som den ett år gamla syskonartikeln.

Förra veckan kunde ni även se första delen av “Bästa banorna” där vi studerar spelnivåer vi tycker om, men under 2019 kommer ni även höra oss djupdyka i ämnen som power ups, föremål i spel, karaktärer och även bossar som sticker ut.

Player 1 blir med tvilling-podd
Slutligen vågar vi meddela att 2019 kommer Player 1 äntligen börja sända podradio. Utan att säga för mycket har vi inte bara en planerad utan två program. En leds av Niklas och kommer bli den podd som tar upp aktuella ämnen och spel medan den andra, ledd av mig, kommer bli lite mer specialiserad.

Många av de hinder vi haft med att starta podda på regelbunden basis är nu borta så nästa år kommer Player 1 inte bara erbjuda skrivet innehåll utan även saker som är värt dina örons tid. Vi är pepp att börja och vi hoppas ni är pepp att vilja lyssna och få chansen att bli mer bekanta med oss. Det är nämligen svårt att blunda för hur mycket personlighet en podradio kan tillföra åt en spelredaktionen. Det är ett stort och nytt spännande steg, och det tas relativt tidigt i 2019.

Välkommen till Player 1.2.0
Det var det. Det finns såklart mycket mer återkommande artikelinnehåll planerat och vi kanske rentav genomför layout- och designändringar under kommande år för att bättra anpassa oss till nytt innehåll och upplägg. Men detta är vad jag var redo att dela med mig av för stunden och jag hoppas det gör er nyfikna och spända inför nästa år. Glöm inte heller att vi väldigt gärna välkomnar feedback och ideér. Om ni önskar att Player 1 skulle göra något, berätta gärna det.

Ett mål jag haft med Player 1 är att besökare vet vad vi erbjuder på hemsidan samtidigt som det finnas utrymme att bli överraskad då och då. Vi vill inte beröva er från era favoritshower men är mer än villiga att hitta på nya. Vi vill att ni kan lita på att ert favoritinnehåll alltid finns här och allltid återkommer.

Spel är brett, förunderligt och föränderligt, och det vill vi också att vårt skrivande tydligt reflekterar. Vi hoppas det syns. Tack alla ni som följt oss detta inledande år, oavsett om ni hoppade på tåget när vi öppnade eller så sent som idag. Vi uppskattar alla ers stöd. Nu när vi någorlunda vet vår plats i världen ser vi fram emot att inleda ett minst lika spännande år två med er alla på Sveriges grönaste och skönaste spelsajt!

födelsedag1